Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Költséges a tanévkezdés

Az általánosiskolások tankönyvcsomagja tízezer forint alatt lehet, a középiskolásoké akár harmincezer is.

Általános: tízezer alatt

Költséges holmi a tankönyv, akinek iskoláskorú gyereke van, tudja, hogy augusztusban – a füzetek és írószerek mellett – évről évre ez is nagy kiadást jelent. Az általános iskolában még tízezer forint alatt megússzák az elsősök szülei, a felsőbb évesek könyvcsomagja – fakultációtól függően – ritkán van tizenötezer alatt. Aki nem olyan szerencsés, hogy felsőbb éves testvértől vagy rokontól be tudja szerezni a tankönyveket, annak súlyos tízezrekbe kerül a tanévkezdés.

Három kiló lenne a határ

A Gárdonyi-iskolában például 7.700 forint a legolcsóbb és 18.200 forint a legdrágább tanévkezdő paksaméta. Az előbbit az elsősök, az utóbbit az angol-informatika szakos hetedikesek viszik haza. Nem véletlenül van ez így, a nyelv- és a számítástechnika-könyvek többezer forinttal „dobják meg" a számla végösszegét. Az ötödikesek valószínűleg nemcsak pénzben, hanem kilóban is rosszabbul járnak: ebben az évfolyamban vetetik meg a különböző atlaszokat. Ezeket az általános iskolai évek során minden évben használják, tehát a későbbiekben már csak arra kell figyelni, hogy ne maradjon otthon. A kisdiákok iskolatáskája egyébként – egy vonatkozó szabályozás szerint – nem nyomhatna többet három kilogrammnál, a gyakorlatban ezt nehéz betartani. Az iskolák – ahol érdeklődtünk a táska súlyáról – nem tudtak felvilágosítást adni arról, hogy egyáltalán mérvadó-e az órarend összeállításánál a súlykorlát. Néhány kisdiák – a Gárdonyi elsősei, másodikosai és harmadikosai – részesül abban a szerencsében, hogy az intézményben hagyhatja könyveit, nem kell magával cipelnie mindennap. A többiek azonban nap mint nap több kilót cipelnek a vállukon.

A nyelvkönyv drágább

A középiskolákban borsosabb összegek kerülnek a kasszába, innen pedig a könyvkiadókhoz. Hatosztályos gimiben – szintén választott szaktól függően – harmincezerre is rúghat a számla. A nyolcosztályos Berzsenyiben a legdrágább (több mint huszonkétezer forint) a kilencedikesek könyvcsomagja. Az alsóbb évesek itt is valamivel többet fizetnek a tankönyvért, mint a felsősök, hiszen ekkor vesznek meg sok olyan könyvet, amiket minden tanévben használnak majd. Összességében véve az alsóbb évesek 15–20 ezer, a felsőbb évfolyamosok körülbelül 10 ezer forintért vehetik át a tanévi útravalót. A középiskolákra szintén igaz az, hogy a nyelvkönyvek és a fakultációhoz kapcsolódó szakirodalom drágább, mint a többi tankönyv. A nemzetiségi évfolyamok idegen nyelvű tankönyvei szintén többe kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi kávéház épül

Utolsó szakaszába érkezett a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni, Ady Endre úti központjában létesülő kávéház építési munkálata, a volt élelmiszerbolt helyén. A tervező a legmodernebb technikát ötvözte a faipari hagyományokkal. Az épület jól illeszkedik a botanikus kert hangulatához, ezt az érzést erősíti majd a növényzet felé benyúló terasz is, amely fűthető lesz. Tovább olvasom