Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Költöztetik a hivatalt és az iskolát?

Fórumot rendeztek a fertődi Esterházy-kastély hasznosításának jövőjéről.

A fertődi Esterházy-kastély hasznosítási projektjének 2007–2010-es elindításáról, akár ezerdolláros szállodai lakosztályok kialakításáról, az Esterházy család kastélybeli jelenlétéről, továbbá a Porpáczy-iskola és a polgármesteri hivatal kiköltöztetéséről is szó esett a tegnapi fórumon.

„Kiemelt projektként, ágazati forrásokból is kaphat támogatást az Esterházy-kastély, már csak a 2009-es Haydn-évforduló kapcsán is. Ugyanakkor fel kell mérni a hozadékos összeget is: ha összejön a fejlesztési forrásokból a tízmilliárd forint, ez mekkora magántőkét képes generálni a műemlékegyüttes rehabilitációjának és hasznosításának színvonala emelésére?" – hangzott el azon a tegnapi fórumon, amelyet Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, az Esterházy-kastély miniszteri megbízottja szervezett.

Az informális tanácskozáson a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG), a regionális fejlesztési ügynökség, a Miniszterelnöki Hivatal, az oktatási minisztérium, a megye és Fertőd városa képviselői mellett helyet foglalt XIII. Esterházy Antal herceg is. A programban vetített képes előadást tartottak a hollandiai Het Loo királyi kastély teljes körű felújításáról és hasznosításáról. „Az ottani tapasztalatok Eszterházán is hasznosíthatók. Mint ott a királyi család életének, úgy Eszterházán a hercegi család mindennapjainak a prezentációja lehet az a fő vonzerő" – összegeztek a szakemberek.

Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai államtitkára komplett képet vázolt fel a fertődi kastéllyal kapcsolatban. Mint mondta, szerencsés lenne a Porpáczy-középiskola és a polgármesteri hivatal kiköltöztetése a műemlékegyüttes termeiből, hogy a felszabaduló helyek – nem különben a kastélypark melletti állami és önkormányzati területek is – a kastélylátványosság és az idegenforgalom szolgálatába legyenek állíthatók.

Hangsúlyozta: a fertődi térség adottságainak sora, infrastruktúrája nagy jövőt ígér a környék turizmusa fellendítésének, ennek kiaknázásában a vállalkozói tőke bevonása is komoly szerepet kap.

Firtl Mátyás megyei alelnök mindezzel egyetértve utalt Sopron közelségére, amely további kecsegtető lehetőségeket kínál az együttműködésre és a térség fejlesztésére.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad Sopronban a sörgyár

Szó sincs arról, hogy a soproni sörgyár termelését leépítik, illetve Szlovákiába helyezik át – értesült a Kisalföld. A Brau Union Hungária Sörgyárak Nyrt. további fejlesztéseket tervez. Mégis, Sopronban makacsul tartja magát a hír, hogy a termelést fokozatosan leépítik, majd áttelepítik Szlovákiába. A jól értesültek tudni vélik, hogy az új gyárat már építik északi szomszédunknál. Tovább olvasom