Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Költözik a mentőállomás

Sopron mindent megtett annak érdekében, hogy a város lakói ne maradjanak mentés és betegszállítás nélkül. A város javaslatainak és hozzáállásának köszönhetően az Árpád utcából hamarosan a kórház területére költözhet a mentőállomás.

Rendkívüli ülést tartott tegnap a soproni önkormányzat egészségügyi és szociális bizottsága, amelyre meghívta a városvezetést, az Országos Mentőszolgálat vezetőit, az ÁNTSZ megyei és városi tiszti főorvosát s a polgármesteri hivatal szakembereit. Az ülésnek egyetlen, ám halasztást nem tűrő témája volt: a mentőállomás sorsa. A mentés és betegszállítás ugyan nem önkormányzati feladat, ám a város lakói számára nélkülözhetetlen ellátás. Azonnal megoldást kell találni a mentőállomás elhelyezésére – hangsúlyozta az ülésen dr. Molnár Ágnes, a bizottság elnöke –, hiszen az ÁNTSZ adta határidő december végén lejárt, és hosszú távon is meg kell oldani a helyzetet.

Mint ismeretes, tavaly februárban a soproni tiszti orvos javaslatára a megyei ÁNTSZ határozatot adott ki, melyben 2002. december 31-ig adott haladékot az OMSZ-nak, hogy munkavégzésre alkalmas állomást hozzon létre Sopronban. A választási kampányban már csaknem alapkőletételre is sor került az Árpád utcában, ahol az OTP ingatlanfejlesztési cége finanszírozta volna a földszinti állomás és az emeleti üzletek, lakások megépítését, ám ezt a város szabályozási terve nem tette lehetővé. A második variáció szerint a kórház területén, a volt laboratórium épületének helyén épülne új állomás városi és minisztériumi beruházásként, ám ez a megoldás az OMSZ tetszését nem nyerte el. A legújabb s egyben legkedvezőbb fogadtatása annak van, hogy a kórház területéhez tartozó, de önálló helyrajzi számmal rendelkező üres telekre, a Szociális Foglalkoztató szomszédságában építenének állomást.
Dr. Paller Judit, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megbízott megyei főorvosa egyértelművé tette a helyzetet: nem akarják ellehetetleníteni a mentőszolgálatot, de a türelmi idő lejárt. „Ha nem tudnak rövid időn belül konkrét megoldásról beszámolni, az ÁNTSZ-nek kötelessége végrehajtani a tavalyi határozatot" – jelentette ki dr. Paller Judit, s szavai nyilvánvalóvá tették, hogy ez esetben be kellene zárni a mentőállomást.

Dr. Göbl Gábor, az OMSZ főigazgatója az ülés kezdetén pesszimistán nyilatkozott: egy új állomás megépítéséhez a minisztériumnak kellene forrást biztosítania, ám ez bizonytalan, ráadásul kincstári vagyon az Árpád utcai ingatlan, amit akármire nem cserélhetnek el. Az OMSZ bérleti díjat sem akar – nem tud – fizetni, márpedig félő, hogy a kórház jövőbeni privatizációja esetén ez várna a szervezetre. Dr. Göbl Gábor még próbálkozott... Ám miután Kuslits Tibor főépítész kijelentette, hogy az Árpád utcában a szabályozási terv nem teszi lehetővé egészségügyi intézmény építését, majd dr. Paller Judit is nyomatékosította, hogy a jelenlegi helyről menniük kell, a főigazgató is belátta: a reális, megvalósítható megoldási lehetőségeket kell elfogadnia.

Ekkor felgyorsultak az események: a bizottság több tagja szinte egy időben tett javaslatot a mentőállomás ideiglenes elhelyezésére a kórház területén álló, jelenleg üres, volt gyógyszertári épületben. Az ülés résztvevői felkerekedtek, s az Erzsébet-kórház megbízott főigazgató-főorvosának, dr. Baranyai Tibornak a kalauzolásával meg is tekintették az épületet, ahol megállapították: a mentősök néhány hét múlva már költözhetnek is. A kórház – a város érdekére való tekintettel – bérleti díjat sem kér az OMSZ-tól, de az átalakítás költségeit a mentőszervezetnek kell állnia.

A rendkívüli ülés résztvevői bejárták azt a területet is, ahol a majdani, új állomás felépülhet, s az OMSZ szakemberei elfogadták a város javaslatát: épüljön itt egy korszerű, új mentőállomás.

Előzmények:

Életmentés – engedély nélkül (2003-01-02) >>
Lobbi az új mentőállomásért (2002-03-08) >>
Lesz-e mentőötlet az alapkőletétel előtt ? (2002-03-21) >>
Egyelőre elmarad a mentőállomás alapkőletétele (2002-03-22) >>
Lehet új soproni mentőállomás (2002-03-24) >>
Tizenöt perc alatt elérhető a beteg (2002-08-22) >>
Zöld út a mentőállomásnak (2002-08-29) >>


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődtek a nyelvvizsgák

Sopronban ezekben a napokban 952-en – a tavalyihoz képest negyvenöttel kevesebben –… Tovább olvasom