Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Költői kérdések a közgyűlésen

Öt intézmény élére vezetőt választottak, új szervezeti és működési szabályzat született, első körben tárgyaltak a belvárosi parkolóhelyek biztosításáról a tegnapi közgyűlésen.

A közgyűlés kezdeteként a szocialista és SZDSZ-frakció által benyújtott sürgősségi előterjesztést – melyben eseti bizottság felállítását javasolták a büntetőperekkel és -feljelentésekkel kapcsolatos kérdések megválaszolására – elutasították.

Öt intézmény élére sikeres pályázat után igazgatót választott a testület. Az Egyesített Bölcsőde vezetőjévé Földháziné Kocsis Zsuzsannát, a Hermann Alice Óvoda vezetőjévé Varga Istvánnét, a Vas-Villa’ középiskola igazgatójává Hegyi Ferencet, a soproni idegenforgalmi, kereskedelmi és vendéglátó szakképző igazgatójává Sterbenz Lászlót, a Széchenyi-gimnázium igazgatójává Szabó Miklóst választották. A Brennbergbányai Általános Iskola-Grundschule vezetői posztjára kiírt pályázat eredménytelenül zárult, mivel az egyetlen pályázó nem kapta meg a szükséges támogatást.

A Soproni Állami Szanatóriumról szóló tájékoztató ügyében Kalmár István (MSZP) elmondta, örül, hogy a viták után egységessé vált a pártok álláspontja az átvétel szükségességéről. Fodor Tamás polgármester felhívta a testület figyelmét, hogy az egészségügyben történt változások miatt döntöttek mégis az átvétel mellett.

– Más fejlesztésekkel párhuzamosan óriási terhet és feladatot jelent az intézmény tulajdonba vétele – fogalmazott a polgármester. A képviselők elfogadták a tájékoztatót, mely szerint a polgármester továbbra is tárgyalásokat folytat az Egészségügyi Minisztériummal az intézmény átvételéről.

Az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés díjainak meghatározásáról szóló napirend tárgyalásánál Szekeres Csaba (Civil Összefogás) feltette a kérdést, tervben van-e a fogyasztástól függő, differenciált alapdíj bevezetése? Hegedűs László, a vízmű vezérigazgatója válaszolt, véleménye szerint nézetkülönbség áll fenn az alapdíj „igazságos" mértékéről. Az állandó költségek miatt az alapdíj mérséklését nem tartja indokoltnak.

A parkolóhelyek megváltásáról is szó esett a tegnapi ülésen. A vonatkozó jogszabályok szerint a belvárosban lakóház vagy vendéglátóhely építésekor a beruházónak meghatározott számú parkolóhelyet kell – telken belül – biztosítania. A rendelettervezet lehetőséget nyújt arra, hogy amennyiben az építtető nem tudja kialakítani az előírás szerinti parkolókat, az önkormányzattal megállapodást köthet a Hátulsó utcai vagy a Petőfi téri mélygarázsban történő parkolómegváltásra. Varga Gyula (MSZP) kiállt az eltörlésre ítélt parkolási kedvezmények megtartása mellett.

A szervezeti és működési szabályzat tárgyalása egyben a költői kérdések vitáját jelentette. Szekeres Csaba feltette a kérdést, mi az oka az interpelláció törlésének az szmsz-ből. Fodor Tamás erre azt felelte, az önkormányzati törvény nem tartalmazza, csak lehetőségként említi az interpellációt.

– Akkor erre nincs szükség, ha ellenzéki képviselő lenne, akkor is így gondolná? – kérdezte Szekeres Csaba. Biczi László (MSZP) azt kifogásolta, hogy a hangfelvételt csak a jegyzőkönyv munkaanyagaként készíti a jegyző, azt kikérni nem lehet. Miért nem kell a közgyűlés döntése ahhoz, hogy a polgármester pert indíthasson? Miért tilos felszólalni az ülést levezető elnök intézkedései – hozzászóló figyelmeztetése, rendreutasítása, napirend tárgyalásának felfüggesztése – ellen, és miért nem lehet azt visszautasítani?

Fodor Tamás az interpelláció intézményének megszüntetése indokaként Biczi egy korábbi interpellációjának minőségét nevezte meg. A szóvirágokkal tarkított vitában sok kérdés megválaszolatlan maradt. – Aki a demokrácia híve, az megszavazza Szekeres Csaba módosító indítványát, melyben az interpelláció szükségessége mellett érvel – tette hozzá Nagy Tamás. Biczi nevetségesnek és szánalmasnak nevezte az szmsz-t. A jobboldalról ekkor nevetés szakította félbe hozzászólását, ezért a képviselő a mondata közepén befejezte a beszédet és leült. Simon István végül összefoglalta a változások szükségességét, beszédében túlzónak nevezte az ellenzék tiltakozását. Elmondta, a közgyűlés nem színház, hanem a munka színtere és hozzátette, nem csorbult az ellenzék joga a kérdéseik megfogalmazásában, sem a városvezetés kontrolljában. Kalmár István hozzászólásában elmondta, ha 2010-ben „fordulna a kocka", a mostani városvezetők ne tiltakozzanak a mostani szmsz ellen. A vita végül filozófiai mélységű beszélgetéssé szelídült a média és a demokrácia összefüggéseiről. A szavazáskor 15 igen és 9 nem szavazat mellett fogadták el a rendelettervezetet.

Az ülés után rendkívüli közgyűlésre is sor került. A közgyűlés az Erzsébet-kórházban előfordult műtéti komplikáció és az orvosi ügyeleti ellátás feltételezhető működési rendellenességének kivizsgálására eseti bizottságot állít fel. A Simon István vezette bizottság a júniusi közgyűlésen ad tájékoztatást a tapasztaltakról.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb határátlépők nyílnak

Az osztrák belügyminiszter Kismartonban további kishatárátlépők megnyitását jelentette be. Ennek értelmében térségünkben június elsejétől, péntektől nyitva lesz a Sopron–Görbehalom és Szikra (Sieggraben), valamint a Sopron–Görbehalom–Asztalfő és Szikra közti átlépő. A magyar fél is hasonló lépéseket tervez. Tovább olvasom