Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Költői képek a Festőteremben

Lágyságot árasztó akvarellekből nyílt kiállítása Gáspárdy Tibor festőművésznek Sopronban.

Kattintson a képre!
Lágyságot árasztó képek

– Ha nem festőművész, akkor bizonyosan költő lenne – utalt Szokolay Sándor zeneszerző Gáspásdy Tibor tárlatának megnyitásakor az alkotások költőiségére. A Festőteremben kiállított, lágyságot, könnyedséget árasztó negyvenhat tájkép mindegyike akvarelltechnikával készült. Tíz éve már kizárólag ezzel dolgozik a régebben olajjal és pasztellel is kísérletező 45 éves soproni művész. Elmondása szerint épp azért szerette meg az akvarellt, mert az jellegénél fogva hajlik a költőiségre. Ahogy valamelyest ő maga is, hisz úgy véli: „Halott az a kép, amelyikbe a festő csak a látványt képezi le, s nem festi bele egy kicsit saját magát is."

Közelebb a múlthoz, mint a jelenhez

Gáspárdy Tibor alkotásai viszont nagyon is élők, melyekben benne rejtőznek gondolatai, érzései. Alkotásainak többsége szülővárosa, Sopron romantikus hangulatát tükrözi vissza. – Ahogy a fények és a múlt árnyai játszanak a belváros utcáin, ihletet adva idézik fel bennem az elszállt évtizedeket – meséli Gáspárdy Tibor, akihez a múlt sokszor közelebb áll, mint a jelen. A Hódmezővásárhelyen festett, az alföldi tanyavilág elhagyatottságát bemutató kilenc képe is emléket állít. Emléket egy eltűnőben lévő életformának, a pusztuló tanyavilágnak. Magányt sugallóan, mégis idillien. Amolyan utánozhatatlanul „gáspárdyasan".

Öt év alkotásai egy csokorban

Gáspárdy Tibor soproni festőművész – az elmúlt öt évben készített alkotásaiból nyílt – kiállítása március 20-ig tekinthető meg a Festőteremben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnyelvű jogi tanácsadás

Márciusban lesz egy éve, hogy Kismartonban (Eisenstadt) kétnyelvű jogi tanácsadás várja az… Tovább olvasom