Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Kókadoznak a mandulafák

A helyiek 70 mandulafa-csemetét ültettek el a Lövér körútra, a fák mégsem érzik jól magukat.
A mandulafák ültetéséről és szimbolikus örökbefogadásáról tavasszal adtunk hírt. A helyiek lesték-várták a körutat díszítő csemeték megeredését, a többségüknél azonban hiába:

– Naponta locsolom a velünk szemben elültetett fákat, de az öntözés sem garancia arra, hogy megmaradnak – mondja Németh Ferenc, a körút egyik legszebb előkertjének gazdája.
Nagy Zsolt városi főkertészt nem éri váratlanul a hír, hogy a mandulafák nem érzik jól magukat a körúton. A városüzemeltetési iroda a kezdeményezés előtt kikérte szakmai véleményét, és ő határozottan ellenezte a mandulafák Lövér körútra ültetését. – Ezek a növények meszes, meleg helyen érzik jól magukat, tájidegen környezet számukra a körút hegyvidéki, savanyú altalaja, mégis kiadták az engedélyt – hangsúlyozza a szakember.

– A felajánlott csemeték például az általam javasolt Pozsonyi úti talajban remekül érezték volna magukat. Az akció szervezői áprilisban nem csak faültetésre invitálták a soproniakat: „... A résztvevők az általuk elültetett fát jelképesen örökbe fogadják, és a fa gondozásának örömét is magukra vállalhatják" – hangzott a felhívásban. Ifjabb Andor Károly, a Fidesz Zöld Tagozatának megyei alelnöke érdeklődésünkre elmondta, rendszeresen gondját viselik, öntözik a fákat, így arról is tudnak, hogy többségük nem eredt meg.

– Azért mentek tönkre a fák, mert az önkormányzati engedélyeztetés elhúzódása miatt túl későn tudtuk csak elültetni a csemetéket – fogalmaz Andor Károly. – Psszel a fák pótlására újabb ültetési akciót indítunk. Az engedélyeink továbbra is mandulafára szólnak, most vizsgáljuk, hogy lehetséges-e a módosítás.

A patrónusokról a körúton nem nagyon tudnak és a csenevész kis fákat láthatóan nem sok víz látta a nyáron, nagy részük kiszáradt, vagy meg sem eredt. A főkertész tájékoztatása szerint a városnak nincs pénze és kapacitása arra, hogy öntözze az elültetett csemetéket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változatlanul terjeng a bűz

Mint arról beszámoltunk, évek óta problémát jelent a helyieknek a falu szeméttelepe, amelybe a közeli cukorgyár helyezte el melléktermékét. Noha a község vezetése és a petőházi gyár között létrejött megállapodás értelmében az odahordott anyagokat minden esetben földréteggel kellett volna befedni, erre egyszer sem került sor. Tovább olvasom