Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Kockáztatnak és versenyt futnak az idővel

Minket nem befolyásol a mélygarázs körül kialakult vita – jelentette ki Ács Imre projektmenedzser.
Miközben az érdekeltek minden bizonnyal feszülten várják, hogy milyen döntést hoz a bíróság, illetve a rendőrség a soproni városvezetés által „zűrösnek" ítélt ügyekben, addig a beruházó teljes erővel folytatja a mélygarázs építését. Az alvállalkozók azonban elbizonytalanodtak.

– Minket nem befolyásol a mélygarázs körül kialakult vita – jelentette ki Ács Imre projektmenedzser. – Mi építünk és nem foglalkozunk politikával. A jó időnek köszönhetően sikerült behoznunk a korábbi lemaradást, így az eredeti ütemtervnek megfelelően haladunk. Jelenleg a mélygarázs alaplemezének vasszerelési munkálatainál tartunk. Következik az ismételt betonozás, utána pedig a szerkezetépítés. Ehhez a jövő héten felállítjuk a toronydarut. Júliusra befejezzük a munkálatokat, utána már csak a térrendezés marad hátra.

Abban az esetben, ha átmenetileg – az eljárások befejezéséig – levonulnánk az építkezésről, behozhatatlan hátrányba kerülnénk, nem beszélve az anyagi veszteségről.
Ács Imre tehát optimista, nem így a generálkivitelező által felkért szekszárdi vállalkozó, akinek a toronydarut kellene szállítania. Liszkai Istvánt aggodalommal töltik el a mélygarázsról szállongó hírek, s attól fél, ha esetleg leállítják az építkezést, akkor futhat a pénze után.

A Kisalföldnek elmondta, előfordult már, hogy a megrendelő vis maiorra hivatkozva nem fizette ki járandóságát, ezért most garanciákat kér a budapesti generálkivitelezőtől, és szeretne tisztán látni, hogy mi is történik Sopronban.

A soproni büntetőfeljelentések és polgári peres eljárások közül a Petőfi téri mélygarázs az egyetlen, amely jelenleg is tartó beruházás, így egyáltalán nem mindegy, hogy a hatóságok mikor és milyen döntést hoznak.

Ugyanis abban az esetben, ha a bíróság az eljárást követően úgy dönt, hogy semmis a korábbi városvezetés és a beruházó közötti szerződés, akkor sem maradhat mély(gödör) a Petőfi téren, ezért a garázs minden bizonnyal megépül, legfeljebb módosítják a szerződést. Természetesen az is előfordulhat, hogy mindent rendben találnak. A beruházó azonban a jelenlegi helyzetben kockáztat, hiszen ha a mostani városvezetés feltételezése helytálló, akkor nem elképzelhetetlen, hogy jelentős kár éri, de akkor is rosszul jár, ha felfüggeszti az építkezést, aztán kiderül, minden szabályos volt. Egyelőre tehát tart a versenyfutás az idővel.
A mélygarázs beruházója a Budapesten bejegyzett – 2005-ben 3 millió forint alaptőkével létrehozott – SPT Mélygarázs Kft. A cég kilencven százalékban német, tíz százaléka a FÉSZ Rt. tulajdonában van. Ez azt is jelenti, hogy a többségi tulajdonos hoz meg minden érdemi döntést. Ezért szerettük volna megtudni Slosár Gábortól, a kft. ügyvezetőjétől, hogy ők miképp látják a helyzetet, de tegnapi többszöri megkeresésünkre sem reagált. Közben a mélygarázs tovább épül.

Mélygarázsügy Vácott is

Vácon is a sopronihoz hasonló módon a városra nézve előnytelen mélygarázs-építési szerződés megkötésével vádolják a Fidesz és a KDNP ellenzékben lévő képviselői a polgármestert, ezért a tervezet felülbírálására szólították fel a szocialista polgármestert. Ellenkező esetben büntetőfeljelentést tesznek. Az MTI jelentése szerint a váci mélygarázst ugyanaz a cég építené fel, mint a sopronit. A város polgármestere kijelentette: minden jogszerűen, a város érdekében történt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogás az általános iskoláért

Fertőendréden az általános iskola alsó, Agyagosszergényben pedig a felső tagozat szűnik meg… Tovább olvasom