Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Koccintásoktól hangos a soproni Fő tér

Sopron - Ünnepélyes keretek között nyitották meg a XVII. Soproni Borünnepet tegnap a Fő téren. A vasárnap estig tartó, sokszínű műsorral kísért mulatság a borvidéket népszerűsíti.

Harsonaszóval nyitották meg a Fő téren a borünnepet, amelyen a Soproni és a Rusti  borvidék  közel harminc borosgazdájának termése „várja" a muzsika, a tánc, de mindenekelőtt a bor kedvelőit. A borünnep azonban a kulturált borfogyasztást propagálja, nem véletlen tehát, hogy a megnyitón a borivók tízparancsolata is elhangzott.

– A történelmi borvidék Sopronnak olyan egyedi értéke, amelynek népszerűsítése nemcsak illő, hanem nemes kötelezettség is – mondta Abdai Géza alpolgármester a megnyitón, majd a rendező Sopron Város Fúvószenekara lépett a színpadra.


Az idei borünnepen a borosgazdák a borvidék teljes borkínálatát felvonultatják, s ez remek lehetőség arra, hogy a vendégek az eddig kevésbé ismert fajtákat is megkóstolják.

A Stubi borozó a kezdetektől részt vesz a Soproni Borünnepen. Németh Józsefné, a borozó vezetője elmondta, A Stubenvoll család már több évszázada foglalkozik borászattal, s a rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a borvidék rangját emelje. Az elmúlt években ausztrál és kanadai vendégek is megízlelték boraikat a borünnepen.

A fertőrákosi Hermann Pálék első alkalommal állítottak fel borosstandot. – Az elmúlt években és idén is több aranyéremmel díjazták borainkat, úgy gondoltuk, van mivel megjelennünk – részletezte Hermann Pálné. – Borainkat mindig minősíttetjük országosan is. Lesz, ki folytassa az elkezdett munkát, hiszen fiunk, Róbert 2003 óta hivatásának érzi a szőlővel és a borral való foglalkozást. A borünnep így nekünk is ünnep.
– Erre a hétvégére kirándulást terveztünk, s interneten találtunk rá a Soproni Borünnepre, ezért élettársammal, Horváth Andrással eljöttünk – említi a Balatonalmádiból érkezett Boda Sarolta. – A Fő téri programra többen is érkeztek a környékünkről, találkoztunk például a Balaton északi partjáról huszonhat tagú társasággal.

Olvasóink írták

 • 12. Olvasó** 2008. június 04. 14:09
  „Memento. Köszönet a válaszért,de én még mindig inkább visszasírom a Bécsi dombi mulatságokat.:)))”
 • 11. Beidegzés 2008. június 04. 12:30
  „Soproni városvezetőknek-
  "Gondold végig múltat,és tanulj belőle,
  zárd le és cselkedj másképpen a jövőbe."”
 • 10. Memento 2008. június 03. 15:22
  „6 -os ERKDP-részére´

  Sopronban a Promedár a Várkkerület jobb oldalán a Tüztoronytól
  a Széchenyi tér jobb oldalán.Vissza felé, pedig a Széchenyi térmegkerülésével a bal oldalán és a Várkerület - menetirány szerinti bal, korábbi jobb oldalán a Tüztoronyig tartott. Itt sétáltak a soproni hölgyek és úrak és a soproni polgárok. Itt ismerkedtek és találkoztak, vasárnap délután.
  Később a Stéchenyi tér északi sarkát kibövitették az Erzsébet utca Deák tér- Református Templom, Evangélikus Tanitóképző szakaszára és vissza. Ezen a sz akaszon járt a soproni villamos is.”
 • 9. Dilema 2008. június 03. 15:10
  „Nem a Fő térre való a bor és koccintás Utána meg lehet nézni mennyi a piszok és kosz marad ott hétfőre. Nem beszélve az illemhelyek hiányát, a kapualjak a Tűztorony aljának erős amoniás szaghatásait.
  Erre nincs Sopronnak szüksége, idegenforgalomra belföldi és külföldi turista csoportokra, akika múzeumokat és a Haydn emlékhelyeket járják arra igen.”
 • 8. vildi 2008. június 02. 21:38
  „"belvárosi" és ERDKP! Egyértelmű, hogy az 5. hozzászóló elütötte - persze, hogy promenád (Deák tér talán), és szerintem teljesen igaza van, kinőtték ezek a rendezvények a Fő teret.”
 • 7. belvárosi 2008. június 02. 12:52
  „De jó is volt valamikor a mi kis Bécsi dombunk! Tényleg..hol is van az a Promedár? Erről még én sem hallottam.:))

  A hétvégi eredmény: ismét több megtört és megkarcolt autó a túlzsúfolt parkoló miatt. Összevizelt kapualjak annak ellenére,hogy 4 d.b. mobil w.c.-t is kihelyeztek.”
 • 6. ERKDP 2008. június 01. 22:51
  „Hol is van az a promedár?”
 • 5. Individum 2008. június 01. 18:58
  „Már rég nem a Fő téren, hanem valahol máshol például a kis Várkerületen, Vagy a Promedáron kellene a Kéfrankos napokat
  megszervezni. A városvezetés semmiből sem tanult, nem képes
  megújulni, átveszi a korábbi vezetés hibái és elveti annak eredményeit”
 • 4. krisztinaa 2008. június 01. 13:34
  „Örülök, hogy vannak programok, zene, étel-ital, dinom-dánom. Kicsit "él" a Fő-tér. Itt lakom mellette. Tiszteletben tartják a lakókat és éjfél körül, már lecsendesül minden, elpakolnak. Viszont ami utánna marad, jön azt nehéz elviselni. Azokra az emberekre gondolok, akik az ablakom alatt "másznak" el és ordítanak még hajnali 3 órakor is, nem törődve azokkal, akik szeretnének aludni. Csukjam be az ablakot? Néha becsukom, de magfulladok, hiszen kánikula van. Mondjuk akkor is hallok mindent. Tehát üzenem a buta és primitív embereknek, hogy kicsit csendesebben közlekedjenek!”
 • 3. belvárosi 2008. június 01. 11:07
  „Koccintásoktól hangos a Fő-tér.... és még mitől is? Most már egyre jobban az éjszakába nyúló zenétől,a sokszor hajnalokig részegen ordítozó,randalízóktól. A másik,amit nem értek...miért kell még ide is autóval jönni? Gondolom a legtöbb embert valóban a jó borok kóstolgatása vonz ide.A Polgármesteri hivatal parkolójában és a szomszédos utcákban mozdulni sem lehet.Gyakori,hogy kárt tesznek a parkoló autókban és sokaknak természetes,hogy nem hagynak névjegyet a vétlen szélvédőjén,inkább sietve távoznak.No és persze az is természetes néhány autósnak,hogy ilyenkor lehet a mozgáskorlátozottak helyén,kapubejáróban ,a várakozni tilos táblánál ,a belvárosban(behajtási engedély nélkül) parkolni autóikkal. Talán azért teszik ezt,mert tudják jól,hogy sem ellenőrzésre,sem büntetésre nem kell számítaniuk?”
 • 2. Zsoké 2008. június 01. 08:42
  „szerintem a detox is tele van ilyenkor..”
 • 1. monnyonle 2008. június 01. 07:49
  „Koccintanak ezen kívül még több helyütt is a városban például a piac környékén... Kár, hogy arról nem tudósítanak igaz nem volt még városvezető akit ez érdekelt volna! Hulla részegek fényes nappal, tök új pofák jönnek mindenhonnan az országból és egy leprateleppé varázsolják a történelmi belvárosnak ezt a részét.
  Még egyszer kérdezem érdekel valakit? Az egyik alpolgármester ott lakik de miután a luxus autójával hazaér gondosan bezáródik utána az autómata kapu az egész utcáját lezárva. A választás előtti ígéreteit, hogy rendet tesz a környéken meg elfújta a szél...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy pedagógus, akit követnek a diákjai

Sopron - Árgus szemekkel lesik minden mozdulatát a nyolcadikosok, nevetve rappelik az általa írt… Tovább olvasom