Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Klub az elvált apáknak

A köznyelv csupán vasárnapi szülőnek nevezi az elvált apákat, azért, mert szinte csak a hétvégén találkozhatnak a gyermekeikkel.
Néhányuk klubot alapítana, hogy még szélesebb körben ismerjék meg a helyzetüket, harcoljanak jogaikért. – Hatévi házasság után döntöttünk a válás mellett – mondja a nagycenki Lex Imre. – A bíróság az édesanyánál helyezte el a kislányomat, akit sajnos ritkán láthatok. Most szeretném elérni, hogy legalább hetente egyszer és minden második hétvégén találkozhassunk. Már a válásunk pillanatában éreztem, hogy ilyen esetben mi, apák hátrányba kerülünk. Időközben több sorstársammal is találkoztam, őket hallva egyre inkább érlelődik a gondolat: hozzunk létre egy klubot.

Itt átbeszélhetnénk az életünket, közösen harcolhatnánk a jogainkért. Nem utolsósorban szeretnénk elérni, hogy a nyilvánosság megismerje a helyzetünket, hiszen manapság rólunk keveset lehet hallani. Pedig egy apát is mélyen megérinti, hogy ritkán láthatja a gyermekét és borzasztóan hiányzik számára.

Lex Imre nem lát esélyt arra, hogy rövid távon javuljon az elvált apák helyzete. Pedig nem biztos, hogy minden esetben ők a hibásak a félresikerült házasságért. Ezért szeretne egy klubot alapítani, remélve, hogy csatlakoznak kezdeményezéséhez.

Ez utóbbival a pszichológus is egyetért. Egedi Cecília szerint a férj és a feleség egyforma arányban kezdeményezik a válást. – Nem mindig az mondja ki az utolsó szót, aki miatt zátonyra futott a kapcsolat – teszi hozzá a szakember. – Ma már az apák is mehetnek gyesre, otthon maradhatnak a gyermekükkel. Ez pedig azt jelenti, felborult az eddigi hagyományos rend, miszerint a pénzt a férfi keresi, a nevelés pedig a feleség dolga. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a gyermeknek szüksége van az apára, az általa mutatott mintára. Az apa-gyermek között kialakult érzelmi kapcsolatot egy esetleges újraházasodás esetén a belépő férj nem biztos, hogy helyettesíteni vagy pótolni tudja.
Egedi Cecília ugyanakkor megjegyezte, a válás után mindkét szülőnek egyformán nehéz új párt találnia, jó döntést hoznia. Ez esetben a saját elvárásokon túl már a gyermek érdekeit is szem előtt kell tartani.

Az apáknál kevésbé helyezik el a gyermeket

A bíróság a statisztika szerint az esetek mintegy 90 százalékában az anyánál helyezi el a gyermeket. Az apáknál akkor, ha az édesanya alkalmatlan a gyermeknevelésre, italozó életmódot folytat, külső kapcsolata miatt elhagyja a családját. Az elhelyezés előtt a 14 évesnél idősebb gyermeket mindenképpen meg kell hallgatni, hogy mely szülőhöz kötődik erősebben.

Olvasóink írták

  • 1. Lné Ancsa 2008. július 13. 07:30
    „Felhívnám a T. újságíró figyelmét arra,hogy körültekintően járjon el a cikkei megjelentetése előtt, ugyanis arra nem gondolt, hogy ennek adolgnak van egy másik fele is! Arra nem gondolt, hogy a másik felet kellemetlen helyzetbe hozza ráadásul alaptalanul! Érdeklődjön utána, hogy most hol tart a dolog a klub alapításával kapcsolatban, mennyit tett az úriember ez ügyben. Nem ártana az érem másik oldalát is megvizsgálni és így cikkezni. Én is fordultam önhöz de süket fülekre találtam! Talán azért mert kelett valaki akit éppen aktuálisan sajnálni kelett? Érdekes módon azt nem sajnálja senki aki a nulláról kezd egy kisgyerekkel és nem issza el az egy fizetést és mégis jobb a soruk mint amikor un. családban éltek!!!! Tisztelettel az Ex.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött az ebtenyésztő pere

A vádlott, a tanúk és a szakértők meghallgatásával vette kezdetét a soproni bíróságon az állatkínzás vétségével vádolt Örsi András soproni ebtenyésztő (szobrász és nyugdíjas bányamérnök) büntetőpere, amely többéves – és sokáig eredménytelen – hatósági eljárás végére tesz pontot. A vád szerint Örsi András az Új utcai üres házban, illetve a balfi szőlőhegyen évek óta működtetett tenyészetében – ahol a kutyák száma 2006 elején már meghaladta a 200-at. Tovább olvasom