Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Kivilágítják a mamutfenyőt?

Sopron - Az Erzsébet-kert nevezetes mamutfenyője díszkivilágítását kezdeményezi Miklós Horváth István mérnök-tanár. Az egyetem és a városszépítő egyesület vezetése üdvözli az elgondolást, de aggodalmak is megfogalmazódtak.
– Levéltári kutatásaim során kiderült, 140 éve ékesíti Sopront a nevezetes, Amerikából származó mamutfenyő – kezdte az ötletgazda, Miklós Horváth István. – Mivel az Erzsébet-kertben a magát „zöldegyetemnek" nevező NYME egyik karának is van már épülete, arra gondoltam, milyen szép is lenne, ha az egyetem közreműködésével a mamutfenyő díszkivilágítást kaphatna. Elképzelésem szerint hatszögalapú világító gúlát alkotnának a reflektorok, amelyeken hat város neve, címere látszana: Selmecbányáé, illetve az NYME karainak otthont adó városoké, Soproné, Győré, Mosonmagyaróváré, Szombathelyé és Székesfehérváré.
Miklós Horváth István – aki a millennium idején javasolta a Kárpát-medencei templomok ünnepi díszkivilágítását – a Schilling János Alapítvány elnöke is. (Schilling János Sopron első villany- és rádiószerelője volt.) Az ötletgazda hozzátette: a közhasznú alapítvány a szakembereket biztosítaná, a nem egészen egymilliós költséget közadakozásból teremtenék elő. Várják is a lokálpatrióták támogatását.

Az Erzsébet-kerti mamutfenyő díszkivilágításának ötlete több természetvédelmi kérdést is felvet – állítják a szakemberek. Fotó: Gosztonyi
Az Erzsébet-kerti mamutfenyő díszkivilágításának ötlete több természetvédelmi kérdést is felvet – állítják a szakemberek. Fotó: Gosztonyi

˝A mamutfenyő éjszakai kivilágítása a helyben fészkelő madarak, mókusok, denevérek szempontjából akár életritmuszavart is okozhat˝- mondta Pellinger Attila.
Dr. Faragó Sándor, az NYME rektora elmondta, a civil kezdeményezésre egy „élő emlékmű" kapna díszkivilágítást. Viszont a megvalósításkor ügyelni kell arra, hogy az Erzsébet-kert növényeinek gyökerei semmiképpen ne sérülhessenek meg. Dr. Józan Tibor, a városszépítők elnöke közölte: elvileg nincs kifogásuk a díszkivilágítás ellen, ám a létrehozás előtt a környezeti hatásokat is figyelembe kell venni. Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetmegőrzési és ökológiai osztályvezetője úgy véli, a mamutfenyő éjszakai kivilágítása a helyben fészkelő madarak, mókusok, denevérek szempontjából akár életritmuszavart is okozhat. Annál is inkább, mivel a fény kifejezetten vonzerőt jelent egyes rovaroknak, erre pedig előbb-utóbb ˝rámozdulnának˝ a velük táplálkozó élőlények. Éppen ezért a munkálatok megkezdése előtt szükség lenne a lehetséges következmények számbavételére.

A környezetvédők sem helyeslik

Égbe kiáltó bűn teli torokkal, reflektorokkal égbe világítani!

Ez az egész égbe-világítósdi nemcsak fölösleges, de csúnya és káros is, amellett - ezt a tanár úr is tudhatná - rettentő pazarló is! A szemünket is bántja a divatossá tett alulvilágító! (Templom utca, Deák tér...)
Ha már egy szép épületet ünnepi alkalmakkor (és nem minden éjszaka!) ki akarnak világítani, a Tűztorony példáját követve kicsi, a falra szerelt lámpákkal sokkal takarékosabban és kíméletesebben oldhatnák meg, mint nagy, alulról világító reflektorokkal! Élőlényeket pedig igen durva lenne így zavarni éjjeli nyugalmukban! A fákat is (a Deák térieket is!!), a madarakat, emlősöket, rovarokat is nagyon zavarja már a mostani nagy kivilágításunk is.
Védett szép parkunkban ne legyen több pusztítás, inkább segítsünk még egészségesebbé, természetesebbé tenni kedvelt pihenőhelyünket, Hazánk első közparkját!

Még szerencse, hogy vannak valóban józan emberek is itt, akik felkapják fejüket az ilyen agyrémekre.

Világítani csak ott kell, ahol nagyon sötét van, de ott egy gyertyaláng is elég!

A Természet rendjét próbáljuk végre elfogadni, és este térjünk nyugovóra, reggel élvezzük a Napot, s ne háborgassuk a csillagos Eget!

Hárs Olivér társelnök


Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Cloeon_dipterum 2012. április 07. 21:23
  „Kiváló ötlet a megálmodótól. Külön dícsérendő, hogy Selmecbányára is gondolt, de Hárs Olivérrel és Pellinger Attilával kell egyet értenem. Teszem ezt leginkább a természetvédelmi problémák miatt. Olivér érvelése helytálló.
  A tervet nem kell elvetni, érdemes lenne átgondolni esetleg egy másik helyszínnel.”
 • 23. hokiel 2009. augusztus 12. 14:47
  „Remélem, hogy hamvában hal az ötlet. Arról ne is beszéáljünk, hogy ki fogja fizetni az áramszámlát, ötletelni tudunk mi is, csak egy kicsit tovább is gondolkodjunk...”
 • 22. Filtec 2009. augusztus 12. 11:30
  „Re: #12. SAmu 2009.08.11. 05:49


  "Jellemző sajnos , hogy környezetszennyező "tanárok" rontják az ifjúságot. Az eredmény: teli szemét mindenhol, még a soproni erdőkben is."

  Bizony ez elsősorban a SZÜLŐ dolga lenne. A drága SZÜLŐ megtaníthatná a saját kölykét, hogy ne dobálja el a szemetet, az üdítő flakonját. SEHOL! (Csak a kukába)

  Szerintem az alsós tanárok igenis elmagyarázzák a gyerekeknek, hogy NE szemeteljenek, a szelektív szemétgyűjtés fogalmát, stb.

  A hülye szülő meg a csikket is eldobja az utcán.
  Mit várunk akkor a saját gyerekétől?”
 • 21. TancsKaszabell 2009. augusztus 12. 07:30
  „Kedves Cerwin !
  Ez az ötlet telitalálat ! Elképzeltem egy kora esti sétát a gyerekekkel,unokákkal.Gyönyörű gondolatnak látom. Minden bizonnyal a város lakói is jól fogadnák.
  A közösséghez tartozás örömét segítene erősítgetni,erre ma már nagy szükségünk van hiszen a széthúzás ami az önkormányzati testületre jellemző, megjelent személyes kapcsolatainkban is.
  Sajnos !”
 • 20. hehe08 2009. augusztus 11. 23:21
  „EDEM55!
  azzal, hogy kivilágítjuk az egerek seggjukát még nem fog megoldódni a város turizmusa.....
  turizmus téren napokat tudnék beszélni ......
  a baj egészen máshol van.... (de nagyon nagy baj!!!!!)”
 • 19. hehe08 2009. augusztus 11. 23:18
  „világítsák ki az ötletgazdát!
  aztán ha belehal abba hogy nem tud a természet rendje szerint élni mert folyamatosan fényárban úszik akkor majd az őt támogató elgondolkodhat azon, hogy vajon a 140 éves fának mennyi lesz hátra......
  a természet nem hülye!
  tudja nagyon jól, hogy az optimális élettartam (kor) eléréséhez az élőlényeket a nappal és az éjszaka változásához igazította, éjszakára téve a regenerálódást.... (badarság lenne azt hinni, hogy csak az emberek regenerálódnak éjjel....)”
 • 18. Cerwin 2009. augusztus 11. 23:15
  „Igen! Világítsuk ki december 24-én, és oltsuk el 26-án!”
 • 17. dokitomi 2009. augusztus 11. 19:09
  „Kukac40!

  Én nem ausztriában dolgozom, és a szomszédaim közül egyik sem. Az aszfaltos út azért készült el, mivel keményen lepengettük a pénzt, persze ezt is már aki....”
 • 16. mézgaaladár 2009. augusztus 11. 12:30
  „Azt hiszem szakmai ártalom, hogy egy villanyszerelő mindent kivilágítani akar. De még neki is érdemes lenne elgondolkodni a fényszennyezés fogalmán. A kicsi szennyezés is szennyezés. Legyen elég a fantaszta álmokból.”
 • 15. Kukac40 2009. augusztus 11. 11:22
  „A Pihenőkereszt-lakóparkot nem keverném ide. Már csak azért sem mert nem rég készült el a teljes aszfaltozás. Sokkal régebbi utcákban pedig még mindig nincs útburkolat. Igaz az ottlakók nagyrésze nem ausztriában dolgozik”
 • 14. látó 2009. augusztus 11. 10:39
  „Én a mamutfenyővel együtt az "ötletgazdát" is megvilágítanám éjszaka, hiszen van közös ismérvük, mindegyik élőlény.. aztán megnézném ki bírná tovább, a győztes jutalma a világítás lekapcsolása lenne!”
 • 13. FREDDY/S 2009. augusztus 11. 07:02
  „A Rózsa utcában is lehetne azt a műemlékjellegű állványzatot kivilágítani, mely rontja jelenleg a város képét, nemde...”
 • 12. SAmu 2009. augusztus 11. 05:49
  „Leginkább Hárs úrnak, de Pellinger úrnak is igaza van. Jellemző sajnos , hogy környezetszennyező "tanárok" rontják az ifjúságot. Az eredmény: teli szemét midenhol, még a soproni erdőkben is.
  Faragó rektor meg szégyellheti magát, hogy ilyenre nem mond azonnal NEM-et.”
 • 11. Kiss_Gyula 2009. augusztus 11. 00:13
  „Az ötletgazda mérnök /amiséget kollégaként ezután inkább szégyellnem kéne/ és tanár. Az első még nem annyira közveszélyes - pusztán a silányság mutatója lehet, a második már inkább, hiszen jóra, értelmesre tanítani volna hivatott. Na nem ilyen szellemben, ráadásul azzal az Egyetemmel szentesíttetendően, ami az erdészet és a faipar fellegvára /volt?/. Igy lesz a ,,zöldegyetem" neonegyetem ...
  Einsteinnek igaza volt "végtelen" ügyekben (ti. két dolog az, a Világegyetem és az emberi butaság). Még jó, hogy a Világegyetem nem tud ordítani /vagy már rég teszi, csak nem halljuk?/.”
 • 10. EDEM55 2009. augusztus 10. 22:54
  „Teljesen jó ötlet, nem egy európai országban láttam már hasonlót. Persze mindenhol előkerltek az okoskodók akikkel tele van a padlás.. Az a rovarka meg akit zavar a világítás majd átköltözik a szomszéd fára.. ( én is költöztem már alkoholista szomszéd miatt ) A környezetvédő szövege egyszerűen "tenyérviszkető".. Szelektív hulladék gyűjtést végzek, komposztálok, spórolok a villannyal, veszek drágább autót kevesebb káros anyag kibocsájtás miatt, de azért túlzásokba ne essünk már kérem... belvárosi világítások stb.. költözz vissza a barlangba barátom... u.i.: A város dögledező turizmusának pedig biztosan pont az kell, hogy este leoltsuk a világítást..”
 • 9. dokitomi 2009. augusztus 10. 21:15
  „Úgy van! Világítsunk ki egy fenyőt!!!!!!!!!
  A Pihenőkereszt-lakóparkban pedig sötétben botorkálnak az emberek. Az önkormányzat nem is akar világítást szerelni!
  Sopron szégyene az a lakópark, vagy inkább a polgármester úré????”
 • 8. Kukac40 2009. augusztus 10. 20:16
  „Próba képpen számlázzák ki az egyhavi kivilágítás költségét az ötletgazdának. Kiváncsi lennék milyen képet vágna, ha neki kellene kifizetni. Több ésszerű dologra is el lehet költeni ennek a teljes költségét.”
 • 7. TancsKaszabell 2009. augusztus 10. 14:59
  „A parkban sétáló ember számára monumentalitása meghökkentően szép !
  Számunkra a látványa sok-sok élőlény számára élőhely.....................!
  Nem való rá világítás,megvilágítása pedig ezernyi élőlény bizony zavarna.
  Ez fontosabb szempont mint egy látványos ötlet dédelgetett önző gondolata !”
 • 6. lenk 2009. augusztus 10. 14:24
  „A mai fiatalok már nem enyelegnek a padokon, mint léha ifjúkoromban tették? Mert akkor környezettanulmányt kellene végezni a népességpolitikai kihatásokról is.”
 • 5. LACEE 2009. augusztus 10. 13:17
  „Inkább a Pihenőkereszt lakóparkot világítanák ki...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztus végére elkészül a Halász utca

Sopron - Augusztus végére készül el a Halász, és öt környező utca aszfaltborítása. A 205 millió… Tovább olvasom