Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Kiváló termésre számítanak

Egy kis késéssel a napokban álltak neki a kukorica aratásának a fertődi Zöld Mező Mezőgazdasági Rt.-nél.
Kiváló kukoricatermésre számítanak térségünkben a termelők, bár a termény víztartalma jelenleg magas. Nehezíti a helyzetet, hogy november elsejétől drágul a gáz nagyfogyasztói ára, így a szárítási költség is.

A Hegykői Mezőgazdasági Részvénytársaságnál már learatták a kukorica egyharmadát. A termésátlag jó, 7–7,5 tonna körül mozog hektáronként.
A magok víztartalma viszont magas, 25 százalék körüli. Ezt kell kiszárítani 14 százalékra.

– Kiváló termésre számítunk, összesen 310 hektárról takaríthatjuk be a tengerit – tájékoztatott dr. Szaiff Gyula elnök. – Az értékesítési ár – amely a tavalyit sem éri el – tizenkilencezer forint körül mozog. Segíthet az intervenció, amikor is huszonötezer forintot kapunk tonnánként, igaz, majd csak a következő év tavaszán. November elsejétől lehet felajánlani a terményt.

A napokban álltak neki a kukorica aratásának a fertődi Zöld Mező Mezőgazdasági Rt.-nél, ahol mintegy nyolcvan hektáron vetettek ebből a növényből. – A korábbi évekhez képest kéthetes csúszásban vagyunk, de ez a késés még behozható – mondta el érdeklődésünkre Kustra Nándor elnök. – A tervek szerint ebben a hónapban végzünk is a betakarítással. A szárítás azonban problémás, mivel november elsejétől húsz százalékkel drágul a nagyfogyasztóknak a gáz ára. Ez tovább emeli a költségeket is. Mivel bérszárítást is vállalunk, ezért a hozzánk forduló gazdáknak is megnő a kiadásuk, még akkor is, ha a szárítás összes költségéből mintegy harmadát teszi ki a gáz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útmutató forradalmi történések

Az 1956-os események 49. és a köztársaság kikiáltásának 16. évfordulójára emlékezett Sopron is. Tovább olvasom