Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kiváló termés Sopron környékén

Sopron és környéke - Az esőzések után „gomba módra" terem a gomba Sopron környékén és vonzáskörzetében. Ennek köszönhetően a piaci árak is esnek. Hamarosan a mérgező gombák is megjelennek.
– A sok csapadék és a meleg időjárás kedvezett a gombának, ennek eredményeképpen minden nyári fajtánál igen jó a termés – mondta a soproni vásárcsarnokban Matusek Miklós gombaszakértő, aki immár több mint három évtizede hétfőtől vasárnapig reggel 6-tól délelőtt fél 11-ig áll a gombaszedők és -árusok rendelkezésére.

– Nemcsak a soproni erdőkben örülhetnek az ínyencségek kedvelői – folytatta a szakember –, hanem Balf, Iván, Csapod, Röjtökmuzsaj, Fertőszentmiklós környékén is. Ők mindnyájan nálunk vizsgáltatják át a termést, nehogy az ehető gomba közé mérgesek kerüljenek. Ezekben a napokban harmincan-negyvenen jönnek hozzám gombával a korábbi 15–20 gombaszedővel szemben.

Matusek Miklós szakértő Horváth Gyuláné Csapodról hozott termését vizsgálja át. Örülhetnek a gombát kedvelők, gazdag idén a termés.
Matusek Miklós szakértő Horváth Gyuláné Csapodról hozott termését vizsgálja át. Örülhetnek a gombát kedvelők, gazdag idén a termés.


A többség már ismeri a jó fajtákat, de tíz bevizsgálásra hozott tételből még így is két-három esetben találunk mérges gombát. Sajnos az egyik legveszélyesebb fajta, a gyilkos galóca is nagy számban terem. Volt, hogy valaki rókagombákat hozott, s gyilkos galócát is találtam közte. A biztonság miatt az egészet el kellett dobatnom. Azt ajánlom a gombaszedőknek, hogy a különböző fajtájú gombákat különítsék el, így adott esetben nem vész kárba az egész.

– Az igen nagy termés természetesen az árra is jótékony hatással van – folytatta Matusek Miklós. – Például a szegfűgomba félliteres poharankénti ára az eddigi 400 forintról 200–250 forintra zuhant. A vargánya kilónkénti ára 1500–2000 forintra csökkent háromezer forintról, a rókagomba is kilónként már 2200–2500 forintért vehető 3 ezer forint helyett.

Az őzláb- és császárgombát is kosárszám hozzák. A trombitagomba szintén igen gazdagon terem. Ugyanakkor rövidesen „előjön" a mérgező parlagi tölcsérgomba, ami a szegfűgombához, és az ugyancsak nem ehető világító tölcsérgomba, ami a rókagombához hasonlít. Különösen kell ügyelni a hamarosan megjelenő döggombákra, nehogy szedjünk belőlük.

Olvasóink írták

  • 1. SAmu 2008. augusztus 01. 10:54
    „Gratulálok Matusek Miklósnak és hálásan köszönöm, hogy mindig készséggel tévedhetetlenül megvizsgálja az " amatőr" gombaszedők termékeit is. Főleg neki köszönhetjük, hogy az elmúlt 30 évben nem volt halálos mérgezés Sopronban. Egyszer én is tettem egy gyilkos galócát a kosárba és az egészet ki kellett dobnom. Azóta - tanítása alapján , a kétes gombákat izolálom egy külön zacskóba - csak a biztosra megyek. Kitüntetésre javasolom M.Miklóst, mert életeket ment meg...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset a 85-ösön Fertőhomok közelében

85-ös főút - Súlyos közlekedési baleset történt csütörtökön délelőtt kilenc óra körül a 85-ös főúton… Tovább olvasom