Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Kiváló minőségű a soproni víz

Sopronban ezekben a napokban 17 ezer köbméter a vízfogyasztás, szemben az átlagos 14 ezer köbméterrel.
A soproni víz íze, minősége legendásan jó. Nem véletlen, hogy a városban gyártott sörök minősége is átlagon felüli. Ezekben a kánikulai napokban megugrott a vízfogyasztás: sokan ásványvíz helyett is inkább a csapból engednek maguknak, és hűtés után ezt fogyasztják.

Karsztbázisból nyerik

– A soproni víz rendkívül tiszta és a minősége valóban nagyon jó – tudtuk meg Bertalan Miklóstól, a vízmű laboratóriumának vezetőjétől. – A víz kilencven százalékát a fertőrákosi és a sopronkőhidai kutakból nyerjük, innen tisztítás nélkül kerül a hálózatba. A minőség és a tisztaság titka, hogy mélyfúrású kutakból, 100–200 méteres mélységből, egy karsztbázisról nyerjük. Csupán a készlet tíz százaléka származik a bécsidombi talajvizes medencéből, amelyet ultraviola sugárzás segítségével csírátlanítunk. A mélyfúrású kutakból származó vizek esetében erre sincs szükség.
A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. laboratóriuma úgynevezett akkreditált labor, ami azt jelenti, hogy megfelel a szigorú előírásoknak, vizsgálataikat az ÁNTSZ előírásai szerint végzik.

A minőség a víz keménységétől függ

– Egy víz minőségét elsősorban a keménysége dönti el – folytatta Bertalan Miklós. – A soproni víz megfelel a 25–28 német keménységi foknak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kalcium-oxid-tartalma 250–280 milligramm/liter. Magas a magnéziumtartalma is. Ez a mineralitás (ásványianyag-tartalom) adja jó ízét, arról nem beszélve, hogy egészséges, hiszen jó hatással van a szervezet csontépítésére is. Természetesen más összetevőket is vizsgálunk, így az ammónia-, a nátrium-, nitrát- és kloridtartalmát, de még sorolhatnám. Ezek értékei nem haladhatják meg a szabványban rögzítetteket, de nem is haladják meg, tehát nem szükséges mesterséges beavatkozás.

Ivóvíz kategóriában az egyik legjobb

Természetesen nem arról van szó, hogy a soproni víz ásványvíz minőségű lenne, bár kalciumtartalma eléri, esetenként meghaladja egy-egy ismert márkáét, de egészséges és kiváló minőségű, az ivóvíz kategóriában az egyik legjobb az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés az ivókút Sopronban

Komoly pénzbírságra számíthat az, aki a nyári forróságban a közterek szökőkútjaiban keres felfrissülést. Sopronban nemigen fenyeget ilyen veszély, lévén, hogy az Ógabona téri „söröskút" kivételével gyakorlatilag nincs ilyen. Bár Sopron jelentős turisztikai vonzerővel rendelkezik, a városban alig van ivókút, díszkút. Kimondott szökőkút pedig egyáltalán nincs. Tovább olvasom