Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kiváló hagyományőrzők tamburával

Régi hagyományokat őriz az undi Veseli Gradiscanci néptánc- és tamburazenekar. Idén lesz 480 éve, hogy a térségbe, illetve Magyarországra menekültek a horvátok.

Kiváló minősítést ért el a minap, Kapuváron megrendezett versenyen az undi Veseli Gradiscanci néptánc és tamburazenekar. A hagyományőrző kategóriában az újévi köszöntőt, a farsangolást, a pünkösdölést, az aratási szokásokat adták elő.

A siker értékét jól jellemzi, hogy a 310 lakosú Uundon harminc tagja van az együttesnek. S jövőre nagy ünnepségre készülnek, ugyanis akkor tartják az alapítás negyvenedik évfordulóját. Ezen szép alkalomra pedig új koreográfiát állítanak össze.- Idén több helyre is is meghívtak bennünket - mondja Koloszár István, a néptáncosok vezetője, motorja, igazgatója. - Május közepén Zágrábban lépünk fel ,s megyünk majd Szlovákiába is. Az talán ritkaságnak számít, de nálunk a tagok mindent csinálnak: énekelnek, táncolnak, zenélnek. A lányaink például három-négy szólamban is tudnak énekelni. S ez utóbbira különösen büszkék vagyunk.

Undon az elképzelések szerint még idén elkészül a fedett, 200 négyzetméteres rendezvénytér. A költségeket pályázati támogatásból szeretnék elő teremteni.

Ebben az évben lesz 480 éve, hogy a térségbe, illetve Magyarországra menekültek a horvátok.

- Ezen évfordulóról szeretnénk méltóképp megünnepelni - folytatta Koloszár István. - A megemlékezés keretében, azt te4rvezzük, hogy meghívjuk az Undról elszármazottakat. S persze, mindezt már az új rendezvénytéren tennénk meg.

A Veseli Gradiscanci együttes ének vezetője Balogh Szabina, a tamburásokat Balogh Tiborné tanítja, a táncot és a koreográfiát Koloszár István találja ki. A utánpótláskorú gyerekekkel pedig Kiss Teréz foglalkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükkös tolvajok Sopronban

Mialatt az idős nyugdíjas szobájának szekrényéből a mappáját kivette, addig a férfi szabadon… Tovább olvasom