Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Kiváló évjárat lesz az idei bor

Sopron - A kétezres évhez hasonlóan nagy évjáratra számítanak a gazdák a Soproni borvidéken. A termésátlag magasabb lesz az országos átlagnál, a minőség pedig elérheti a hét évvel ezelőttit.
A szüret java még csak ezután következik, de már megállapítható, hogy a Sopron környéki szőlőskertekben kevesebb kárt tett a fagy és az aszály, mint az ország más borvidékein. Az aszály csak az úgynevezett „sülevényes" (köves) és a fiatal ültetvényekben éreztette hatását. Hektáronként 72–75 mázsa átlagtermés várható, szemben az országos 65 mázsás átlaggal. Ez azt is jelenti, hogy megnövekedett a soproni szőlő iránti kereslet. A felvásárlók már egyeztettek, de csak az induló ár biztos.
Eszerint a fehér szőlőknél kilónként 65 forint a minimumár, vörös fajtáknál pedig 85 forint. Ez jóval magasabb az elmúlt évi felvásárlási áraknál.

– Európában – és így Magyarországon is – az elmúlt három évben meglehetősen sok kár érte a szőlőket, ezért magasabbak idén az árak – tudtuk meg Molnár Tibortól, a Soproni Hegyközségek Tanácsa elnökétől. – A végső árakról azért nehéz beszélni, mert várhatóan „roham" indul a szőlőért. A Soproni borvidék különcsége most is megmutatkozott, hiszen az átlagosnál nagyobb és minőségileg jobb termést szüretelünk idén. Az évjárat hasonló lesz a kétezredik évihez. Az akkori szőlőkből nagy és szép borok születtek.

A soproni szőlőültetvényeket kevésbé viselte meg a szeszélyes időjárás.


Érmek az országos borversenyről

Egerben rendezték meg a XXX. Jubileumi Országos Borversenyt, ahol szép soproni sikerek születtek. Aranyérmet kapott a Gangl Pincészet 2005-ös soproni merlot-ja, az Iváncsics Pincészet 2006-os soproni merlot-ja, valamint a Vincellér MPS Kft. 2002-es cabernet sauvignonja. Ezüstérmet hozott el a versenyről a Lövér Pince 2005-ös kései szüretelésű zöld veltelinije és a Vincellér-ház 2006-os ugyancsak kései szüretelésű zenitje.
Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őssejtkezelés után újra itthon

Sopron - Kínáig kellett menni az eredményért, de megérte. A soproni Schöberl Zsófia ha csak néhány… Tovább olvasom