Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Kiváló a cukorrépa minősége

A petőházi cukorgyárban a tervezett mennyiség közel felét dolgozták fel, de már most látható: a répa minősége a vártnál jobb.
Az előzetes becslések szerint a Magyar Cukor Zrt. petőházi gyárában az idei kampányban mintegy 540 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel. Eddig a tervezett fele érkezett be a gyárba és várhatóan december első felében lezárul a cukorrépaszezon. A minőség a vártnál jobb, cukorfoka csaknem eléri a 17 százalékot.

Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. mezőgazdasági vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta, a gazdákkal várhatóan a jövő héten kezdik meg a tárgyalást a 2007-es termelési feltételekről és az átvételi árakról.

– Társaságunk vallja, hogy a szigorúbb feltételek mellett is megéri cukorrépát termelni – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.
– A petőházi és kaposvári gyárainkkal hosszú távon számolunk. A gazdák tehát biztosak lehetnek abban: hosszú évekig el tudják majd adni a cukorrépát. Az uniós szabályok viszont mindenkire érvényesek, ezek szerint a répa tonnánkénti minimálára jövőre 29,7 euró lesz majd.
A közelmúltbeli, kabai cukorgyárbezárás új helyzetet teremt a piacon. Az előírás szerint a kvóta 75 százalékát mindenképpen vissza kell adni az Európai Uniónak. A fennmaradó részt pedig az agrárminiszter újra eloszthatja. Igaz, erre Európa-szerte még nem volt példa. Szakértők szerint a közeljövőben a fennmaradó cukorgyárak környékén még erősebb koncentráció jön létre, azaz esetünkben a petőházi térségben nőhet is a cukorrépa vetésterülete. Hogy mindez így lesz-e, az a következő évben derül ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól keresnek a polgármesterek

Nagyon is megéri polgármesternek, képviselőnek lenni még a falvakban is. Egy közepes – 1500 lelkes – település vezetője az egyéb juttatásokon kívül akár bruttó 405 ezer forintot is kereshet. A polgármesterek, képviselők, bizottsági tagok alapilletményét törvény írja elő, ez egységesen 36.800 forint. A képviselő-testületeknek viszont tág mozgásterük van a tekintetben, mekkora szorzót szavaznak meg. Tovább olvasom