Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Kiutasított könyvek Erdélyről

Nemzetellenesnek minősítette a kolozsvári vámhivatal a Szép Erdélyünk című könyvsorozat köteteit.
Megdöbbenéssel vette tudomásul Göncz József, a soproni Edutech Könyvkiadó tulajdonosa és a könyvek egyik szerzője, hogy Kolozsváron a közelmúltban nem vámolták el a Szép Erdélyünk sorozat három kötetét, mondván, hogy azok ország- és nemzetellenesek. Az eset nagy port kavart az erdélyi magyar nyelvű sajtóban is. A Krónikában a vámhivatal cáfolta, hogy nem engedték be az országba a könyveket. Szerintük a magyarok nem akarták kifizetni a vámot.

– A Szép Erdélyünk sorozatnak eddig négy kötete jelent meg – mondta Göncz József. – Az első Szép Erdélyünk – történelmi képeslapokon címmel jelent meg. Ebben 1905–1949 közötti, erdélyi településeket bemutató képeslapokat gyűjtöttünk össze. A második kötet alcíme Éljen a haza! Ez a honfoglalástól 1944-ig kíséri végig a magyarság történetét. A harmadik kötet – Receptek és vendéglők – letűnt korok gasztronómiai szokásait és ételreceptjeit mutatja be. Már megjelent a negyedik is Erős várak, büszke kastélyok címmel, de ez még nem volt az Erdélyben terjesztésre szánt könyvek között. Mindössze 600 példányról volt szó, nagy részüket iskoláknak, könyvtáraknak szántuk ingyen, s csak egy kis részük került volna kereskedelmi forgalomba.

Megdöbbentett a román vámosok magatartása, szó sincs arról, hogy nem akartuk volna a megfelelő vámtételt kifizetni. Remélem, január után – Románia uniós csatlakozását követően – már nem lesz akadálya, hogy könyveink eljussanak Erdélybe. Giczy József kőszegi könyvesbolt-tulajdonos és könyvterjesztő vállalta – erdélyi szakmai és baráti kapcsolatai révén –, hogy eljuttatja a könyveket a határon túl élő honfitársainkhoz.

– Természetesen mindent szabályosan szerettünk volna intézni, ezért a határállomáson jeleztem a román vámosoknak, hogy könyvek vannak nálam – idézte fel a történteket a szakember. – Pk a kolozsvári vámudvarba irányítottak, ahol – miután megnézték a köteteket – megtagadták a vámolást, mondván, hogy magyarországi történelmi könyveket, így a Szép Erdélyünk köteteit sem lehet bevinni az országba, mert románellenesek. Csak nehezen sikerült elérni, hogy ne foglalják le a könyveket és megússzam büntetés nélkül. Sajnos a könyvkereskedőkhöz sem jutottak el a könyvek, mert ismerőseimet megfenyegették: amennyiben vállalkoznak terjesztésükre, bezárják boltjukat és megbírságolják őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó lesz a Wallner-villa?

Az új városvezetés megtekintette a megszépült Wallner-villát, amit az előző ciklusban hetvenmillió… Tovább olvasom