Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kiürítették és bezárták a kápolnát, háborognak a hívek

Sopron - Február óta zárva tart a Halász utcai Szentháromság-kápolna. A hívek sérelmezik, hogy mostanra már el is vitték a kis templom "felszereléseinek" jelentős részét és a kápolna nem látogatható.

Kiürítve áll a Halász utcai Szentháromság-kápolna, melybe februárig még misére járhatott a környék 30–40 hívője. Egyikük, Horváth Adolf kifogásolja, hogy szélnek eresztették a híveket. A kápolnában azóta nincs vasárnaponként mise, hogy a pap, dr. Endrédy Csanád meghalt.

– Ami értékes volt, mind elvitték, arra hivatkozva, hogy innen ellophatják őket – mondja Horváth Adolf. – Azonban fontos tudni, hogy itt legalább kétszáz éve nem történt betörés. Most azonban leszerelték a templomot védő vasrácsot is, így nem védi semmi a kápolnát. Sajnáljuk, hogy ennyit sem érünk az egyháznak, hogy megtartják nekünk a kis kápolnánkat. Bezárták és elvittek mindent: faszobrokat, stációképeket, a Lourdes-i szűzanyát. Sőt itt található egy szép és értékes Dorffmeister-kép is, feltételezem azt is elvitték már.

Dr. Pápai Lajos megyés püspök a kisalfold.hu érdeklődésére elmondta, már felvették a kapcsolatot a műemlékvédelemmel, amiatt, hogy az említett műkincsek az egyházmegye múzeumába kerülhessenek. – Működhetne a kápolna, de mivel nincs pap, aki misézzen, a híveknek más templomot kell választaniuk – válaszolta kérdésünkre el a püspök.

Veöreös András műemlék-felügyelő megerősítette, a Szentlélek-plébánia már egyeztetett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal, és a templom felszereléseit már átszállították a plébániára, ahol leltár készül róluk.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2009. augusztus 09. 11:49
  „Faluhelyen, még csak-csak érthető volt a templomba járás,ha másért nem hát megszokásból, vagy divatbemutatót tartottak sutyiban!
  Az, hogy az egyház vezetése begyűjti a hívek adományait ez ép úgy természetes mint a cölibátus! Ugyan is a pap életében összegyűjtött értékei is az egyházra szállnak a halála után.
  Jézus annak idején bár hol misézett, prédikált a követői, s hallgatói számára, neki nem kellett sem templom sem kápolna!”
 • 4. TancsKaszabell 2009. augusztus 05. 17:16
  „Igen,a nyomda ördöge,vagy egyszerűen felületes munkavégzés.
  Elírták a művész nevét.
  A mellékelt címen található részletes információ a XVIII .század egyik jelentős művészéről.
  Érdemes elolvasni !

  http://www.mke.hu/lyka/13/263-274-dorf.htm”
 • 3. SAmu 2009. augusztus 05. 14:55
  „"Dorfmesiter" nevű festő nincs!”
 • 2. manci15 2009. augusztus 05. 14:34
  „Az egyház mindenütt csak panaszkodik, de a hívekkel keveset törődik. Az idős, esetleg beteg emberek hogyan menjenek más templomba? Én ugyan azt vallom, hogy köztem és Isten közt nem kell közvetítő, de van aki más szellemben nőtt fel és hiányzik neki, hogy templomba, misére mehessen. Ezeket a szempontokat miért nem mérlegelik?”
 • 1. TancsKaszabell 2009. augusztus 05. 06:51
  „Igen,ott a helyük ahol minden kincsnek,így gondolja az egyház.
  A környéken lakók akiknek ősei mindezt alkották,összehozták,évszázadokig használták,megőrizték ezeket a
  kultikus tárgyakat megnyugvást és vigaszt nyertek életük során hát majd elmennek a múzeumba és újra láthatják.A leltárt akkurátusan függesszék ki a kiüresedett kápolnában és azt a rács majd megvédi.
  A püspök úr láthatóan tevékenykedik és megint lélektelenül !Hát bizony 30-40 hívő mit sem számít manapság !
  Meghalt a pásztor szétszéled a nyáj,és a segítségükre vannak ...
  Nincs pap.Talán többen vannak az egyházi hivatalokban mint kellene,eggyel mindenképpen többen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliót csaltak ki a nénitől

Sopron - Mintha a fia lenne, hívta fel egy ismeretlen azt a 88 éves nénit, akitől félmillió forintot… Tovább olvasom