Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Kitüntették a művészetpártoló házaspárt

Sopron - Dr. Körmendi Anna és dr. Csák Máté számos kitüntetés birtokosai. Köztársasági elnöki aranyérmet kaptak, nívódíjjal, az Igazságügyi Szakértők Kamarájának díjával, a Magyar Ingatlan Szövetség életműdíjával, Pro-Európa díjjal ismerték el a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájukat, s most övék lett a Sopronért Emlékérem is.
A házaspár csaknem egy évtizede él Sopronban. Életük és hobbijuk a műemlékek védelme, rekonstrukciója, a művészeti értékek gyűjtése és bemutatása itthon és külföldön. A főváros mellett vidéken itt nyitották meg magángyűjteményüket, idevonzva ezzel a hazai művészvilág kiemelkedő egyéniségeit.

Az építész férj által felújított házak a város legszebb épületei közé tartoznak.

– Férjem diákkorától gyakran megfordult Sopronban. Egyrészt, évfolyamtársa volt a művész Soproni-Horváth fia, másrészt mindig is érdekelték a régi épületek, melyeknek Sopron az egyik bölcsője. Később vonzalmunk a város iránt olyan erős lett, hogy amikor a gyűjteményünknek a fővároson kívüli galériát, épületet kerestünk, egyértelmű volt, a hűség városára esik választásunk. Találtunk egy szép műemlék házat, s azóta ez az egyik bemutatótermünk. Kortárs magyar művészek alkotásai kapnak itt helyet – tudatta dr. Körmendi Anna. A Sopronért Emlékéremmel kitüntetett házaspár hölgytagja hozzátette, nagy megtiszteltetés számukra, hogy Sopronban, ahol mondják, nehezen fogadják be az „idegent", ily módon is elismerték a munkájukat.

A házaspár munkája és hobbija azonos. A műemlékek védelmének, a művészeti értékek gyűjtésének és bemutatásának szentelik életüket.

Olvasóink írták

 • 12. tt.simplethebest 2009. február 09. 08:03
  „AHOGY HÚSZ ÉVVEL EZELŐTT
  MOST IS ÚJ IRÁNY, ÚJ POLITIKA, ÚJ POLITIKUSOK KELLENEK!!!

  Az ellenzéknek és a kormánynak közösek az érdekei
  http://www.l88.hu/about3432.html

  Minden éppen olyan, mint húsz évvel ezelőtt, a rendszerváltáskor volt.
  Ahogy akkor, most is megérezzük a pillanatot, hogy ,,kész, vége", valami homlokegyenest másra van szükség. Félreérthetetlen jel, hogy a költségvetés kártyavárként összeomlik.
  Ahogy húsz évvel ezelőtt, most is új irány, új POLITIKUSOK, új POLITIKA kell. GAZDASÁGI SZABADSÁGHARCRA van szükség, ha a magyarok a maguk urai akarnak lenni.
  Az nem küzdelem ,,amikor egy ország vezetői pitiznek a nemzetközi pénzvilágnak, mindenkinek gazsulálnak, csak a magyar embereknek nem".
  A nyári EP-választás tétje az, hogy végre küzdőképes embereket küldünk-e Brüsszelbe, akik tudják, ,,első az ország". S azt is, hogy feltartott kézzel csak veszíteni lehet. Ez a különbség közöttünk és közöttük, más anyagból vagyunk gyúrva.
  EZÉRT NEM SZABAD MEGVÁLASZTANI ÚJRA A JELENLEGI EP KÉPVISELŐKET, S AZOKAT SEM AKIKET HELYETTÜK JELÖL A KORMÁNYZÓ PÁRT ÉS ELLENZÉKE!!
  Ismét Schmitt Pál vezeti a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási listáját - jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt országos választmányának szombati ülésén.
  Schmitt Pált Szájer József, Gál Kinga, Áder János fideszes EP-jelöltek és Surján László KDNP-s jelölt követi a 22 fős listán.
  A súlytalan Schmitt Pál, valamint az országos politikából és Orbán Viktor közeléből elhúzni kívánó Áder János listán való szerepeltetése jól érzékeltetik a Fidesz belső viszonyait.
  Orbán Viktor az úr, belső viták nincsenek.
  És ott van a hatodik helyen a drogos, cionista, hazudós, többszörös házasságtörő Deutsch Tompi is, fantasztikus szellemi képességeiről nem is beszélve.
  A lényeg a végén.

  A pártelnök a névsor felolvasása után átadta a szót Schmitt Pálnak, aki azt mondta: a júniusban esedékes EP-választást lehet az üzenetek, a mozgósítás, a hit és bizalom, a szolidaritás választásának is nevezni.
  Egy biztos, ennek a választásnak rendkívüli a tétje, még ha politikai ellenfeleik nem is látják - tette hozzá Schmitt Pál. Mi lenne a tétje?
  Örülnék, ha mélyebben is kifejtette volna ezt Pali bátyánk, de nem tette.
  Annyira sem voltak képesek a az európai néppárti táboron belül a Fidesz EP-képviselői, hogy Tőkés László püspököt soraik közé felvegyék.
  Nem beszélve a délvidéki és felvidéki magyarverések megakadályozásáról.
  Úgy általában az elmúlt öt évben szinte semmit sem tettek hazánkért és nemzetünkért, a Gyurcsány-rezsim elzavarásáért, Brüsszelben sem.
  Megfogalmazása szerint ,,ha úgy tetszik, három fordulósnak is lehet nevezni az országgyűlési választást, ha ezt a választást oda számoljuk, ha ezt a választást mintegy megalapozójának tekintjük az ott várt eredményeknek".
  Pali bátyánk szánalmas mozgósító szövegét figyelembe véve közöljük: a legutóbbi EP választáson a Fidesz sikert könyvelhetett el, majd a rá következő országgyűlési voksolás alkalmával csúfosan megbukott.
  Ezt tekinti Schmitt Pál ,,megalapozónak" a jövőre nézve? Ezt akár úgyis értelmezhetjük, hogy a Fidesz most, az EP-n nyerni akar, de az országgyűlésin már nem, mindezt azért persze, mert Orbán Viktor ,,zseniális politikus" és átlátja, hogy mit miért kell elbukni.
  Erre a választásra olyan körülmények között kerül sor, amikor az emberek már várják a változást az országban, amikor sokan azt szeretnék, hogy a polgári, nemzeti, keresztény elkötelezettségű oldal bebizonyítsa, képes az emberek sorsát jobbra fordítani és elhozni a várva várt változást - hangsúlyozta a politikus.
  Igaza van, sokan szeretnénk ezt, csakhogy ezt a pártot nem tekintjük kereszténynek, sőt még nemzetinek sem.
  Ennélfogva kétségeink vannak arra nézve, hogy akarja-e egyáltalán az ország sorsának jobbra fordítását, vagy mindez puszta retorika részéről.
  A 2006 ősze óta eltelt időszak pedig csak kételyeinket igazolja.
  Tisztességes (?) eszközökkel
  Schmitt Pál azt mondta: tisztességes eszközökkel fognak kampányolni (lásd Ferencváros, ahol a Fidesz illegálisan, kopogtatókkal segítette a MIÉP-et a Jobbik ellenében), azaz kampányuk nem arról fog szólni, hogy ellenfeleiket ,,ócsárolják", hanem arról, hogy a Fidesznek van választási programja, határozott jövőképe, és biztosak abban, hogy Magyarország az eddigi eredményeknél jobbat érdemel.
  Fideszes ügyekben kevésbé tájékozott olvasóink számára közöljük, hogy mindez azt jelenti, hogy nem olvassák Gyurcsány és a szocionisták fejére bűneiket, a hazugságokat nem leplezik le, a cionista-atlantista gyarmattartók ellen nem lépnek fel, viszont aki a kampányban mindezt előveszi - például a Jobbik - az rögtön áruló, beépített ügynök, a szocialisták szekértolója lesz. Ilyen a Fidesz retorikája, jobb ha ehhez hozzászokunk, de még jobb, ha magasról teszünk reájuk.
  Schmitt a jelöltekről szólva annak a véleményének adott hangot, hogy ,,le tudják fedni az Európai Parlament összes szakterületét a tudásukkal" - olvasható a Fidesz honlapján.
  Nevetséges.
  Eddig sem sokat tudtak hozzátenni Magyarország sorsának javításához, a mostani, politikai alapon kiválasztott Fideszesek pedig eleve esélytelenek a magyar érdekek hathatós képviseletére.
  Lásd csupán a sötét gazember, százszorosan odakozmált Deutsch Tompikát, az őt megválasztók leveleire nem válaszoló Járókát, és a szintén nem lenyűgöző kvalitásairól ismert Gyürköt, a Románia erdélyi magyar autonómia nélküli uniós csatlakozása ellen hamisan vétót ígérgető Szájert, az atlantista, cikkeit amerikai cionisták cikkeiből összelopkodó Szemerkényit, a Magyar Rádió élére az MSZP-SZDSZ jelöltjét megválasztó Hankiss Ágnest, a 2006-os kampányban riválisát fenyegető, választási csaló Bagó Zoltánt, és magát Schmitt Paja bácsit, aki szcientológus rendezvénysorozat fővédnöke volt tavaly.
  A lista
  1. Schmitt Pál, 2. Szájer József, 3. Gál Kinga, 4. Áder János, 5. Surján László, 6. Deutsch Tamás, 7. Járóka Lívia, 8. Schöpflin György, 9. Gyürk András, 10. Őry Csaba, 11. Glattfelder Béla, 12. Kósa Ádám, 13. Hankiss Ágnes, 14. Győry Enikő, 15. Bagó Zoltán, 16. Hölvényi György, 17. Szemerkényi Réka, 18. Ékes József, 19. Frivaldszky Gáspár, 20. Hammerstein Judit, 21. Gulyás Gergely, 22. Tóth Edina”
 • 11. how.areyou 2009. január 24. 13:53
  „Hát ez elég gyenge részidő volt:( Viszont nem néztem rád két órán át és újabb 69 rendbeli szabálysértést követtél el. Megy a levesbe. Egyetlen klikk... és szevasz... Érdemes? Kedves valaki13, ne add fel. Estefelé megint rád nézek egy klikk erejéig.

  Hajrá, óra indul! Szerintem este hétig tudsz csinálni újra 69 kamubejegyzést. Ha már a regisztrációba így belesültél.

  a moderátor.”
 • 10. the.vipera 2009. január 24. 12:23
  „T.vipera=valaki13
  Állj, te csalsz! Egyszerre több néven beregisztrálni úgy nem ér! Ezt így nem tudom hitelesíteni! Csak nem már a 3 percet is így teljesítetted? Törlöm a rekordot, újra 7-ről indulsz!
  sorry, a szabály az szabály!

  Amúgy mi volt a kajcsi, hogy ilyen hamar bekaptad?

  a bond meg armaggedon, meg arrabona is törölve. fromtheprison szintén)

  és akkor:óra indul!
  a moderátor.”
 • 9. the.ironman 2009. január 24. 11:46
  „Ugye mondtam, Valaki13! Megvan a 4 perc! Gratulálok. De szerintem benned van a 3 is!

  óra indul, hajrá!

  a moderátor.
  (ironman=valaki13, akit felhasználási szabályzatunk 843 rendbeli megszegéséért kizártunk)”
 • 8. last.samuray 2009. január 24. 10:42
  „ez egész jó részidő volt: 7 perc! no tudsz ennél jobbat? Kedves valaki13, a last.samuraray nickneved is törölve.

  a moderátor.
  óra indul!”
 • 7. the.unbreakable 2009. január 24. 10:35
  „most pihenj kicsit! regisztrálj! aggódok az egészségedért... Ja, a kossuth.huszar -t is kidobtam. Egy jó kávé esetleg, habos kakaó? Aztán folytathatjuk. Jó munkát valaki13!

  a moderátor”
 • 6. sógorferenc 2009. január 16. 22:12
  „Mikor kinyítottam a hozzászólók oldalát tíz hozzászóló volt, mire megfogalmaztam a gondolataimat már
  ismét csak öt lett! Nem hagy nyugodni,az egyik "eltűnt" névtelen,hozzászóló írása. Egy kitüntetés, egy műemlékfelújítással foglalkozó vélemény kapcsán hihetetlen mélységekből feltörő gondolatok írására "ösztönöztem" az egyik olvasót! Nem ez volt a szándékom, hanem csak annyi, hogy ki-ki saját
  lehetőségeinek megfelelően tud tenni kicsiben-nagyban embertársaiért, lakótársaiért,városáért!
  Meggyőződésem szerint a személyes példamutatás pedig nagyon fontos! A negatív példa is példa, de nem
  kell követni!
  --------------------------------------------------------

  Tisztelt Sógor Ferenc,

  van egy hozzászólónk, akinek akkor szép az élet, ha az összes cikk alá a kisalfold.hu-n bemásolja ugyanazt a három-négy, más honlapokról átmásolt, a cikkhez egyébként nem tartozó tartalmat. Különböző nickneveket használ, csak amit másolgat az ugyanaz. Az ő "írásait" töröltem a hozzászólások közül. (Ha kívánja, szívesen elküldöm Önnek ezeket az épületes irományokat.)

  üdvözlettel: a moderátor.”
 • 5. Telepathia 2009. január 16. 20:43
  „Kedves Pártatlan Fórumozok!
  Tisztelt leszli. csarli!- ha hallgattál volna bölcs maradhatál volna. Ha nem értesz a hely,- illetve a várostörténethez, a művészettörténethez légyszíves iratkozz be Lyka károly volt tanárunk, osztályfönökünk iskolájába. Aztán majd ha latin és görög nyelvből megszerzed művészettörténeti ismerteidet, késöbb majd a magyarnyelv helyesírás ismereteibőll is levizsgázhatszt, mert irásod, gondolataid, nem érik el az elégséges osztályzatot sem.
  Dictum de omni et nullo.-logikai alptétel.”
 • 4. Telepathia 2009. január 16. 09:07
  „Sógor úrral teljesen egyetértve szívből gartuláok kiemelkedő városi kitüntetésükhöz a művészetet pártoló, belváros értékeit felismerő és támogató házaspárnak. Biztosra vezsem, hogy Dr. Csatkai Endre és Dr. Dercsényi Dezső Kussuth dijas művészetörténészek, tanáraim is elimeréssel szólnának munkájukról. Kérem, hogy a városnak segítsenek az 1720-évben épült gróf Zichy-Meskó palota mielőbbi megmentésében,felújításban és megfelelő funkció keresésében.”
 • 3. FREDDY/S 2009. január 16. 08:48
  „no comment...”
 • 2. sógorferenc 2009. január 15. 22:49
  „Az elmúlt egy évben egy kicsit közelebb kerültem és jobban megismertem a kitüntetett házaspár soproni
  tevékenységét. A citizen.voice hozzászóló irása számomra tükrözi a mai magyar valóságot, érdekes,
  köztudott, korábban közzétett információkat rak egymás mellé, persze az én hozzászólásom inkább azért született, hogy ha van kedve, telefonon egyeztetett időpontban szivesen megmutatok néhány felújitott
  épületet, melyek a városunkba érkező vendég szerint a soproni belváros gyöngyszemei. Boldog lennék ha
  született soproniak is ennyit tennének a belváros szépülése érdekében és engem az sem érdekelne, hogy ha
  politikai,világnézeti hovatartozásuk akár dakotákhoz közeli lenne!
  A hozzászóló bizonyára tudja, hogy a 2007-es adatok alapján, a jelenleg Sopronban élők közül született
  soproni mindössze 18%! Annak meg különösen örülök, hogy pártállástól függetlenül vannak olyan személyiségek
  akik az érdek helyett az értéket helyezik első helyre a politikai döntéseiknél is!
  Az elmúlt ünnepen kitüntetettek között is vannak olyanok akikkel politikailag nem értek egyet,de szakmai
  és emberi magatartásukat tisztelem, ezért őszintén tudtam nekik gratulálni és jó egészséget kivánni!”
 • 1. citizen.voice 2009. január 15. 20:05
  „A SOPRONI VÁROSVEZETÉS KITÜNTETTE A KÖRMENDI-CSÁK HÁZASPÁRT, AMI EGY FIDESZES ÖNKORMÁNYZAT ESETÉBEN ELÉGGÉ ÉRDEKES TETT AZ ALÁBBIAK FÉNYÉBEN:

  A Körmendi Galériát működtető Color Team Kft. tulajdonosa és jogásza Körmendi Anna, ügyvezetője Csák Máté.

  Körmendi Anna jogtanácsosként kezdte ügyvédi pályáját, majd az Igazságügyi Minisztériumhoz került. Fő szakterülete a polgári jog, azon belül a cégalapítás és az ingatlanjog.

  Csák Máté építészmérnök, igazságügyi szakértő, főtanácsos. Évtizedeken át a Műemléki Főfelügyelőség főmérnöke volt, élete során több mint ezer lakást és középületet tervezett. Ösztöndíjjal dolgozott a helsinki műemlék-felügyelőségen és városépítészeti irodán. A nyolcvanas években ingatlanhasznosításból szereztek vagyont, amelyet műkereskedéssel és további ingatlanfejlesztésekkel bővítettek.

  ,,Felettébb érdekes életünk volt, van" - mondja Körmendi Anna. Amennyire idejük engedi, Csákék a képzőművészet élvezete mellett hangversenyekre is járnak, és előszeretettel találkoznak író-költő és színházi barátaikkal. Bár mindketten budapestiek, fokozatosan szeretnének a művészetileg is izgalmas Sopron felé fordulni.

  Három gyermekük van,

  ? Csák Ferenc művészettörténész,
  ? és lányaik Csák Ildikó
  ? és Csák Mariska

  A parlamentbe készül(t) Csák Máté fia
  2005. április 10.
  Miután az ősszel nem sikerült megválasztani a pályafutását az európai parlamentben folytató Szájer József utódát, április 27-én (és május 8-án) ismét szavaznak Sopronban.
  Magyarország ötvenkettedik leggazdagabb emberének a fia a szocialisták színeiben készül legyőzni az őszi érvénytelen választáson 88 százalékos eredményt elért fideszes jelöltet, akinek teljesítményét az MSZP-s politikus "példátlan bukásként" értékeli.

  ÖVÉK A FÉL VÁROS

  A személyeskedésektől mentes kampányt hirdető Csák Ferenc is keményen fogalmaz.
  Mit tett Firtl Mátyás Sopronért az elmúlt öt évben? Semmit. Ezért nem is tekintem ellenfelemnek. Az én ellenfelem a közöny - bizonyítja Csák, hogy ha belemelegszik, a már említett plakát szövegével ellentétben mégiscsak várhatunk tőle egy-két politikai szlogent.
  S habár azt mondja, jó esélye van legyőzni Firtlt, még a helyi szocialisták is elismerik: annak is örülnének, ha valamicskét lefaragnának a novemberi első forduló hatalmas Fidesz-előnyéből.

  A 31 éves, művészettörténész és politológus végzettségű Csáknak az elbizakodottságra már csak azért sincs oka, mert új arcnak számít Sopronban, indítása így merész húzás az MSZP részéről.
  Sopron ugyanis az a tipikus lokálpatrióta város, ahol mindig fő kritérium, hogy a jelölt soproni legyen.
  Sőt, illik a városban születni és meghalni, lehetőleg hetedíziglen. (Annak idején még Klebelsberg Kunó is elbukta a választásokat egy jóval szerényebb képességű, de helyi jelölttel szemben.)
  Csák Ferenc pedig már csak 2004-ig elhúzódó külföldi tanulmányai és budapesti munkája miatt sem tölthetett sok időt Sopronban, ahol 2000-ben telepedett meg.

  Mindez azonban korántsem jelenti, hogy a Csák név ismeretlen lenne a városban, lévén szó a város legbefolyásosabb, frissen beköltözött családjáról.
  Ezt a pénzt én elsősorban már meglévő épületekbe fektetném, például Sopronban. Ennek a városnak a műemléki belvárosában egyébként már eddig is több palotát vásároltam - ezekkel a szavakkal Csák Máté, a mostani jelölt édesapja válaszolt néhány éve az Ingatlan és Befektetés című szaklapnak arra a körkérdésére, mely úgy szólt: mibe fektetne egymilliárd forintot?
  Övé a fél város - summázza az utca embere, hogy a milliárdos - akiben a top 100-listák szerint hazánk ötvenegyedik leggazdagabbját tisztelhetjük - nem is habozott megvalósítani tervét.

  HILLER-GYURCSÁNY TANDEM

  S habár Csák Ferenc csupán 1997 óta tagja az MSZP-nek, családi háttere alapján úgy tűnik: a szocialisták új elitje valójában nem is annyira új.
  A jelölt édesanyja, Körmendi Anna például az Igazságügyi Minisztérium párttitkáraként szolgált a rendszerváltás előtt, de a főváros ötödik kerületének pártbizottságában is megfordult.
  Remek kapcsolat fűzi a családot továbbá Czeglédi László ORTT-elnökhöz, akivel együtt alapították az ország első Lions Clubját, melyben a későbbi kancelláriaminiszter, Kiss Elemér elnökségi tagként tűnt fel.
  Arról a közéleti klubról van szó, amelyben a szocialista Mandur László is PR-főnökként tevékenykedett, és amely a szocialisták EP-parlamentbéli nőjogi harcosát, Gurmai Zitát kérte fel brüsszeli képviseletére.

  A régi kapcsolatok aligha jelentettek hátrányt Csáknak a jelöltség megszerzéséhez.

  Róla érdemben nem is a soproni MSZP, hanem az országos elnökség döntött.

  A helyi MSZP-szervezetből elismerték: Csák nem az ő ötletük volt, de elfogadták az elnökség ajánlását.
  Csák Ferenc remek fickó - jellemezte jelöltjüket Hiller István.
  A soproni közéletben úgy tartják: maga a pártelnök nyomta le a helyiek torkán Csákot.
  Sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, hogy Hiller István személyes jelöltje lettem volna - vetette be kérdésünkre a jól ismert fordulatot Csák, s hozzátette: a soproni Hillerrel annak kultuszminisztersége idején ismerkedett meg. Hiller mellett mindenesetre a miniszterelnökkel is bizalmi viszonyt ápol: Gyurcsány Ferenc megbízottjaként, hivatalosan: a Miniszterelnöki Hivatal külső munkatársaként az Euregio West Nyugat-Pannónia Együttműködés koordinátori tisztét viseli.

  Hiller: az Európa kulturális fővárosa program kiemelt projekt

  Csák Ferenc, az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program kormányzati koordinátora.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzük nincs, mégis segíthetnek a bajban

Sopron - Sopronban és környékén Agyagosszergénytől Ágfalváig mintegy száz család tartozik a… Tovább olvasom