Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Kitüntették a határnyitókat

Németország egyik legmagasabb elismerésével tüntették ki a soproni Bella Árpádot és a burgenlandi Johann Göltlt.

A két volt határőr segítette több száz kelet-német állampolgár nyugatra menekülését 1989-ben - írja a burgenland.orf.at.

Johann Göltl és Bella Árpád is történelmet írt akkor, amikor nem lőttek a mintegy 600 fős tömegbe, hanem saját felelősségükre szabad utat engedtek a menekülőknek.

Hans Henning Blomeyer-Bartenstein Németország bécsi nagykövete adta át bátor tettéért Johann Göltlnek és Bella Árpádnak a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét - számolt be a portál.

Olvasóink írták

 • 8. c77 2011. június 15. 18:21
  „6
  7
  Aludnotok kellene ezidöben, vagy a "határon" vagytok?”
 • 7. Ovinkor 2011. június 12. 00:35
  „bobo 2011.06.11. 22:52
  Kiegészítés: Miért ne "zárták" volna - miért ne őrizték volna szigorúan - a határt, a zöld határon még néhány éve is (a schengeni csatlakozásig) tilos volt külön engedély nélkül átlépni.”
 • 6. Ovinkor 2011. június 12. 00:32
  „bobo 2011.06.11. 22:52
  A határőr nem akarta átengedni a zöld határon - a világ összes határőrének ez a dolga - ezután az NDK-s rárontott, a határőr pedig lelőtte. Amúgy Répcevisnél, augusztus 21-én történt a dolog. Ekkor már érvényben volt a fegyverhasználat tiltása, kivéve önvédelemből. Lehet persze, hogy a katonának valamiért eldurrant az agya, de ezt a rendszer bosszújaként vagy válaszcsapásaként beállítani teljes ostobaság. Hiányzott az erőszak bármilyen formája a hatalom eszköztárából. Emlékszem, nem győzték mondogatni, hogy milyen sajnálatos az eset. Június óta folyamatosan tárgyaltak az Ellenzéki Kerekasztallal, teljesen más volt akkor a hangulat és a felfogás.

  Még a szélsőségesen elfogult Terror Háza sem tálalja másképp az esetet. Senki sem szervezte felülről a dolgot, semmilyen kemény válaszlépés nem volt. Szeptember 11-én pedig minden NDK-s mehetett szabadon, amerre látott.”
 • 5. bobo 2011. június 11. 22:52
  „Az eset után lezárták a határt és egy NDK-s menekülő furcsa körülmények között meg is halt (ha jól emlékszem, Nagycenk környékén). Tehát igen, bármennyire is elképzelhetetlen, a diktatúra már végnapjait élte, de még létezett és nagyon kemény válaszokat adott.”
 • 4. pusz 2011. június 11. 22:06
  „Amiről kevés szó esik.Én is ott voltam - be nem avatott,civil,nem-gyerek magyarként.Akkor ott az NDK-sok senkire és semmire nem voltak tekintettel,- csak arra,hogy átjussanak.”
 • 3. SC 2011. június 11. 21:29
  „2. Ovinkor
  Ha ezt a belelövős dumát nekem céloztad:-),akkor melléfogtál...:-)
  "Volt ennek bármilyen realitása, megfordult ez bárkinek a fejében? "
  Igen,megfordult!Az újságíró fejében,ha elolvasod a cikket.Minden bizonnyal ő még kisgyermek volt akkor.Én viszont sorállományú határőr.Én átéltem,nekem nem kell bemutatni,mi történt azokban a hetekben a határon,hisz minden nap láttam,saját szememmel.”
 • 2. Ovinkor 2011. június 11. 20:34
  „1. SC 2011.06.11. 18:24
  Ez a "belelőttek volna a tömegbe" kitétel egyszerűen nevetséges. Volt ennek bármilyen realitása, megfordult ez bárkinek a fejében? Elvégre az egész piknik eleve a párt és a kormány határozatai alapján a határnyitásról szólt. Ekkorra a kerítés egy jelentős részét lebontották már. Az nem volt betervezve, hogy az NDK-sok ott és akkor nagyobb tömegben átmennek, de azért nem volt ez minden előzmény nélküli.”
 • 1. SC 2011. június 11. 18:24
  „Ha belelőttek volna a tömegbe,atomjaikra szedték volna őket! Azt tették amit muszáj volt csinálniuk.Én is akkor voltam katona,pár kilométerre onnan,én is hagytam az NDK-sokat menjenek amerre látnak:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyen a fiam Szabó Sopron!

Az, hogy milyen nevekhez kérhetik a szülők az MTA hozzájárulását, nincsen hivatalosan meghatározva. Tovább olvasom