Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kitüntetett professzor

Dr. Závoti Józsefet, az MTA doktorát a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki Áder János köztársasági elnök.

A modern matematikai módszerek geodéziai alkalmazásainak terén elért magas színvonalú elméleti és gyakorlati eredményei, valamint tudományos, közéleti, tudományszervezői és intézetigazgatói tevékenysége elismeréseként részesült dr. Závoti Józsefa Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben.

A matematikus az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja soproni Geodéziai és Geofizikai Intézetének volt az igazgatója, jelenleg tudományos tanácsadó.

Dr. Závoti József a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével.
Dr. Závoti József a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével.


– Az ELTE alkalmazott matematika szakán végeztem, s 1975-ben kezdtem el dolgozni a soproni kutatóintézetben – mondta a szekszárdi születésű, 65 éves tudós.

– Első nagy kutatási projektem a digitális terepmodellezés volt, amelynek segítségével precíz térképeket készíthettünk. Ebből írtam kandidátusi értekezésemet is. Pályafutásom következő nagy állomását a nagydoktori címhez kötődő disszertációm jelenti, amelyet a robusztus becslések témakörében írtam.

Lényege: miként lehet a különböző mérési hibákat úgy kiküszöbölni, hogy helyes eredményeket kapjunk. Az általam kidolgozott szisztémát idehaza és külföldön egyaránt használják.

Závoti József több évtizedes munkásságára – többek között – igényt tartott a bányászat, a honvédség, a térképészet, a geodézia és a geofizika.

Külföldi és hazai szakfolyóiratokban rendszeresen publikál, s húsz éve Sopronban egyetemi tanárként adja át tudását, tapasztalatát. Hét éve a Soproni Tudós Társaság ügyvezető elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjas-egyetem: gyógyító művészet

Borbély Károly: A művészet gyógyító erő című előadásával folytatódik a Soproni Nyugdíjasegyetem programja. Tovább olvasom