Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kitiltották a faluból a házalókat

Harka–Nagycenk - Harkán már több hónapja tábla hívja fel a figyelmet, hogy a településen tilos az engedély nélküli házalás és az ügynöki tevékenység. Nagycenk is ezt a megoldást választotta.
A törvény előírja, hogy a mozgóárusításhoz és a házaláshoz, rosszvas-gyűjtéshez, ügynöki tevékenységhez jegyzői hozzájárulás szükséges. Ám ezt sokan nem kérik meg, engedély nélkül árulják portékájukat. Nagycenken megtörtént, hogy ismeretlenek az önkormányzat nevében árusítottak tűzifát, s a gyanútlan – főként idős – áldozatok kifizették a tüzelő árát. A végén aztán szomorúan tapasztalták, csúnyán becsapták őket. Miként az sem ritka, hogy mondvacsinált indokkal az idegenek bekéredzkednek a házakba, s míg egyikük leköti a tulajdonos figyelmét, addig a tettestárs már ki is rámolta a lakást.

Az ilyen ügyek többségében a rendőrség tehetetlen, hiszen mire fény derül a csalásra, az elkövetők már régen továbbálltak. Az idősek pedig szégyellik, ami velük történt, ezért nem szívesen mondják el másoknak, így az esetek egy része ki sem derül.

Nagycenken megelégelték ezt a helyzetet, s a falu elején kihelyeztek egy táblát: „A településen tilos a házalási tevékenység!" Akik megszegik a tilalmat, azok ellen jogosulatlan kereskedés címén indítanak szabálysértési eljárást. A rendőrségi feljelentést egyébként a lakosság is megteheti vagy a jegyzőhöz is fordulhatnak.

– Az engedéllyel rendelkező árusok, például a mozgóboltok, pékárusok továbbra is tevékenykedhetnek – fogalmazott Ivánkovics Ottó polgármester. – Azok is nyugodtan dolgozhatnak, akik igazolni tudják, hogy társadalmi érdekből csengetnek be a házakhoz. Ilyen például a jótékonysági adománygyűjtés.

Harkán közel fél éve helyeztek el hasonló táblát ezzel a szöveggel: „Rosszvas-gyűjtés és ügynöki tevékenység folytatása tilos!" Szabó Károly polgármester arról számolt be a Kisalföldnek, hogy mostanra gyakorlatilag megszűnt a házalás, és csupán kisebb zargatásnak vannak kitéve a helybéliek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidéken a Vackor csoport

Kecskéket, tyúkokat, libákat kergettek pénteken a Doborjáni-iskola Vackor csoportjának kis nebulói… Tovább olvasom