Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Kitiltanák a vendéglátóhelyekről

Jogszabállyal tiltanák ki a vendéglőkből a dohányosokat, arra hivatkozva, hogy Európa számos országában már tilos rágyújtani a közösségi helyeken. Kérdés: nálunk betartható-e egy hasonló rendelet? A tulajdonosok szerint nem.
Magyarországon – és az unió többi országában – is be akarják vezetni a dohányzási tilalmat a vendéglátóhelyeken. Tennék ezt annak ellenére, hogy Írországban, ahol már bevezették, egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Hazánkban a kormány tervei szerint 2009-től nem lehetne dohányozni a nyilvános zárt helyeken. A vendéglátóhelyek tulajdonosai szinte száz százalékban ágálnak a szabályozás ellen, mondván: a „bagósok" kitiltásával visszaesne a forgalom.

– Nem reprezentatív felmérésünk szerint vendégeink körülbelül hatvan százaléka gyújt rá az étteremben – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Pölöskei Béláné, a Tercia Hubertus üzemeltetője, majd hozzátette, jóllehet az egészség megőrzését fontosnak tartják, ugyanakkor nem vélik célravezetőnek a tervezett intézkedéseket. – Írországban például visszaesett az éttermek, klubok, bárok forgalma, félő, hogy hazánkban sem lenne másként. Amikor a dohányzók és nem dohányzók „elkülönítését" tették kötelezővé, azonnal kialakítottuk a helyiségeket annak érdekében, hogy aki nem gyújt rá, ne kelljen beszívnia a füstöt. Azonban ha az utcán vagy teraszon kellene telente rágyújtani, a dohányosok kedve vélhetően elmenne az étterem-látogatástól.

Hasonlóan gondolkoznak a kisebb egységek tulajdonosai is.
– Egyetlen helyiségünkben gyakorlatilag kivitelezhetetlen lenne a jogszabály betartása – vélekedik Kovács Attila, a Cuba Libre bár vezetője. – Kávé vagy sör mellé sokan szívnak el egy-egy szál cigarettát. Tudjuk, hogy nem kellemes olyan helyen ülni, ahol vágni lehet a füstöt, ezért korszerű füstelszívóval láttuk el a helyiséget. Törzsvendégeink többsége dohányos. A forgalom biztosan csökkenne, ha a vendégkör nagy részét „kitevők" elleni szabályozást vezetnének be.

2009-ig még minden bizonnyal széles körű társadalmi vitára lehet számítani az ügyben. Hivatalos tájékoztatást egyelőre sem az ÁNTSZ, sem a fogyasztóvédelmi felügyelőség nem kapott. Egy felmérés szerint a magyarok 58 százaléka határozottan, további 24 százaléka pedig kissé támogatná a dohányzás betiltását az éttermekben. Megjegyzendő, hogy Magyarországon az évente egy főre jutó cigarettafogyasztás 2400 szál, ami sokkal magasabb az unió 1600-as átlagánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű a határátlépő

A hónap elején Sopronkövesden megnyitott határátlépési pont nemcsak kulturális, hanem gazdasági… Tovább olvasom