Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Kitermelik a veszélyes iszapot

Nyolc-kilencezer köbméternyi szennyezett iszap kármentesítése zajlik Fertőrákos határában az egykori halastavaknál.

A nemzeti park célja, hogy helyreállítsák a vizes élőhelyet.

Hatalmas markológépek birkóznak az iszappal Fertőrákos és Sopronkőhida határában, az egykori halastavaknál. – Évtizedekkel ezelőtt a sopronkőhidai fegyintézetben több üzem működött, közte textilfestő, illetve galvanizáló is. A szennyvizek tisztítatlanul, illetve nem kielégítően tisztítva jutottak az egykori tavak medreibe, s az iszap helyenként policiklikus szénhidrogénnel is szennyeződött – mondta érdeklődésünkre Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park osztályvezetője. – Az Országos Környezeti Kármentesítési Alapból kapott támogatásból most kezdődhetett el a kezelésünkben lévő terület megtisztítása. Hosszabb távon nemcsak a környezeti kár felszámolása a célunk, hanem további pályázatokkal szeretnénk helyreállítani az egykori tavakat, az ottani vizes élőhelyeket.

Megkezdték a munkát: A több ezer tonna szennyezett iszap ártalmatlanításával december közepéig végeznek a szakemberek. Fotó: Magasi
Megkezdték a munkát: A több ezer tonna szennyezett iszap ártalmatlanításával december közepéig végeznek a szakemberek. Fotó: Magasi

– Időközben lezajlottak a felmérések, eszerint nyolc-kilencezer köbméter iszapot kell kitermelnünk – vette át a szót Németh Csaba, a kivitelezés fővállalkozásának képviselője. – A szennyezett földet kimarkoljuk, vízzáró fólián deponáljuk ideiglenesen, szállításra előkészítjük.

Folyamatban van a kármentesítést előíró határozat módosítása, ami szerint speciális baktériumtörzzsel fogjuk ártalmatlanítani az iszapnak azt a hányadát, amely lebomló anyagokkal szennyezett, hogy azt ne kelljen rendkívül drágán elszállíttatni. A feladattal december közepéig kell végeznünk. A korábbi nagy esőzés hátráltatta a munkát – egy kisebb teljesítményű gép félig el is süllyedt egy olyan részen, ahol az iszap vastagsága meghaladta a másfél métert. A kotrót e héten fogjuk kiemelni. Ugyanakkor tartható a határidő, még két erőgépet állítunk üzembe. A tisztított iszapot terveink szerint, amennyiben felhasználható, feltöltésre használjuk majd.


A policiklikus szénhidrogénről

A szakirodalomban általában rövidített névvel (PAH-ok) szereplő policiklikus aromás szénhidrogének nagy molekulasúlyú, 4–7 benzolgyűrű összekapcsolódásából eredő vegyületek gyűjtőfogalma. A PAH-ok főleg gépkocsi-kipufogógázban (mintegy 30 féle PAH-vegyület fordul elő), illetve a különböző szerves anyagok égetésekor, elgázosításakor képződnek. A vegyületcsalád (PAH-ok) több tagja bizonyítottan rákkeltő.

Olvasóink írták

 • 6. Tapmancs 2009. november 26. 14:58
  „1. info2009*

  "ami szerint speciális baktériumtörzzsel fogjuk ártalmatlanítani az iszapnak azt a hányadát, amely lebomló anyagokkal szennyezett,"

  ...AZT A HÁNYADÁT,... érted?”
 • 5. beleptem 2009. november 26. 13:51
  „A szivárgás elsősorban Fertőrákost érinthette, mivel arra van a lefolyási irány, magába a Tómalomba nem hiszem, hogy kerülhetett, ha pedig került az olyan minimális mennyiség, hogy bőven az egészségügyi határérték alatt van. Szintén ez vonatkozik az itt termelt gyümölcsökre, zöldségekre. Az ilyen kijelentés, hogy remélen nem sokan szállítanak onnan a piacra megalapozatlan. Az agyonműtrágyázott zöldségek, gyümölcsök, amit a nagyáruházakban kapsz, sokkal veszélyesebbek...”
 • 4. beleptem 2009. november 26. 13:48
  „Az agyónklórozott Lővér uszoda semmivel sem jobb, ezt elhiheted.”
 • 3. peskaneo 2009. november 26. 10:15
  „Robogabe, a cikkben ez szerepel:
  Évtizedekkel ezelőtt a sopronkőhidai fegyintézetben több üzem működött, közte textilfestő, illetve galvanizáló is. A szennyvizek tisztítatlanul, illetve nem kielégítően tisztítva jutottak az egykori tavak medreibe...
  Lényeg a lényeg, én sem fogok azokban a tavakban fürdeni meg pecázni...”
 • 2. Robogabe 2009. november 26. 07:55
  „Lexikális tudásod tiszteletre méltó ám de helyismereted kevésbé!
  Honnan a bánatból vetted ezt a "galvániszap" izét???
  Nem kellene talán pánikot kelteni, hisz sem a cikk írója, sem a cikkben megszólalók nem erről beszélnek.
  Gondolkodni kellene, mielőtt bármit leírunk!
  Bocsi, ha bántó voltam, de tudom, hogy semmi köze nincs a galvániszaphoz és egyéb rákkeltő anyagokhoz az ott található iszapnak!”
 • 1. info2009* 2009. november 25. 21:21
  „A galvániszap a fémtárgyak díszítésére vagy korrózió elleni védelmére szolgáló fémbevonat-készítés hulladéka, veszélyességét a benne található toxikus fémek adják. A csepeli galvániszap egyebek mellett arzént, uránt, báriumot, nikkelt, titánt, cinket, ólmot tartalmaz, de van benne ezüst, réz, ón stb...

  Erdekes, hogy van olyan baterium ami az urant is semlegesiti??? Valoszinuleg ezek a nehezfemek az evek folyaman bekerultek a talajvizbe, a novenyek reddkivuli mertekben taroljak a nehezfemeket, igy remeljuk, hogy a Fertorakos, Sopronkohida, Tomalom reszrol nem nagyon szallitanak a soproni piacra es a zoldsegesekhez. A nehezfem rakot okoz. A helyi kutak ezek szerint mind mergezettek illetve ki tudja mennyi szennyezodes szivargott at a Fert-toba illetve a tomalmi toba. Ezt nem szabadna ilyen felvallrol venni, Csepelen hatalmas botrany volt a galvaniszab miatt, itt pedig csak egy rovidke cikk es egy hozzaszolo se?

  Tenyek kellenenek, hogy pontosan hany eve szennyezi a foldet es a talajvizet, ki a felelos, ki ellenorzi a vegrehatast, milyen meresi adatok alapjan valasztottak ezt a konnyu bakteriumos kezelest stb. Ennyire nem lehetnek erdektetelenek a kornyekbeliek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy: Elvesztett turisztikai pályázat

– A turizmus területén hatvanötmillió forintos pályázatot veszített el Sopron – közölte… Tovább olvasom