Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kitárultak Ariadné műhelyének ajtói Sopronban - fotók

Csodaszép kaspókat készítettek azok a hölgyek, akik ott voltak az őszi szezon első kézműves foglalkozásán Méhesné Horváth Adriennel.

Az elismert kézműves ebben a félévben a nemezelt üreges tárgyak készítésébe avatja be az érdeklődőket a soproni Liszt-központban.
Reneszánszát éli napjainkban a nemezelés, egyre több a rajongója az interneten is – mondja Martos Virág az Ariadné Műhely szervezője.

A nemez ősi eredetű textil, amelyet hagyományosan birkagyapjúból, víz segítségével, gyúrással készítenek. A szibériai halomsírokból már Kr. előtt 600 körülről kerültek elő nemeztárgyak, szőnyegek, de az első nemezre utaló leletek Törökországból valók, Kr. előtt 6500-ból.

Együtt alkotni öröm. Sopronban is.


A nemezelésnek tehát több ezer éves múltja van. Nemcsak a technikával, hanem a hagyománnyal is megismerkedhettek az Ariadné műhely résztvevői a Liszt-központban. Színes, hatcsúcsú kaspókat készítettek, mindenki a saját ízlésvilága szerint. Külön érdekesség, hogy a foglalkozáson voltak szinte profi nemezelők és kezdők is.

Ami közös bennük: mindenki nagyon jól érezte magát és gyönyörű kaspóval, valamint sok új tapasztalattal lett gazdagabb. Az együtt alkotásból pedig igazi közösségi hangulat alakult ki. Hiszen amit közösen készítünk, az összehoz bennünket, az közös örömet okoz, még nagyobb katarzist generál. Ezt hívják az együtt alkotás örömének.

A kézműves foglalkozások ugyanis folytadnak, legközelebb október 28-án és november 24-én. Az biztos, hogy az elsőn tarisznyát fognak készíteni a résztvevők. Jelentkezni még lehet, a foglalkozások ugyanis egymástól függetlenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni sportfotós kiállítása Pápán

A soproni sportfotós, Tóth Zsombor sPortfólió elnevezésű fotókiállítása volt a kísérőrendezvénye a… Tovább olvasom