Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Kistérségi információs és tanácsadó irodát avattak

Sopron - Magyar munkavállalók, továbbá az Ausztriában dolgozó magyarok és a hazánkban munkát vállaló osztrákok részére ingyenes jogi tanácsadást biztosító közös osztrák–magyar szakszervezeti irodát avattak szerdán a soproni Deák tér 14. szám alatt.
– Bővítjük szolgáltatási, jogi tanácsadási tevékenységeink helyszíneit a nyugat-dunántúli régióban az Ausztria–Magyarország „Európai Térségi Együttműködés – Jövő a Határtérségben, Zukunft Im Grenz Raum" program keretében – fogalmazott Horváth Csaba projektvezető, az MSZOSZ szombathelyi székhelyű nyugat-dunántúli régiójának első embere. – Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség és az MSZOSZ regionális képviselet határon átnyúló együttműködése 2014-ig tart. Ez idő során sokrétű információs hálózatépítő és képzési tevékenységeken keresztül a projekt lehetővé teszi minden munkavállaló (legyen magyar vagy hazánkban dolgozó osztrák) számára jogaik, kötelezettségeik teljes körű megismerését. A most átadott soproni iroda – amely a kereskedelmi és iparkamara székházában kapott helyet – jogi tanácsadása csütörtökönként fél tíztől délig tart. A szakszervezeti iroda vezetője, Balázs Viola munkanapokon 8–12 között várja az érdeklődőket.

Horváth Csaba szerint a munkavállalóknak jogtudatosabbá kellene válniuk. Az iroda ebben is segít. Fotó: Magasi
Horváth Csaba szerint a munkavállalóknak jogtudatosabbá kellene válniuk. Az iroda ebben is segít. Fotó: Magasi

Horváth Csaba a közös osztrák–magyar határon átnyúló projekttel kapcsolatban kifejtette: a munkavállalók jogtudatosabbá válása mellett céljuk, hogy a legkülönfélébb munka-, szociális és adójogi, valamint a külföldiek foglalkoztatását érintő kérdésekkel személyesen, levélben vagy telefonon is fordulhassanak hozzájuk. (Telefon: 94/340-656; fax: 94/312-455; e-mail: igr.nyugat@ mszosz.hu; kitisopron@mszosz. hu; internet: www.igr.hu). A két szakszervezeti szövetség közötti együttműködés nemcsak az információs rendezvényekre, az oktatásra és a szakképzésre, hanem az ifjúsággal, továbbá a pályakezdő fiatalokkal kapcsolatos kérdéskörre is kiterjed. Nagy figyelmet fordítanak az érdekvédelmi, érdek-képviseleti kapcsolatok bővítésére, a munkanélküliek, hátrányos helyzetű rétegek számára szervezett programok irányítására, lebonyolítására. A közös projekt 6,9 millió euróból gazdálkodhat 2014-ig.

A soproni iroda avatásán Gerhard Michalitsch, az ÖGB Burgenland tartományi titkára méltatta a közös szakszervezeti fellépésben rejlő előnyöket. Hasonló irodát nyitnak még Sárváron és Nagykanizsán is.

Olvasóink írták

 • 5. FREDDY/S 2009. február 02. 16:35
  „Ha az EU-ban egy személy csak egy országban rendelkezhet társadalombiztosítással, akkor itthon etikátlan módon miért számolnak nemlétező minimálbérből nyugdíjat, mert az 95%-kal kevesebb a valódi jövedelemnél, mert így kell biztosítani a nyugdíjnál is az esélyegyenlőséget és ezáltal biztosítható a szociális biztonság. Ha nem elég a nyugdíj a számlákra, akkor nem szükséges ruházkodni, esetleg étkezéssel eltölteni az időt, mert az már a luxuskategóriához tartozik, nemde...”
 • 4. FREDDY/S 2009. február 02. 11:49
  „thurvj97 az okos ember tényleg kérdez, csak az a baj, hogy aki válaszol, az nem mindig tud válaszolni, mert eddig ez a tapasztalat, amúgy mindig minden szép és jó, nemde...”
 • 3. thurvj97 2009. február 02. 07:34
  „Freddy/S az okos ember kérdez, ha valamit nem tud. Mi a gondod, miben segíthetek? Remélem már utána néztél a fogalmaknak.”
 • 2. FREDDY/S 2009. január 30. 21:05
  „Először tisztázni kell az esélyegyenlőség és a szociális biztonság fogalmát, nemde...”
 • 1. thurvj97 2009. január 30. 16:58
  „Bravó Gerhard! Bravó Csaba! Sok munkától méltó jutalma a mai megnyító. Sok sikert! Vajon a munkavállalók is így fogják értékelni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádak és cáfolatok a betegápolásról

Sopron - Kemény kritikával illette a soproni kardiológiát és a sürgősségi osztályt egy nagymamájáért… Tovább olvasom