Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Kistérség: közel százezer ember jövője

Meghatározták a Sopron–Fertőd kistérség fejlődési irányát, valamint azokat a feladatokat, melyeket az elkövetkezendő évtizedben el kell végezni.
A Sopron–Fertőd kistérség szempontjából kulcskérdés, hogy miképpen növelhető a gazdasági ereje, hiszen középtávon ez teremtheti meg a közel százezer lakos életszínvonalának javulását. A 2007-től megpályázható uniós források lendületet adhatnak a térség fejlődésének. A társulás a legutóbbi tanácsülésén elfogadta a területfejlesztési koncepció vázlattervét. A legfontosabb feladatokat vesszük most sorra.
– Szemléletváltozás is szükséges, ugyanis nem csak egy-egy településben kell gondolkodni – magyarázza dr. Bihari István, a kistérségi társulati tanács irodavezetője.

– Azzal például, hogy Fertőszentmiklóson komoly üzemek telepedtek meg, a tágabb környezetben is javultak a munkalehetőségek. Ha folyamatosan fejlődik a soproni Erzsébet-kórház, az a környező településeket is szolgálja. Amennyiben a világörökség részét képező településeket fejlesztjük, és ha Európa-szerte ismert kulturális és művészeti központtá válik a fertődi Esterházy-kastély, nő az egész térség vonzereje. Az elsődleges feladat azonban a települések anyagi erőforrásainak bővítése. Ilyenek az autóipari beszállítás, a megújuló faipar, a biotechnológia, bioenergia, az informatika fejlesztése.

Ezekben alapozni kell és lehet a Nyugat-Magyarországi Egyetem szellemi bázisára. Következő feladatkör az infrastruktúra fejlesztése. Ebben kiemelt szerepe van az M9-es gyorsforgalmi út kistérséget érintő szakasza megépítésének és az M85-ös út fejlesztésének. Harmadik fő terület az idegenforgalom fellendítése. Kistérségünk turisztikai szempontból kiváló földrajzi, természeti adottságokkal és építészeti, kulturális értékekkel rendelkezik. Lendületet adhat továbbá az is, ha a szomszédos osztrák településekkel, tájegységekkel (Fertő tó környéke, Alpokalja) intenzívebbé tesszük a kapcsolatot, erősítjük a határon átívelő együttműködést. Talán tanulni sem szégyen azoktól, akik előttünk járnak.
Bihari István végezetül megjegyezte, a koncepció fontos részeleme a humán erőforrás és a szolgáltatások, így például az oktatási intézmények fejlesztése, a képzés hozzáillesztése a munkaerőpiac igényeihez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól keresnek a polgármesterek

Nagyon is megéri polgármesternek, képviselőnek lenni még a falvakban is. Egy közepes – 1500 lelkes – település vezetője az egyéb juttatásokon kívül akár bruttó 405 ezer forintot is kereshet. A polgármesterek, képviselők, bizottsági tagok alapilletményét törvény írja elő, ez egységesen 36.800 forint. A képviselő-testületeknek viszont tág mozgásterük van a tekintetben, mekkora szorzót szavaznak meg. Tovább olvasom