Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Kistérség: 300 millióból gazdálkodhatnak

A Sopron–fertődi kistérség társulási tanácsa legutóbbi ülésén az idei költségvetést vitatták meg és fogadták el.

2010-ben a tavalyihoz képest a központi állami támogatások összege mintegy három százalékkal csökkent. Ezen belül változatos a kép, közoktatási feladatokra a tavalyinál mintegy 16 millió forinttal többet fordíthatnak, ugyanakkor a költségvetési megszorítások miatt szociális feladatokra és az általános kiadásokra kevesebb központi támogatás jut.

Mindezek mellett ésszerű, takarékos gazdálkodással kiegyensúlyozott a társulás idei költségvetése, mely idén mintegy 300 millió forint. A kistérségi gazdaságfejlesztésre, a magyar–osztrák oktatási együttműködésre nyertes uniós pályázatok biztosítanak fedezetet.

A polgármesterek elfogadták Sopron–fertődi kistérség közfoglalkoztatási tervét. Az ˝Út a munkához˝ program keretében idén a kistérség településein 118 munkára képes, de tartósan munka nélküli embert foglalkoztathatnak.

A települések vezetői megvitatták a tervezett M9-es gyorsforgalmi út ügyét, és annak érdekében, hogy az autópálya a soproni határátkelőtől indulva kistérségünkön haladjon át, döntöttek az M9 Térségi Fejlesztési Tanács működésben való részvételről. Elhangzott: az autópálya megépítése kulcsfontosságú kistérségünk jövője szempontjából. Fontos, hogy a balesetveszélyes 84-es főút helyett autópályán juthassunk el a Balatonra, illetve a déli országrészbe. A sztráda összeköttetést teremtene az ausztriai A3-as autópályához Bécs, illetve Nyugat-Európa irányába is.

Dr. Amberger Erzsébet, az ÁNTSZ Sopron–Fertőd Kistérségi Intézetének vezetője a lakosság egészségügyi helyzetéről tartott beszámolót. Elmondta, az itt élők egészségi állapota országos összehasonlításban jónak mondható. Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt az átlagéletkor is, ugyanakkor az unióhoz viszonyítva jelentős az elmaradás. A témához tartozik, hogy a közelmúltban megalakult a Sopron–Fertőd Kistérség Egészség Koalíciója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a soproni Tűztornyot

Legalább egy évre lezárták a forgalom elől hétfőn a soproni Tűztornyot - erre a Fő tér felújítása miatt volt szükség. Tovább olvasom