Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kismartonban letakarták a jelzőtáblák felét

Kismarton - A nyolcszáz közlekedési jelzőtáblából mintegy négyszázat takartak le Kismartonban (Eisenstadt) kísérleti jelleggel, s mint kiderült, javult a közlekedés biztonsága. Sopron informálódik a tapasztalatokról, felveszi a kapcsolatot az osztrák város vezetésével.
Kismartonban a városvezetés, az Osztrák Autóklub (ÖAMTC), a rendőrség és a közlekedési szakemberek kísérleti jelleggel letakarták az általuk fölöslegesnek ítélt jelzőtáblákat. A város nyolcszáz táblája közül mintegy négyszázat iktattak ki ilyen módon, mondván, a túl sok vizuális információ inkább elvonja és megosztja a járművezetők figyelmét, semmint biztonságosabbá tenné a közlekedést.

A projekt teljes sikerrel járt, s tervezik is a négyszáz tábla végleges megszüntetését.
A programot ezek után kiterjesztik a város peremvidékeire is, ahol 2500 jelzőtáblát „fésülnek át". Az ehhez szükséges jogi feltételek megteremtésére is lépéseket tesznek.

– A magyar útügyi műszaki előírások gyakorlata a „több tábla, több burkolati jel" elvét követte a figyelmetlenebb járművezetők biztonságának fokozása céljából – mondta Köcse László, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának helyettes főosztályvezetője.

– Ugyanakkor ma már az NKH az útügyi engedélyezési eljárások során – a KRESZ és az útügyi műszaki előírások figyelembevételével – a minimálisan szükséges közúti jelzés telepítésére törekszik. A közutak kezelőivel közösen folytatott forgalmirend-felülvizsgálatok egyik fő célja is ez.

A szakminisztérium kommunikációs főosztályán megtudtuk: hazánkban a közúti jelzőtáblák számának minimalizálása jogszabályi kötelezettsége a közútkezelőnek. Ugyanakkor jelentős a társadalmi nyomás az út menti létesítmények táblával való jelölésére. Az osztrák kísérlet konkrét eredményeinek ismeretében – amennyiben kimutatható hatása lesz a táblaszám csökkentésének – felveszik a kapcsolatot az osztrák féllel.

Sopron képviselő-testülete saját hatáskörben bármikor kezdeményezhet a kismartonihoz hasonló akciót.

A táblacsökkentés indítása nem indokol jogszabály-módosítást sem önkormányzati szinten, sem az állami közutak kezelőinél. – Úgy látom, hazánkban nem igazán jellemző a táblarengeteg, főképpen Németországgal vagy Ausztriával hasonlítva össze magunkat – fogalmazott Fodor Tamás soproni polgármester.

– Másrészt különbséget kell tenni közlekedési, illetve kereskedelmi és egyéb információs táblák között. Az előbbiekről a közlekedési szakemberek, az utóbbiakról a város dönt. Szándékunkban áll, hogy felvegyük a kismartoniakkal a kapcsolatot, s a tapasztalatok tükrében kezdeményezésük hazai viszonyokra adaptálható részeit Sopronban is alkalmazzuk.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi menyegző Sopronban

Sopron - Egy németországi nyári táborozás alkalmával ismerkedett össze a soproni Sterlik Nikolett (26) és a madridi Jorge Gonzalo (29). A találkozásból szerelem szövődött, most szombaton pedig már esküvőt tartanak. Amúgy spanyol–magyar módra. Tovább olvasom