Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Kismartonban emlékeztek

Kismarton (Eisenstadt) - Hans-Dietrich Genscher egykori német alkancellár, külügyminiszter osztrák, német és magyar politikusok és meghívott vendégek előtt mondott köszönetet a magyaroknak, hogy húsz éve megnyitották a határt a keletnémet menekülők előtt.

Nagyszabású emlékünnepséget tartottak hétfőn este a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban a ’89-es Páneurópai Piknik utóeseménye, a keletnémetek előtti szeptemberi határnyitás huszadik évfordulója alkalmából. A felszólalók a történelmi bátorságot méltatták. 

Hans-Dietrich Genscher múltról is, jelenről is szólt. Fotó: M. D.
Hans-Dietrich Genscher múltról is, jelenről is szólt. Fotó: M. D.

Dr. Horváth István bécsi magyar nagykövet köszöntötte a vasfüggöny lebontása és a keletnémetek hazánkból való kiengedése 20. évfordulója alkalmából rendezett kismartoni emlékünnepség résztvevőit, az osztrák és a magyar kormány több tagját, német politikusokat, más meghívott vendéget.

A jelenlévőknek kelet- és nyugatnémet híradók korabeli felvételeiből, magyar tévéinterjúkból összeállított film elevenítette fel a történelmi tettet: a magyar kormány bejelentette, megnyitja a határt a keletnémet menekülők előtt.

Ezután Barbara Prammer, az osztrák parlament elnöke személyes hangvételű visszaemlékezés során idézte fel az akkori történéseket: „Könnyeztünk, olyan szívbemarkoló volt a tévében a keletnémetek öröme, hogy a szabadság földjére léptek."

A nemzetközi emlékünnepség alkalmából zsúfolásig megtelt politikusokkal és magas rangú személyiségekkel a kastély. Fotó: Magasi
A nemzetközi emlékünnepség alkalmából zsúfolásig megtelt politikusokkal és magas rangú személyiségekkel a kastély. Fotó: Magasi

 Szili Katalin, a magyar törvényhozás elnöke így fogalmazott: ˝Bebizonyítottuk, egy kis ország is képes történelmi léptékű nagy tettet véghezvinni, ha van bátorsága.˝ Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök emlékezetett arra, Burgenland 1956 után 1989-ben is példát mutatott segítőkészségből.

Hans-Dietrich Genscher exkülügyminiszter a németek nevében köszönte meg – újfent – az akkori magyar kormány felelős és bátor, a keletnémet kormány tiltakozása ellenére meghozott politikai döntését, amely a két Németország egységesüléséhez, majdan Európa megosztottságának megszűnéséhez  vezetett. ˝Örökké hálásak leszünk ezért a lépésért˝ – mondta, nem feledkezve meg a burgenlandiak aktív közreműködéséről sem. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mágel: Egymilliárd az útfelújításokra

– Az Ady Endre felújítása eredetileg nyolcvanmillió forinttal szerepelt a költségvetésben,… Tovább olvasom