Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Kiskönyv híján elesnek a munkalehetőségtől

Ágfalva–Győr - Az alkalmi munkavállalóknak január 15-ig kellett leadniuk kiskönyvüket adóigazolások céljából. Az átfutás akár 30 nap is lehet. Addig viszont – kiskönyv híján – hiába lenne lehetőség számukra, nem kaphatnak alkalmi munkát.
– Rokkantnyugdíjasként alig ötvenezer forintot kapok, ebből megélni igen nehéz. Ezért alkalmi munkákat vállalok, ki is váltottam az ehhez szükséges kiskönyvet – kezdte Hoffer Ferenc ágfalvi lakos. – Az alkalmi munkavállalóit – az adóigazolások miatt – mindenkinek január 15-ig kell leadnia a munkaügyi központban. A hivatalnak harminc napja van arra, hogy azt a szükséges papírmunkát követően visszaküldje. Igen ám, de kiskönyv nélkül nem vállalhatok alkalmi munkát, pedig erre lett volna lehetőségem. Ezt említettem is az ügyintézőnek, aki azt felelte: van más megoldás, a munkaadó vegyen fel „rendes" munkaerőnek. Az életben persze ez nem így működik: nincs az a cég, amely néhány napra hivatalosan állományba venne egy alkalmi munkát végző személyt. Tudom, sok hozzám hasonló sorsú embernek jelent ez problémát. Felvetődik a kérdés: miért kell azt a kiskönyvet bevonni? Miért nem lehet fénymásolatot készíteni a kiskönyv adatairól, hogy az nálam maradhasson? Netán igazolást kapni, van ilyen könyvem, hogy amíg azt vissza nem kapom, munkát vállalhassak?

Hoffer Ferenc: Mint sokan mások, a kiskönyv nélkül legalább tíz napon keresztül nem vállalhattam munkát.
Hoffer Ferenc: Mint sokan mások, a kiskönyv nélkül legalább tíz napon keresztül nem vállalhattam munkát.

– Sopronban 2008-ban 4067-en váltottak ki alkalmi munkavállalói kiskönyvet (AM), megyénkben ezek száma meghaladja a 21 ezret – mondta mindezzel kapcsolatban Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese. – Az AM-könyvek másolása technikailag nem megoldható. Ha az ügyfél számára igazolást állítanánk ki az AM-könyv átvételéről, ez a törvény értelmében a továbbiakban sem jogosítaná fel a munkáltatót arra, hogy a tényleges AM-könyvben történő rögzítés nélkül foglalkoztassa a dolgozót. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a munkaadók akár pár hétre kötött munkaszerződéssel megoldhatnák ezt a kérdést, amíg munkatársaink – akik napi 10–12 órában, s ezekben a napokban szombaton is – az AM-könyvek feldolgozásán fáradoznak. Célunk, hogy az AM-könyvet mielőbb visszajuttassuk ügyfeleinknek. A munkavállaló ez idő alatt tehát határozott idejű munkaszerződéssel állhat munkába.

Olvasóink írták

 • 5. Ratatics 2009. január 27. 21:11
  „1997. évi LXXIV. törvény az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről:

  A kiállító január 31-ig igazolást ad ki a munkavállalónak, amely tartalmazza a munkavállaló nevét, lakcímét, TAJ-számát és adóazonosító jelét, az AM könyvbe ragasztott közteherjegy(ek) alapján számított ellátási alapját naptári negyedévenkénti bontásban megfizetett adóelőlegét, a munkaviszony időtartamát, valamint a munkavállaló tájékoztatását arról, hogy igazolás alapján milyen jogok illetik meg és milyen kötelezettségek terhelik....... A kiállító az AM könyvet az igazolás kiadásával egyidejűleg visszaadja a munkavállalónak, és kérelmére új könyvet állít ki.
  A Munkaügyi Hivatalnak e törvény szerint nem harminc nap áll a rendelkezésére, hanem január 31-ig ki kell adni az igazolást, mint ahogy az adóbevallásokhoz mindenkinek jan.31-ig kell kiadni az igazolásokat. Csak a munkáltatók, könyvelőirodák nem hivatkozhatnak a túlzsúfoltságra, technikai problémákra. Ezt megint CSAK EGYESEK TEHETIK meg. Nem mindenkire vonatkoznak egyformán a törvények? A munkaszerződéssel való foglalkoztatás (kijelentés,bejelentés,igazolások adatszolgáltatások stb) nem kis adminisztrációt jelent. Egyszerúbb lenne minden évben új könyvet kiadni , a régivel pedig a Munkaügyi Központ elbíbelődhetne ameddig akar.”
 • 4. bejelentett 2009. január 25. 20:58
  „Kiváncsi lennék hány bélyeg van beleragasztva!
  Csak kötekedés az egész.”
 • 3. Kiskovács 2009. január 25. 15:48
  „Ha-ha-ha!”
 • 2. m 2009. január 25. 11:12
  „Kiskovács csúsztat. Szüntessük meg!”
 • 1. Kiskovács 2009. január 25. 08:05
  „Az AM-könyv a feketemunka melegágya. Nagy átverés az egész! Szüntessék meg!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hollywoodi filmes világgal ismerkedett

Sopron-Los Angeles - A soproni származású filmszínésznő, Ubrankovics Júlia több mint egy hónapig Los… Tovább olvasom