Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kiskapu a rendeletben?

Sopron - A rokkantparkolókártya-igénylők mintegy tíz százalékánál nem tartják indokoltnak a kiadást Sopronban. Ugyanakkor előfordulnak olyan esetek, amikor a hozzátartozók visszaélnek mozgássérült családtagjuk parkolóigazolványával.
Sopronban – és vonzáskörzetében – jelenleg 1670-en rendelkeznek rokkantparkoló-igazolvánnyal. Összevetésül: az okmányiroda 2006-ban 200, tavaly 178, idén eddig 127 névre szóló kártyát állított ki.

– Arról semmi információnk nincsen, hogy hamisítanák a névre szóló rokkantparkoló-igazolványokat, arról viszont hallottunk már, hogy akadnak olyan családtagok, akik visszaélnek az igazolvánnyal – mondta Cseh Józsefné, a Sopronból és környékéről mintegy ezerszáz tagot számláló Mozgáskorlátozottak Sopron Városi Egyesülete titkára.

Sopronban – és vonzáskörzetében – jelenleg 1670-en rendelkeznek rokkantparkoló-igazolvánnyal. Illusztráció: Magasi Dávid
Sopronban – és vonzáskörzetében – jelenleg 1670-en rendelkeznek rokkantparkoló-igazolvánnyal. Illusztráció: Magasi Dávid


– Márpedig a rendelet egyértelműen fogalmaz: a névre szóló parkolóigazolványokat csak akkor lehet használni, ha a mozgáskorlátozott az autóban utazik. Ugyanakkor van egy kiskapu: a kártyát akkor is igénybe vehetik, ha éppen az érintett személyért mennek a járművel. Azt megállapítani azonban, hogy ez adott esetben fedi-e a valóságot, nehéz feladat...

Ahhoz, hogy valaki rokkantparkoló-igazolványhoz jusson, az okmányirodától kell orvosi szakvéleményezéshez szükséges nyomtatványt kérni. Ezt – a jogosultság jogcímétől függően – a háziorvos, a házi gyermekorvos, vagy beutalás alapján az illetékes szakorvos tölti ki.

– Idén mintegy húszan fordultak meg nálunk rokkantparkoló-igazolványért – tudtuk meg dr. Buza Bernadettől, a soproni kórház reumatológiai szakrendelésének csoportvezető főorvosától. – Elsősorban azt vizsgáljuk, a beteg állapota lehetővé teszi-e a tömegközlekedés igénybevételét vagy sem. A pontrendszerű felmérés tapasztalatai alapján az igénylők mintegy tíz százalékát kell elutasítanunk.

Tőlünk függetlenül az Országos Orvosszakértői Intézet bizottsága is kiállíthatja a rokkantparkoló-igazolványra jogosító igazolást, a kártyát a területileg illetékes okmányirodától kapják meg az érintettek.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Egy Ember 2008. július 23. 10:35
  „matriné! 33

  ÉN IS PONT ERRŐL BESZÉLEK!
  A RENDŐRSÉG NEM ALAPOSAN és HATÉKONYAN DOLGOZIK!”
 • 34. Judieee 2008. július 22. 21:29
  „24 évesen én is használom szinte minden nap ezeket a parkolókat. (sajnos) Édesanyám mozgáskorlátozott lett, ezért is kellett autót vennünk.(amig nem volt létszükséglet, inkább gyalog jártunk) Az autó az övé (Ő nevén van) és nem is luxus kocsi, de orvosilag alkalmatlan a vezetésre és az egyedüli közlekedésre is, nem kellett átalakított autót vennünk. Ezért van az, hogy az öcséim vagy akár én is ilyen helyen parkolunk vele. Sokszor, amikor szállok ki az autóból úgy kiabálnak rám, hogy mit képzelek, hogy oda merek állni, de amikor meglátják, hogy rohanok át a kocsi másik oldalára kisegíteni anyut, csak elsunnyognak. Az emberek 90%-a azt mondja ha nem muszély ne jöjjön el vásárolni és ügyeket intézni. De miért kellene bezárva tartani a lakásban, azért mert mozgássárült lett? Semmi mást nem kellene tenni, mint mindenkinek magábe kellene néznie, hogy mikor és hová parkol. Nekem anyu balesete előtt soha nem jutott eszembe ilyen helyen állni. A legtöbb szabálytalanságot én az Interspar parkolójában tapasztalom. Nem elég, hogy egyesek pont ezeket a parkolókat használják motor illetve kerékpár tárolására, nem egyszer láttam már taxi-t, áruszállítót, vagy legnagyobb sajnálatomra rendőrautót állni ezeken a helyeken. Figyeljünk egymásra emberek!!!”
 • 33. matriné 2008. július 22. 13:03
  „Kérem, kedves"Egy ember" olvassa el a 17., 21. írásomat,de ha nemelég a benne foglaltak, akkor kérje el e sajtótól a címem és keressen meg több olyan esetet tárhatok Ön elé, amikor a rendőri bírságokat hatályon kívül helyezték,mivel nem voltak helyénvalók!
  Az én írásaim nem légből kapottak sosem.”
 • 32. Egy Ember 2008. július 22. 12:03
  „MATRINÉ!

  S MILYENEK A TAPASZTALATAI A RENDŐRÖKKEL?

  TERMÉSZETESEN A RENDŐRÖK IS EMBEREK -ENNEK ELLENKEZŐJÉT SENKI SEM ÁLLÍTOTTA!

  TERMÉSZETESEN ŐKET IS MEGILLETI MINDEN OLYAN JOG, MINT A TÖBBI ÁLLAMPOLGÁRT!

  ENNEK ELLENÉRE SZERINTEM MÉG BÍRÁLHATÓK!

  A DEMOKRÁCIA ALAPVETŐ ÉPÍTŐELEME A KRITIKA, A PÁRBESZÉD!”
 • 31. matriné 2008. július 22. 11:09
  „"Csabas" abban egyelhet mindenikek érteni,hogy a közlekedőknek kell és illik is betartani a szabályokat!Kérlek nézzék körül legalább e rovatokba és nézd meg az olvasótársaim szövegeléseit! Ha Ők felnőttek, hogyan várhatnád el tőlük a csemetéseik oktatását a közlekedésben? Jogosítványt az tudnak venni. De tudást, azt nem.A zöme csupán ön bíráskodni szeretne a kellő tudás nélkül. A rendőröket,pedig a saját tapasztalataim minősítik amit sajnos nem lehet egyedi esetekre bontani egyrészt a helyhiány másrészt a személyiségi jogok védelme miatt.Mert Ők is emberek és jár nekik is a személyiségi jog védelme ugyan úgy mint a bűnözőknek!”
 • 30. Egy Ember 2008. július 22. 08:50
  „borosmama! 24!

  MINDABBAN AMIT ÍRT ÉN IS ÍGY GONDOLOM!

  ENNEK ELLENÉRE AZÉRT MEG KELLENE PRÓBÁLNI A RENDŐRSÉGNEK VALAHOGY HATÉKONYABBAN DOLGOZNI!”
 • 29. Egy Soproni 2008. július 22. 08:48
  „csabazs!

  Az emberek már csak ilyenek, vannak köztük jogkövetők, meg olyanok akik nem azok.

  Persze az lenne a legjobb ha mindenki jogkeövető lenne, de ez utópia, sajnos!

  EZÉRT VAN SZÜKSÉG ELKÖTELEZETT, ALAPOSAN és HATÉKONYAN DOLGOZÓ RENDŐRSÉGRE!

  AMI JELENLEG NINCS! SAJNOS!”
 • 28. csabazs 2008. július 22. 06:18
  „matriné(21)!

  Nem értem, hogy miért megint a rendőrőket kell "elővenni"!

  Az autósoknak kellene a szabályokat betartani!
  Nem az oktatástól kell mindent várni, hanem a szülőknek kell megtanítani, ránevelni a gyerekeket a mindennapi morálra, ideértve a közlekedésit is!!!”
 • 27. Csaba Zsuzsanna 2008. július 22. 06:08
  „pontvadász(19)!

  Tiszteletem!
  Nem mindenki olyan, mint Te, hogy csak akkor használja az igazolványt, ha tényleg kell!
  Magyarul: ÉL ÉS NEM VISSZAÉL VELE!”
 • 26. katalina 2008. július 21. 22:33
  „Na, ismét egy cikk, ami miatt lehet a rendőrőket szapulni. Mikor fogják már fel a nagyokosok, hogy ilyenek a jogszabályok, hiába intézkedhetne, nem teheti, mert akkor őt veszik elé. Ilyen időket élünk, tekintély 0. Bármi van, a tisztelt állmpolgár panaszt tehet, ha nem szépen néz rá esetleg a rendőr akkor is, ha szépen néz akor is. És neki adnak igazat, mert most ilyen időket élünk.A rendőrt meg megfenyítik, de ha azt nem is, azért a szőnyeg szélére mehet raportra.”
 • 25. borosmama 2008. július 21. 21:41
  „rokkant_szlovák!

  Megnéztem a linket.Nem semmi .Szégyen és gyalázat.

  Ajánlom az újságiró Kollégák figyelmébe!!!!!!!!!!!”
 • 24. borosmama 2008. július 21. 21:32
  „Egy Ember!
  Köszönöm, hogy meghallgatott, javaslatokat tett, és kivánom hogy sok ilyen ember legyen, és még több aki megis hallgatja, és tesz is annak érdekében, hogy ez ne csak süket fülekre találjon.A Rendőrség végezné is a munkáját, csak ott a bibi, hogy nem nekik van igazuk, hanem a csalóknakMig a rendőri intézkedésről több oldalas jegyzőkönyvet kell irniuk, megmagyarázni ugyan már miért ugy intézkedtek.... addig nekik nem is lesz tekintélyük,amig a zsiványoknak jogaik vannak.”
 • 23. rokkant_szlovák 2008. július 21. 21:07
  „inkább erről írjatok cikket (győri nagyon durva példa):
  http://funlista.funpic.hu/?page=archive&message=29053&did=27419”
 • 22. Min Joe 2008. július 21. 20:23
  „Itt vadnyugaton a rendszam tabla is jelzi a"kerekes szekkel"es az igazolvanyal a rokkantsagot.Ha nincs nalam az igazolvany rendszammal a rendor le ellennorizheti hogy az auto egy rokkant tulajdona.”
 • 21. matriné 2008. július 21. 20:11
  „Nagy Imrének (Vancouverbe)! Ez itt Magyarország, egy banán-köztársaság! Itt esze ágában sincs a kultuszminiszternek,hogy már az iskolába kötelezően oktassák a közlekedési szabályokat! Ha mindenki megtanulna jól közlekedni akkor a rendőröknek nem volna bevétele a fiskális politikai kasszába! Hogyan számolnának el egy-egy közúti razzián? Itt még parancsuralom van! Egyébként nézze meg mennyi bunkó felnőtt is van aki mind kiskirály szerepébe villódzik! Mert, azt hiszik,hogy Ők a jobban-tudósok!”
 • 20. Nagy Imre (Vancouver) 2008. július 21. 19:05
  „Buntetessel nem lehet mindent megoldani. Itt a tarsadalmi szolidaritas teljes hianyarol van szo. Sok gyerek (egyre tobb) nem tanulja meg otthon hogy atadja a helyet a buszon az idoseknek, vagy ne alljon be a mozgasserult parkoloba. Az oktatast az ovodaban, iskolaban kene elkezdeni hogy pl mi is az ha valaki mozgasserult es miert jar neki kulon parkolo.”
 • 19. pontvadasz 2008. július 21. 17:52
  „Az érem másik oldala...

  Édesanyám mozgáskorlátozott, járókeretes, kocsija, kártyája van, de jogosítványa nincs. 70 éves, ha lenne, sem engednénk vezetni a mai közlekedési morál mellett. Mi, a gyermekei vagyunk a sofőrök, ha orvoshoz, hivatalba, vagy vásárolni megy. Egyik családtag kíséri, várakozik vele, én közben mehetek vissza dolgozni, vagy intézni a saját ügyeimet. Ha végeztek, telefonálnak, és megyek vissza értük. Aki meglát be vagy kiszállni az autóból, engem is csalónak hisz. Sokszor kaptam már gunyoros megjegyzéseket, beszólásokat. De még senki sem jött velem oda édesanyámhoz, hogy "jé, tényleg nem hazudott..."

  A rokkantkártya nem nálam, hanem nála van, ha nincs velünk, nem tudjuk használni. Ennyire egyszerű a megoldás.

  Egyszerűbb vádaskodni, általánosítani - a látszat pedig sokszor csal.”
 • 18. cs 2008. július 21. 16:50
  „Sokan nem azért használják ezt az igazolványt mer mozgáskorlátozottak, hanem AGYILAG vannak lerokkanva.”
 • 17. matriné 2008. július 21. 16:34
  „A parkoló igazolvány tulajdonosát szolgáló és az érdekében a jogosultság erejét, jogát a KRESZ írja elő és nincs semmiféle "kiskapu"! Viszont az irigy embereknek már sikerült a az eddig folyósított évi közlekedés támogatást és a mozgáskorlátozottakat szállító jármű tulajdonosoktól megvonatni a (súly- adó) ma már teljesítmény adó kedvezményt is!”
 • 16. colomano 2008. július 21. 13:14
  „Rainbow, értjük mi.
  Viszont csak kijelölt mozgáskorlátozott parkolóban engedélyezném az igazolvány használatát, s nem ott ahol a delikvens szeretné. Állítom felfestett parkoló kevesebb van, mint kiadott engedély... :/”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a Bánfalvi úti Suzuki

Sopron - Tizenöt év után, július 31-én megszűnik a Bánfalvi úti Suzuki-kereskedés. Tulajdonosa, a… Tovább olvasom