Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Kisiskolák: a kiút a társulás

Megye - Az idei tanévben több tízezer forinttal csökkent az első osztályos tanulók után járó állami normatíva. A kisiskolák egyre nehezebb helyzetben vannak, mert nem kapják meg a felzárkózáshoz szükséges pluszforrásokat.
A megyei pedagógiai intézet munkatársai az elkövetkező időszakban sorra járják a kistérségek általános iskoláit. Tegnap Ivánban jártak, ma pedig Fertődön lesz tanácskozás. A megbeszéléseken értékelik az úgynevezett kompetenciafelmérés eredményeit, valamit gyakorlati tanácsokat adnak a pedagógusoknak.

– Az iskolák közötti rangsor alapján eldönthetjük, hogy mely intézményeknek miben kell javulnia – mondta el megkeresésünkre Turbók Arnold Bertalan, az intézet igazgatója. – A gyengébben teljesítő iskolák ilyenkor választhatnak: változtatnak a pedagógiai módszerükön, más tankönyvet rendelnek, esetleg továbbképzésre küldik a tanárokat. A véleményünk az, minden diáknak egyforma szolgáltatást kell kapnia, azaz nem lehet különbség falusi és városi iskola között. Az előadásainkon a meglévő hiányosságokat is szeretnénk csökkenteni. Az általános iskolák és a fenntartó önkormányzatok helyzete anyagi téren azonban tovább romlik. Míg 2006-ban egy első osztályos tanuló után 204 ezer forint alapnormatíva járt, ez a 2007-es tanévre 150 ezer forintra csökkent.

Az állam célja, hogy társulásra ösztönözze az intézményeket. Turbók Arnold Bertalan szerint megyénkben a társulások, összevonások zöme már megtörtént. A kívánatos az lenne, ha a jövőben az óvoda és az alsó tagozat helyben maradna, a felsősök pedig utaznának. Így a nagyobbakkal már minden tantárgynál szaktanár foglalkozna. Ezzel az oktatás színvonala is nőhet.

– Az elkövetkezendő hónapokban számítani lehet arra, hogy az alapítványi iskolák nagy része társulni szeretne valamelyik önkormányzati intézményhez. Erre a problémára még ebben a tanévben megoldást kell találni – folytatta az igazgató. – A másik sarkalatos pont a pályázati rendszer. Az állam feladata az oktatás biztosítása, az esélyegyenlőség megteremtése. A pályázatokat viszont nem ennek szem előtt tartásával írják ki, nem kapják meg mindenhol a pluszforrást, ahol szükség lenne rá. Ez pedig az amúgy is meglévő különbségeket erősíti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó szezont várnak a szállodák

Sopron - Egy jó tél után bizakodók a soproni hotelek igazgatói. Mindannyian növekvő foglalásokról… Tovább olvasom