Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Kísérleti biogáztermelés kezdődik

Kísérleti biogáztermelő berendezést avattak a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában.
Az országban először próbálják ki ipari körülmények között, hogy a cukorgyári melléktermékekből – elsősorban répaszeletből – hogyan lehet biogázt kinyerni, és így környezetbarát technológia alkalmazásával energiamegtakarítást elérni.

– Ahhoz, hogy az ágazat továbbra is életképes maradjon, növelnünk kell a hatékonyságot minden területen – mondotta Fischer Béla vezérigazgató.
– Azért indítottuk most ezt a kísérletet, mert a Magyar Cukor Zrt.-nél úgy véljük, a környezetbarát, melléktermékeket hasznosító technológia bevonása lehet a jövő egyik útja.

Laboratóriumi körülmények között a cukorrépaszeletből történő biogáztermelés már korábban is megoldott volt. A Magyar Cukor Zrt. és a tulajdonos Agrana magyar és osztrák szakértők bevonásával most „félüzemi" körülmények között teszteli a folyamatot. Az alkalmazott technológia számos újítást tartalmaz, amelyek jelentős része saját fejlesztés. Amennyiben a kísérlet sikeres lesz, a Magyar Cukor Zrt. már 2007 őszére szeretné felépíteni a gyárhoz kapcsolódó biogázüzemet részben saját, állami és uniós forrásból. A létrehozandó berendezés napi 800–1000 tonna nyersanyagot dolgoz majd fel, s ebből – földgázegyenértékkel számolva – hazai viszonylatban kiemelkedő, mintegy 60 ezer köbméter gáz előállítására lesz képes. Ez a mennyiség a cukorgyár energiafelhasználásának mintegy felét fedezheti.

– Célunk az energiaköltségek csökkentése és a répaszeletek környezetbarát feldolgozása – folytatta a vezérigazgató. – Amennyiben üzemi körülmények között is beigazolódnak feltevéseink, akkor tervezzük, hogy Petőházán is meghonosítjuk az eljárást.

A technológiai folyamat tervezett menete

A kísérleti berendezés cukoripari melléktermékekből állítja elő a biogázt. A folyamat során a magas szervesanyag-tartalmú, kilúgozott és préselt cukorrépaszeletből fermentációs folyamat (az erjedés segítése mikroorganizmusokkal, enzimekkel) során mintegy 60 százalék metánt tartalmazó gázt állítanak elő. Az alkalmazott technológia egyik különlegessége, hogy az alapanyag homogén, eltérően a biogázüzemekben általában alkalmazott, változó összetételű keverék-alapanyagoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség a bajban egy telefonhívás áráért

Már működik a Sopron–Fertőd statisztikai kistérséghez tartozó 39 településen az úgynevezett jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Az elkövetkezendő napokban közel négyszázan csatlakoznak a rendszerhez. A szolgáltatást első körben a fogyatékkal élők, valamint a hatvanöt évnél idősebbek igényelhetik. Számukra a felügyelet ingyenes, csupán a telefonhívások árát kell megfizetniük. Tovább olvasom