Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Kisebbségi központ létrehozását tervezik

Sopron - A soproni horvát kisebbség felvetette: hozzanak létre egy regionális kisebbségi központot. Így intézményesített formában több uniós és hazai pályázaton vehetnének részt, és az érdekeiket is jobban képviselhetnék.

Az elmúlt hétvégén immár hetedik alkalommal tartották meg a Soproni Horvát Napokat. Ennek keretében mutatták be a Regionális Tanulmányok című, három nyelven megjelent könyvet. A kötet a kisebbségek jobb megértéséről, az itt élő horvátok múltjáról, jelenéről szól.

– Két konferenciát is szerveztünk, az elsőn az volt a téma, hogy a rendszerváltás után húsz évvel milyen a horvát kisebbség helyzete – mondta el a Kisalföldnek Payrits Ferenc, a Soproni Horvát Önkormányzat elnöke. – A második kerekasztal-megbeszélésen a leendő regionális kisebbségi központ létrehozásáról egyeztettünk.

Regionális kisebbségi központ létrehozásáról egyeztetett Fodor Tamás, Sopron polgármestere, Payrits Ferenc, valamint Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. Fotó: Magasi
Regionális kisebbségi központ létrehozásáról egyeztetett Fodor Tamás, Sopron polgármestere, Payrits Ferenc, valamint Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. Fotó: Magasi

Fodor Tamás, Sopron polgármestere jónak tartotta a kezdeményezést. Ám véleménye szerint a német kisebbséget is be lehet vonni a munkába, ugyanis ők is szerettek volna egy közösségi házat kialakítani. Akkor, ha intézményesített formában működnénk, több uniós és hazai pályázaton vehetnénk részt. Ígéretet kaptunk arra is, hogy a város a jövő évi költségvetésében támogatást ad az önkormányzatunknak. Így biztosíthatjuk a pályázati önrészt.

A horvát napok vasárnap a Liszt-központban megtartott kulturális rendezvénnyel ért véget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendszerváltás pillanatai képeken

Sopron - A Deák téren tegnap nyílt meg a Lobenwein Tamás felvételeiből készült szabadtéri… Tovább olvasom