Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Kisebb, hatékonyabb, olcsóbb önkormányzatot tervez Sopron

Kisebb, hatékonyabb és olcsóbb önkormányzati rendszer működtetését, ugyanakkor a bevételek "ésszerű növelését" tűzi ki célul Sopron 2014-ig szóló gazdasági programja, amelyet jövő csütörtökön tárgyal a megyei jogú város közgyűlése.

Az önkormányzat honlapján szerdán közzétett előterjesztés az elkövetkező négy évre jelentős hitelfelvétellel nem számol, ugyanakkor a tőke- és kamatszolgálat biztosítását, a fejlesztési források önrészének kigazdálkodását, a közösségi tér legalább jelenlegi színvonalon történő működtetését tartja a legfontosabb célkitűzésének.

Az anyag szerint jelentős erőfeszítés kell ahhoz, hogy régiós összehasonlításban javítsák vagy legalább megőrizzék Sopron pozícióját. Megjegyezték: kétarcú a város szempontjából az uniós integráció, mert az a foglalkoztatási helyzeten javít, de munkaerőt és adóbevételt von el.

"Tudatában kell lennünk, hogy a város természeti erőforrásokban nem dúskál, beleértve a demográfiai tényezőket is" - írták, azt hangsúlyozva, hogy Sopron két erősségét, a szolgáltatási szektort, elsősorban pedig az itt termelődő jövedelemnek most még kisebb hányadát adó ipari termelést kell felfuttatni.

A költségvetés egyensúlyának és a fejlődés fenntarthatóságának biztosítása az elkövetkező időszak feladata – áll a Fodor Tamás polgármester (Fidesz-KDNP), frakciótársa és helyettese, Simon István, valamint Dobos József jegyző által jegyzett előterjesztésben. A dokumentumban a működésen megtakarított pénzekről az szerepel: azokat "lehetőség szerint" beruházásra kell fordítani, miközben a város törleszti korábban felvett hiteleit.

A mintegy hatvanezer lakosú Sopron idei költségvetése 23,6 milliárdos bevételi főösszeg mellett hitelkerettel garantált egyensúllyal számol. A város gazdasági programjának egyik mellékletéből az tűnik ki: a településnek 2,95 milliárdos hiteltartozása és 13,8 milliárdos kötvénytartozása van. Ez az idén kétmilliárdos tőketörlesztéssel és fele ekkora kamattörlesztéssel terheli meg a városi büdzsét.

Olvasóink írták

 • 10. issimus 2011. május 22. 17:06
  „Egy kitörési pont lenne: a turizmus. hatalmas élményfürdő, bingautak a hegyekben, és mindenféle élményt szolgáló dolog a belvárosban. Lezárni a várkert az autók elől, és korzót csinálni, ahova ki lehet ülni és más turistacslogató részt. történelmi nyári játékokat vagy valami hasonló állandó egy hetes programot ahova az országot oda lehetne hozni.”
 • 9. pkajos 2011. május 20. 17:28
  „8. megszüntetni a Tesco-t , a Plázát, az Alfaparkot? Ezzel segítenék a helyi vállalkozókat?
  Birka dolog.. Gondolkozzál már..
  Miből lenne több bevétele a városnak? Hovamenne dolgozni az a néhány ezer ember akik ezekben az üzletekben dolgoznak..
  Melyik vallalkozás segítésére gondolsz? Mondj kettőt-hármat.. Melyikben látsz fantáziát, olyat amelyből a Város, a közösség is előnyt élvez, ha már a közös pénzünkből, adónkból gondolod támogatni ?”
 • 8. ÁrtatlanBárányka 2011. május 19. 21:32
  „Azért kíváncsi lennék, azok az "erőfeszítések" miből állnának. Már ha ugye tényleg lennének, nem csak szövegről volna szó.
  Melyik "honatya" tenne az irányban akár egy lépést is, hogy a HELYI vállalkozást segítse?
  Bezáratnák esetleg a plázát, vagy a tescot, esetleg az alfaparkokat?
  Az segítene.
  De az, hogy megbeszélik, hogy kellene tenni valami erőfeszítést, az nem az igazi.”
 • 7. pkajos 2011. május 19. 18:43
  „..de tegnap és előtte csak egynél tüntek el a "hozzászólások"

  A soproni link valóban nem ment "üzemszerűen".”
 • 6. Nagy_Imre_Vancouver 2011. május 19. 18:37
  „pkajos, pusz,

  A problema jelen esetben inkabb technikai jellegu volt. Delutan es este (itt) az osszes Sopron alatti link nem jott fel.”
 • 5. pkajos 2011. május 19. 18:22
  „3-4 így van.

  Jogos lehet -esetenként- a moderálás.. Helyes, ha ott jelzi a moderátor, hogyegy szótvagy sort "moderál". De sunyi módon eltüntetni, vagy pl. elvileg van 12 hozzászólás, de a valóságban eltüntetik a szöveget, vagy nem teszik lehetővé, hogy megnyithassák az érdeklődők.. az pofátlanság.
  Különösen, ha nincs is miért eltüntetni valamit.. pl. az egyetemi ösztöndíj, az új iskolaigazgatók témák..”
 • 4. öröksoproni 2011. május 19. 17:49
  „3. pusz
  Bizony, ez többször is előfordult.”
 • 3. pusz 2011. május 19. 15:35
  „Kedves Kisalföld,nyugatmagyar,stb.!
  Abba kellene hagyni az újságírásnak ezt a fajtáját,ha ezt Önök úgy gyakorolják,hogy amint nem valami sarkvidéki,vagy bulvár témáról van szó,hanem tényleg az emberek(NEM a zemberek) aktuális,helyi,az életükkel kapcsolatos ügyeiről, - akkor Önök törlik vagy lehetővé sem teszik a hozzászólást(haveri,vagy ki tudja milyen alapon).A Dörmögő Dömötörben viszont ez nem lenne probléma. - Azért itt írok erről,mert az egyetemi ösztöndíjakkal kapcsolatos cikk mögül(például)egyszercsak hipp-hopp eltüntek a kommentek.”
 • 2. norbi29 2011. május 19. 09:57
  „azért vesznek fel új embereket bizti

  vagy netán a magasságra gondolták alamuszi módon a kisebbet? :))))))

  szóforgató politikusoktól az is kitellik”
 • 1. öröksoproni 2011. május 19. 09:54
  „"tervez" - az nem kötelez semmire, de legalább jól hangzik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méhkas a soproni belvárosban - videó

A soproni Ógabona téren az egyik fára méhraj fészkelte be magát. A tűzoltók is értesítést kaptak. Tovább olvasom