Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kinőtték az óvodát Nagylózson

Nagylózson minden lehetőséget megragadnak, sorra írják a pályázatokat és ennek köszönhetőn több beruházás folytatódhat vagy indulhat idén. A falu jövője is biztosítva van, egyre több gyerek él Nagylózson – kinőtték az óvodát.

Bár a költségvetés számai még nem ismertek, nagy reményekkel kezdték meg az idei évet Nagylózson. Erre minden okuk megvan a községben élőknek, hiszen az önkormányzat az elmúlt években számos pályázaton nyert, ennek köszönhetően több beruházás is folyamatban van.

– A szennyvíztisztító közbeszerzése reméljük, hamarosan lezárul és a kivitelező kiválasztása után a Pinnye, Pereszteg, Sopronkövesd, Nagycenk és Nagylózs összefogásával alakult társulás kezdheti a 672 millió forintos beruházást – mondta el a Kisalföldnek Tóthné Szigeti Éva polgármester. – Szintén pályázaton nyertük el az árvíztározó megépítéséhez szükséges 98,4 millió forintot. Nagylózs éppen az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál fekszik, egy-egy nagy zápor vagy kiadós eső után gond volt a falu egyes utcáiban a patak vizének felduzzadása. Erre jelent majd megoldást az árvíztározó. A munkálatokat jelenleg a hó akadályozza. A sportöltözőnk – amire szintén pályázaton nyertünk 4,6 millió forintot, amit az önkormányzat 2,5 millióval kiegészített – már el is készült, most a használatbavételi engedély beszerzése tart. A kultúrtermünk és a sportszobánk is megújul, hatmillió forintot nyertünk rá, az önkormányzat az áfát és ötmilliót tesz hozzá. Pályázaton nyertünk vegyes tüzelésű kazánt, tetőcserepet és fóliát is az óvodánkhoz.

– Még az előző ciklusban alakítottak ki a faluban egy új lakóparkot, ahová sok fiatal költözött. Többek között ennek is köszönhető, hogy nőtt a nagylózsi gyerekek száma, a negyven férőhelyes óvodánk már kicsinek bizonyul. Új csoporttal szeretnénk bővíteni, tornaszobát, parkolókat is tervezünk. De az ötvenéves épület nyílászáróinak cseréjére, energetikai korszerűsítésére is pályázunk – mondta el Tóthné Szigeti Éva.
A gyerekeknek szeretnének kedvezni azzal is, hogy új játszóteret építenek a régi helyére és az óvodával szemben lévő parkban is játszószereket telepítenek, ha sikeres lesz az erre a célra beadott pályázat. Tavaly nyertek is forrást arra, hogy itt kerékpáros-pihenőhelyet alakítsanak ki.

A falu vezetése minden lehetőséget megragad, hogy a község fejlődéséhez anyagi forrást találjon, rengeteg pályázatot írnak. Két feladatra nem találtak még forrást: a templom és a ravatalozó felújítására. Márpedig a templomban csúnya repedéseket okoz a közeli út kamionforgalma és a ravatalozó is beázik. De ami késik, nem múlik, legalábbis nem a polgármesteren, mert Tóthné Szigeti Éva erre is keresi a megoldást.

Közös hivatal Sopronkövesden. Nagylózs több környékbeli községgel társulva sopronkövesdi központtal közös hivatalt hozott létre. Az ügyintézők ugyanakkor továbbra is Nagylózson dolgoznak, így a faluban élők továbbra is fordulhatnak hozzájuk hivatalos ügyeik intézésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony árverés a kultúra javára Sopronban

Csaknem minden kép és szobor elkelt Balfon azon a jótékonysági árverésen. Tovább olvasom