Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kinek szabad parkolni?

Háborognak a Káposztás utca lakói. Házuk előtt parkolnak, de rendre megbünteti őket a közterület-felügyelőség egyik munkatársa, mondván: az a rész zöldterületnek minősül.
– Nézzen körül, hol lát itt zöldet, leszámítva azt a néhány méter gazt? – kérdi Sulics Istvánné, akinek a fiát már háromszor büntették meg. Kétszer háromezer, egyszer pedig 3500 forintról szóló fizetési felszólítást talált az autóján. – Természetesen kifizettük, de ez már tűrhetetlen. Olyan területről beszélünk, aminek egy részét kavics, másikat pedig kikopott fű és gaz borítja. Ha ez elvileg zöldterület, akkor a városnak rendben kellene tartania – vélekedik a panaszos lakó.

Csak a lakókat büntetik

Ezt a nézetet vallja Hart Árpádné is, bár ő gondoskodott a gyomtalanításról: – A házunk melletti részt még '87-ben lekavicsoztattuk, ugyanis mint itt mindenki, mi is a Káposztás utca felől közelítjük meg a garázsunkat. Építési engedélyt kaptunk rá. A kavicsok közt kinövő gyomokat pedig rögtön kikapálom, nehogy zöldterületté minősítsék azt is! Megtörtént ugyanis, hogy az egyik lakó autója ezen a kavicson állt, az utánfutója viszont átlógott a szomszédunk előtti gazos területre és megbüntették – meséli hitetlenkedve.

Neheztelnek a lakók azért is, mert csak akkor büntetnek, amikor ők parkolnak házaik előtt. – Ha focimeccs van a szomszédos pályán, és harminc–negyven autó áll az utcában, nyoma sincs a közterület-felügyelőség munkatársának. Betelefonáltunk az önkormányzathoz is, ahol azt mondták, próbáljunk szemet hunyni az esetek felett, azért, mert a rendezvények alatt nem tudnak máshol megállni az autók – vág közbe Sulics Istvánné. – Csakhogy ezt nem tudjuk elfogadni, ha nekik szabad itt parkolni, akkor minket se büntessenek.

Engedéllyel burkolhatják

– A megállapítás ily módon nem pontos – válaszolta Horváthné Seregély Jolán, a városüzemeltetési iroda vezetője, akihez a közterület-felügyelőség is tartozik. – A faipari vásár miatt a megnövekedett parkolóigényt – tekintettel a környéken zajló közterület-bontásokra – csak úgy tudtuk megoldani, hogy a sportcentrum környékén lehetővé tettük az érdeklődők autóinak elhelyezését.

A lakó kötelessége

Egyes esetekben valóban van lehetőség a zöldterület lekavicsolására, leburkolására, de csakis engedéllyel, tette hozzá az irodavezető. Amennyiben ezzel nem rendelkezik az ingatlantulajdonos, úgy a közterület-felügyelő joggal büntet, engedély nélküli közterület-használat és szabálytalan parkolás miatt.
A zöldterületek rendben tartásával kapcsolatban pedig egy 1986-os rendeletet idézett Horváthné Seregély Jolán, mely kimondja, hogy a lakóháztól az úttestig terjedő szakasz gondozása nem a város, hanem a lakó kötelessége. A közterület-felügyelőség munkatársa pedig bárhol felbukkanhat, hogy ellenőrizze a szabályok betartását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdos ígéret a folytatásra

Befejeződött a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójának első üteme. Egymilliárd forintból… Tovább olvasom