Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Kilenc éve üres az épület

Értékesíti a Nyugat-Magyarországi Egyetem a kezelésében lévő – de az intézmény által sohasem használt – egykori gyermekszanatórium épületegyüttesét. A többszáz milliót érő ingatlan után máris érdeklődőknek a befektetők.
A Lövér körút és a Villa sor között lévő háromszintes, valamikori gyermekszanatórium két évvel ezelőtt került a Nyugat–Magyarországi Egyetem kezelésébe. Az összesen 3525 négyzetméteres épület és a hozzá tartozó 4274 négyzetméteres kert az egyetem korábbi tervei szerint az oktatást szolgálta volna. Bentlakásos továbbképző központot képzeltek itt el, de ebből már semmi sem lesz, mert értékesíteni szeretnék a rendkívül szép helyen fekvő, értékes ingatlant.

– Valóban továbbképző központ kialakítása érdekében kaptuk meg 2002. május elsején a valamikori Gruber Panziót, a későbbi gyermekszanatóriumot – mondotta Herczeg László, az egyetem gazdasági főigazgatója. – Elkészíttettük a felújítási terveket, de megvalósításuk mintegy 500 millió forintba került volna.

– Erre azonban nem volt és jelenleg sincs forrásunk, annál is inkább, mert közben megvásároltuk az önkormányzattól az Erzsébet utca kollégium épületét – mondta Herczeg László. – Arra is gondolnunk kell, hogy néhány éven belül a volt gépipari technikum – amelyet jelenleg a várostól bérlünk – is eladásra kerül. Visszakapja ugyanis az evangélikus egyház és tőlük szeretnénk megvásárolni. Erre az előzetes tárgyalások alapján jó esélyünk van. Mindent figyelembe véve végül úgy döntött az Egyetemi Tanács, hogy a szükséges engedélyek megszerzését követően eladjuk a volt gyermekszanatóriumot.

A gazdasági főigazgatótól megtudtuk, már felbecsültették az ingatlant és várhatóan az ősszel meghirdetik. A pontos összeget nem árulta el, de az épület és kertje a város kiemelt körzetében nyilvánvalóan több száz millió forintot ér. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, már sorra jelentkeznek a lehetséges vevők, közöttük soproniak is. Az épület szerkezete jó állapotban van, de a gépészet felújításra szorul.

Újabb fejezet következik tehát az immár kilencedik éve üresen álló ingatlan sorsában. Az épületben 1962-től működött – különböző betegségek gyógyítására, rehabilitálásra – gyermekszanatórium. A köztudatban elsősorban gyermek szívszanatóriumként emlegették, de kezeltek itt légúti megbetegedésben és allergiában szenvedő fiatalokat is. Az intézményt 1995-ben szüntették meg, pontosabban „átszervezték". Azóta nem akadt olyan gazdája, aki a környezethez méltóan hasznosította volna.

Száz év története dióhéjban

A Villa sor tátralomnici minta alapján épült ki az 1890-es években – tudtuk meg Hárs József helytörténésztől. A gyermekszanatórium helyén először az úgynevezett Villa Vendéglő állt, későbbi tulajdonosáról nevezték el Gruber Panziónak. Ezt építették át szanatóriumnak, amely azonban már nyomaiban sem emlékeztet az eredeti épületre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pilis Invest: a történet vége

A várakozásoknak és a Kisalföld információinak megfelelően a Fővárosi Bíróság jogerősen is… Tovább olvasom