Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kiköltözik Ausztriába? Autója rendszámát is cserélje le

Könnyen bajba kerülhetnek azon magyarok, akik életvitelszerűen Ausztriában élnek, de járművük rendszámát nem íratták át.


 

  • 6-7 ezer magyarnak van állandó lakcíme Ausztriában
  • Aki kint él, írassa át a rendszámot
  • Ideiglenes lakcím esetén egy év a határidő
  • Az ingázók nyugodtan autózhatnak


A legfrissebb adatok szerint 64 -65 ezer magyar állampolgár dolgozik legálisan Ausztriában. Közülük, 6-7 ezernek van valamilyen bejelentett lakcíme. A szezonalítás miatt azonban a nyári és téli időszakokban mind többen kérnek ideiglenes lakcímet.

Így, a téma most különösen aktuális.

Nem árt tudni tehát, hogy könnyen bajba kerülhetnek azok, akik életvitelszerűen a nyugati országban élnek, de járművük rendszámát nem íratták át.

A naponta ingázóknak e tekintetben nincs dolguk, ők minden további nélkül közlekedhetnek, a magyar rendszámú járművükkel.

Azoknak, akik állandó lakcímmel (Hauptwohnsitz) tartózkodnak Ausztriában, egy hónap elteltével forgalomba kell hoznia járművét.

Ideiglenes lakcím (Nebenwohnsitz) esetén a határidő egy év.

Ezután jöhet az átíratás, vagy át kell lépni egyszer a határt, s minden kezdődik elölről. Menetlevél (Fahrtenbuch) használata ajánlott, a külföldön szerzett benzinszámlákat is ajánlott megőrizni az esetleges bizonyításhoz.

(Ugyanez érvényes akkor is, ha úgy dolgoznak Ausztriában, hogy mellette a lakcímük megmaradt magyarnak. Ilyen eset lehet, amikor 1-2 hónapos munkát vállal valaki például az ország távoli részén. Érdemes megfontolni, hogy megéri-e kifizetni az átíratás költségeit).

A rendőrség akár a rendszámot is elveheti. Fotó: kisalfold.hu archívum
A rendőrség akár a rendszámot is elveheti. Fotó: kisalfold.hu archívum


- Fontos tudni, a forgalomba helyezéshez szükséges egy osztrák műszaki vizsga, bejelentés a közlekedési hatósághoz és a területileg illetékes rendőrségre. Amire mindent elintéznek a munkavállalók, azt tapasztalják, hogy a végösszeg az ötszáz eurót is megközelítheti - közölte a kisalfold.hu megkeresésére Horváth Csaba, a Zukunft Im GrenzRaum - Jövő a határtérségben“ projekt vezetője.

- Előfordul, hogy ilyen ügyben is fordulnak hozzánk tanácsadásért, amikor a munkavállalót megállítja a rendőr, s a hatóság ilyen hiányosságokat talál. Igazán a projektnek ez nem a feladata, de amennyiben tudunk, és segíthetünk akkor megtesszük. Tanáccsal látjuk el a munkavállalót, hogy adott helyzetében hogyan kell eljárnia.

Olyan esetben, mikor a munkavállaló magyar rendszámmal közlekedik és állandó lakcíme van Ausztriában, akkor végső esetben a rendszámot is leszerelhetik és pénzbírságot is kiszabnak a hatóságok.

A rendszámot csak akkor adják vissza, amennyiben megtörtént az átíratás. A gépjármű forgalomba helyezése az adott város/kerület közlekedési hatóságánál (Verkehrsamt) történik. 


Ausztriában évente tartanak kötelezően műszaki vizsgát az autókon. Cserébe országszerte a főutakon 100 kilométer per órás sebességgel lehet közlekedni.

Arányaiban a kötelező felelősség-, illetve a casco biztosítás is drágább, mint Magyarországon, ismereteink szerint 4-5-szöröse a magyarokénak.

Ennek oka, hogy Ausztriában magasabbak a szolgáltatási- és munkadíjak, mint hazánkban, persze a munkavállaló jövedelme is 3-5-szöröse a magyar jövedelmeknek - zárta Horváth Csaba.

Az ausztriai lakcím-rendszerről, illetve az átíratásról további információk (német nyelven) az alábbi linkeken itt, itt és itt találhatók.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsapott a TEK Nagycenken - Soproni drogterjesztő rendőrkézen - videó

A TEK munkatársai Nagycenkről és Peresznyéről három, drogterjesztéssel vádolt férfit állítottak elő. Tovább olvasom