Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Kihelyezett kormányülés - Orbán: el kell tüntetni a szocializmus szellemházait

A megye, azon belül a fertődi Esterházy-kastély és környéke helyzetéről tájékozódott a kormány szerdai kihelyezett ülésén, Fertődön.

A tanácskozáson szóba került a múlt heti dunai rekordárvíz - amellyel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök az összefogás fontosságát emelte ki -, valamint több útépítési ügy, köztük a győri északi elkerülő út, amelynek 2015 végére tervezett átadása - mint azt Lázár János államtitkár elmondta - tartható.

Kihelyezett kormányülés: Orbán Viktor Fertődön (II). Fotó: Magasi


Az Esterházy-kastélyban tartott tanácskozáson többször felmerült a napokban levonult, Győr-Moson-Sopron megyét is sújtó dunai árhullám, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, a védekezés bebizonyította, igenis létezik nemzeti összefogás.

Több résztvevő, köztük a Szigetköz parlamenti képviselője, Nagy István (Fidesz) is megköszönte az árvíz jelentette "nagy erőpróbához" kapott kormányzati segítséget, Széles Sándor megyei kormánymegbízott pedig azt jelentette, hogy zajlanak a helyreállítási munkálatok.

A kormányülés egyórás sajtónyilvános részében Zumbok Ferenc, a fertődi kastély felújításáért felelős kormánybiztos beszámolójában arról beszélt, hogy öt-hat éven belül akár önellátóvá is válhat a kastély.

Ehhez azonban állami tulajdonú földek, ingatlanok kezelői jogát kellene megkapnia az intézménynek - közölte, megjegyezve egyúttal azt is, hogy "hihetetlen ellenállás" mutatkozik más közgyűjteményekben az Eszterházára visszahozni kívánt tárgyak kiadása ügyében.

Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor azzal fordult Balog Zoltán szakminiszterhez: szükség lehet egy olyan előterjesztésre, amely rögzíti, hogy a kultúráért is felelős erőforrás-miniszternek joga van eldönteni, vita esetén melyik műtárgyat melyik közgyűjteményben őrizzék.

Jelezte azt is - utalva a kormánybiztos által kért földekre és ingatlanokra -, hogy az állam egy megfelelő koncepció esetén örömmel adja a szükséges vagyontárgyakat a kastélynak.

Ivanics Ferenc, a térség fideszes országgyűlési képviselője felszólalásában fontosnak nevezte, hogy a fertődi kastély "ne csak épületként mutatkozzon be, hanem lelket kapjon", míg frakciótársa, Molnár Ágnes Sopron-Fertőpart térségének stratégiai fejlesztési irányairól beszélt, kiemelve: e vidéknek minden adottsága megvan ahhoz, hogy rehabilitációs és rekreációs központtá váljon.

Szólt arról is, hogy Fertőd nemzetközi zenei központként működhet, Fertőrákoson pedig "pillanatokon belül kezdődik" a barlangszínház 1,2 milliárd forintos felújítása, de a településen fejlesztik a vitorlázási és vízisport-lehetőségeket is.

Hozzátette: a Sopron melletti Páneurópai Piknik parkot éppúgy fejleszteni kívánják, mint Balfra támaszkodva a térség gyógyturizmusát. Több útépítési kérdés is napirenden volt a fertődi kormányülésen.

Firtl Mátyás, Sopron és környéke KDNP-s parlamenti képviselője azt emelte ki, hogy háromnegyed évszázada téma a Budapestet Sopronnal összekötő gyorsforgalmi út kérdése, míg Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere a - szavai szerint - 16-20 milliárd forintból megépíthető, a megyeszékhelyet északról elkerülő útról érdeklődött a kormánynál.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár válaszában közölte, hogy - az Audi-gyár szempontjából különösen fontos - győri északi elkerülő út átadásának 2015 végi időpontja tartható.

A stratégiailag fontos Győr-Sopron közötti gyorsforgalmi úttal kapcsolatban a kormányfő azt kérte a kabinet tagjaitól: szeptember elején adjanak végleges választ arra, mikorra épül meg az út. A tanácskozáson felszólaló megyei kormánymegbízott életképesnek nevezte az állam átszervezését, amit Széles Sándor szerint a már említett árvízi védekezés éppúgy példáz, mint az, hogy az egyik legnagyobb hazai beruházás, az Audi új győri gyárépítése esetében a feszített határidők dacára a kormányhivatal teljesítette minden törvényi kötelezettségét.

Az államigazgatás átalakításáról beszámoló Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter megjegyezte, hogy a győri és a soproni kormányablak is forgalmasabb az átlagnál. Fodor Tamás, Sopron fideszes polgármestere a jövőre esedékes 25. évfordulóra utalva azt kérte a kormányfőtől, hogy a közútkezelő vegye át a Páneurópai Piknik parkhoz vezető utat, és újítsák fel azt.

Nagy István, Szigetköz országgyűlési képviselője, Mosonmagyaróvár fideszes polgármestere azt kérte a kormányfőtől, hogy társaságiadó-bevételeikből 750-800 millió forintért építhessenek egy városi sportcsarnokot, amely akár már jövő szeptembertől működhetne.

Orbán Viktor azt mondta, a kérésnek örömmel tesznek eleget.

- Magyarország akkor tud megújulni, ha sikerül eltüntetni a szocializmus szellemházait, és létrejönnek a minőségi közösségi terek - mondta Orbán Viktor szerdán a fertődi Esterházy-kastély felújított marionettszínházának átadási ünnepségén. A miniszterelnök a délután kezdődő, Fertődre kihelyezett kormányülést egy plebejus kabinet tisztelgésének nevezte a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítménye előtt.

A kormányfő szavai szerint a kommunizmus kiszakította eredeti rendeltetéséből a főúri kastélyokat: egyes esetekben öregotthonokká, árvaházakká alakította őket, vagy esetleg olyan múzeumok lehettek belőlük, ahol úgy mutatták be ezeket a helyeket, mint a magyar feudális elnyomás fellegvárait.

Kihelyezett kormányülés: Orbán Viktor Fertődön. Fotó: Magasi


"A tisztelt látogató csoszoghatott az egyenmamuszokban, miközben hallgathatta az elnyomásról szóló egyenszólamokat" - fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy az egyszerű, "mamuszos" múzeumlátogatások ideje lejárt, manapság nem elég csupán felújítani, hanem a látogatók számára vonzóvá is kell tenni ezeket a történelmi helyszíneket.

Kihelyezett kormányülés: Fertőd madártávlatból. Fotó: H. Szabó Sándor, ORFK légifelvétel


Az az ország, amely nem ragaszkodik kulturális gyökereihez, és elfordul múltjától, a jövőjének is hátat fordít. Ezzel szemben amely ország egységben tud élni az ősök hagyatékával, és nem herdálja el az örökséget, erőssé és sikeressé válik - mondta.

Megjegyezte emellett, hogy a kultúra mecénások nélkül olyan, mint a profi sport szponzorok nélkül.

A kormányfő beszédében kitért arra is, hogy a szocialista Hiller István - korábbi kulturális miniszter - helyesen ismerte fel Fertőd jelentőségét, és jól döntött, amikor lépéseket tett annak érdekében, hogy a kastély hasznosítása visszakanyarodhasson az európai kultúra főáramába.

"Minket pedig az a cél vezérelt, hogy a kastély a magyar magaskultúrának ne csak szimbolikus, hanem valóságos, élő helyszíne legyen" - mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy az egymásra épülő fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország legnagyobb barokk kastélya hamarosan egykori pompájához és a világörökségi címéhez méltó állapotban és környezetben fogadja majd a látogatókat.

Kijelentette: a kormány mindent megtesz azért, hogy a fertődi kastély ismét az európai kultúra fellegvára lehessen.

A miniszterelnök a kormányülés általános üzenetére is kitért: úgy fogalmazott, hogy a helyszín kiválasztása már önmagában is beszédes, hisz ez nem más, mint egy plebejus kormány tisztelgése a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítménye előtt.

Zumbok Ferenc, a kastély felújításának kormánybiztosa az eseményen arról beszélt: pár éven belül elérhetjük, hogy Eszterháza újra Európa kulturális központjává váljék. Emlékeztetett arra, megépültekor, Esterházy "Fényes" Miklós a 18. században a kastélyt Potsdammal és Versailles-jal méltán emlegették egy lapon.

"Az ember teremtőereje megint csodát csinált" - mondta a felújításról a kormánybiztos. Szólt arról is, a jövőben is folytatódik az épületegyüttes felújítása, amelyre eddig több mint ötmilliárd forintot, nagyrészt uniós forrásokat fordítottak; jövőre helyreállítják az egykori jószágkormányzóság épületét, amely azt követően mesterkurzusok és Haydn-kutatások helye lehet.

A nyugati épületszárnyból kiköltöztették a hat évtizede ott működő iskolát, így ennek rekonstrukciója is megkezdődhet. Esterházy Antal, aki "az ősök nevében" köszöntötte az eseményen megjelenteket, a munkálatok fontosságát kiemelve arról beszélt: a fertődi kastély a gödöllői után "Magyarország második kulturális ablaka".

Kedden történt:

A keddi biztonsági előkészületek után szerdán a fertődi Esterházy-kastély műemlékegyüttesében tart kihelyezett ülést a kormány. Kikötés volt, hogy a kastély turisztikai forgalmában ez nem okozhat fennakadást.

– Jó érzéssel tölt el, hogy az ország vezetése figyel Fertődre, nem csak a nagyobb városokra – mondta Baranyai Réka eladó, tősgyökeres fertődi lakos. – Nemrég elengedték Fertőd adósságállományát, és jó ütemben halad a kastély felújítása is. Mindez öröm a helyieknek. Remélem, a folytatással összefüggésben is lesz valami kedvező bejelentés.

A kastélyban és a hozzá tartozó műemléki egységekben tegnap a biztonságiak dolgoztak, hogy zavartalan legyen a kormány munkája.

– Az Esterházy-kastély rehabilitációja a kormány kiemelt kulturális projektje. Megtiszteltetésnek vesszük, hogy a kormánytagok személyesen jönnek el, hogy megtekintsék az eddig elvégzetteket és a jövő terveit is megismerjék – fogalmazott Dobó Ágota, a Forster-központ elnökhelyettese.

– A szerdai program szerint a kormány tagjai délelőtt megnézik a kastély már felújított részét, majd 11-kor Orbán Viktor átadási ünnepségen mond beszédet a Marionettszínházban. Koncertet is rendezünk, Rácz Márton vezényletével a győri filharmonikusok lépnek pódiumra. A kihelyezett kormányülés  délután két órakor kezdődik, amelyen részt vesz Cselovszki Zoltán, a Forster-központ elnöke, valamint dr. Zumbok Ferenc Eszterházáért felelős kormánybiztos. Mivel ők is meghívottak, valószínűleg a kastély-rekonstrukció folytatásáról lesz szó. A kormányülésre a térség országgyűlési képviselői is meghívást kaptak.

Dobó Ágota részletezte: a kormányülés alatt is folyamatos marad a kastély látogatottsága. A megszépített Marionettszínházat követő nagy feladat, hogy a kastéllyal szemközti területen  mintegy 300 millió forintos költséggel létrehozzák a fogadóépületet, amit úttal kötnek össze a műem-
lékegyüttessel. Ez egyfajta tájolópontot képvisel majd: több város – közte Kismarton (Eisenstadt) – Eszterházától való távolságát jelölik.

A beruházás elindításához a napokban adta meg a hozzájárulást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A tervek szerint jövő ősszel el is készülnek a munkával. Folyamatban van az úgynevezett jószágkormányzóság – a kiskastély – felújításának a tervezése is. Ez hátteret biztosít a műemlékegyüttesben zajló rendezvényeknek: próbatermeket, öltözőket, raktárakat alakítanak ki benne. Bíznak abban, hogy a kormányülésen a kastély jövőjével kapcsolatban további megnyugtató ígéretet kapnak.

Korábban

Kihelyezett kormányülés lesz szerdán Fertődön - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden az MTI-t.

Elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánytagok szerda délelőtt 10 órakor megtekintik a fertődi kastély központi, már felújított részét, majd 11 órakor az átadási ünnepségen mond beszédet a kormányfő.

Havasi Bertalan közlése szerint a kihelyezett kormányülés délután kettő órakor kezdődik a műemléképületben, és meghívottként részt vesznek a munkájában a térség országgyűlési képviselői is.

A kormányülésnek ez a része a sajtó nyilvánossága előtt zajlik majd - közölte a sajtófőnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár: megyénk is rosszabbul teljesít

˝A populista szólamok és a hangzatos sikerpropaganda mögött a valóság lesújtó˝ - írja közleményében… Tovább olvasom