Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Kihasználatlan határépületek Sopronnál - Mi lesz a sorsuk?

Az egykori határépületek kihasználatlanok és borzalmas állapotban vannak, legalábbis a magyar oldalon. Fotók.
Az elmúlt napokban beszámoltunk a határon elhelyezkedő Magyar Köztársaság táblák Magyarország feliratúra cseréléséről, valamint az osztrák határépületek eladásáról is.

Az ikvahir.tk a Sopron-Kelénpatak (Klingenbach) és Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) határátkelők - elsősorban - magyar oldali épületeinek, illetve környezetének állapotát vette szemügyre.

Klingenbach.
Ez egy fontosabb átkelőhely, régen itt 4 sávon ment az átkelő forgalom, külön forgalmi sávval a személygépjárműveknek, a buszoknak, és a teherjárműveknek. Most már csak 2 sávon lehet haladni, a határellenőrzés megszűnte óta mindenki arra megy, amerre tud. A sávkorlátozást alacsony betonfal illetve fényvisszaverő "bólyák" segítik, viszont a felfestések a régiben maradtak, nem követik az új rendszert. A kihelyezett közlekedési táblák többsége is még a régi rend szerint tájékoztat, például, hogy kinek melyik sávba kellene mennie, vagy mennyi a maximálisan megengedett sebesség.


Galéria kép

Az építmények szinte mind állnak még, többségében kihasználatlanul, de akad itt azért pénzváltó és nyerőterem is. A posztkommunista épületek többsége viszont úgymond ˝rohad˝, mindenhol eltávolított feliratok helyei, gaz, rozsda és üzemen kívüli közlekedési lámpák fogadják az itt áthaladókat.

A kedvencem az üres, berozsdált INFORMATION AUS UNGARN feliratú tartó, mely anno Magyarországról szóló prospektusokat volt hivatott tárolni, illetve az a váltás, ami az osztrák-magyar aszfaltréteg között érezhető. A képek beszédesek.


Galéria!

Deutschkreutz.
Itt talán még rosszabb is a helyzet, mint Klingenbach-nál, először is azért, mert itt már csak 1 sávon haladhatnak a járművek a magyar oldalon, természetesen itt is betonkordonnal körülvéve, és a felfestéseket 100%-ig nem követve, és akkora ívben kell kikerülni az épületet, hogy már ez nagy feladatot róhat a határt átlépni kívánó vezetőknek.

A cikk folytatása >>

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. sw92 2012. január 05. 18:45
  „19: Értem, a vámosokról nem tudok nyilatkozni, de te az első hozzászólásodban a kocsis példánál azt írtad: "ismerek emberkéket, aki határőr, vagy vámos volt Kópházánál..."
  Tehát akkor a határőrökre is vonatkozott, amit írtál, ezért reagáltam rá, mivel ez nem minden határőrnél volt így, felesleges általánosítani.”
 • 20. miracle 2012. január 05. 17:52
  „durva
  Te mi a francról beszélsz? Az épületnek akkor is volt és most is van tulajdonosa, méghozzá most a Nemzeti Vagyonkezelő, náluk szíveskedjél kopogtatni, ne pedig az EU-ellenességedet hangoztasd itt.
  Esetleg az EU népszavazást is úgy kellett volna kiírni, hogy belépjünk:
  igen* - nem,
  *ha igen, de akkor a határátkelők épülete 10 év alatt leamortizálódik, biztos akarja ?”
 • 19. Tonxy 2012. január 05. 16:57
  „17: nekem osztálytársam dolgozott ott mint vámos még most is jól él abból amit ott megszerzett, szóval tudom miről beszélek. De még rajta kívül van egykét vámos ismerősöm, mindegyik már nyugdíjas és még nincsenek 50 évesek persze nem lakótelepi lakásban élnek, és nem Zsigulival járnak.”
 • 18. durva 2012. január 05. 16:45
  „14. miracle 2012.01.04. 17:20
  az eu nak és a schengennek csak annyi köze van, hogy ha nem léptünk volna be akkor nem így néznének ki a határátkelők mert akkor ugye lenne gazdája! vissza sírjátok még azt az időt, mert közel a vég!!!”
 • 17. sw92 2012. január 05. 13:07
  „Kedves Tonxy! Nem tudom te miről beszélsz, nekem apám volt határőr és nem volt kocsink (se új, se régi), ja meg nem tudtunk új házat sem felhúzni.....Imádom az ilyen elvakult embereket.”
 • 16. Tonxy 2012. január 04. 20:58
  „2: persze jobb volt amikor megvolt a határ, minden nap a havi fizetést haza lehetett vinni feketén. Ismerek emberkéket aki határőr vagy vámos volt Kópházánál aztán egyszer valami zsír új autóval ment mert olyan jól "keresett" és a főnöke hazaküldte hogy a trabanttal jöjjön mert ez feltűnő. Vagy másik ismerős aki 3-4 év alatt családi házat összevámolt magának. Igen én is sírnék.”
 • 15. SZILAJ 2012. január 04. 20:06
  „Ne féljetek nem fognak kizárni minket az EU-ból.... Szükség lesz a jövőben is a magyar piacra meg a svájci devizakölcsönkérőkre! Az Eu előbb fog molekuláira hullani , minthogy minket kizárjanak onnan..... No persze akkor megint lesznek határok és a bódékra is szükség lesz, no meg a<moderálva> határőrökre is.....”
 • 14. miracle 2012. január 04. 17:20
  „durva
  Nem dolgozom kint (sajnos), de ennek az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy ennek az épületnek van egy tulajdonosa most is, aki hagyja szétrohadni, meg volt egy értéke, ami most már kb tizedére csökkent és ennek rohadtul nem az az oka, hogy bárki kint dolgozik, meg az sem, hogy EU-tag vagyunk, vagy nem, hanem a nem érdekel, nem az én dolgom, lesz.rom mentalitás.”
 • 13. látó 2012. január 04. 16:32
  „Ha kizárnak bennünket az Eu-ból majd újra lesz szerepük!”
 • 12. józanparaszt 2012. január 04. 14:18
  „2. persze, meg a megboldogult merverstájerért nemigaz?”
 • 11. BLA 2012. január 04. 14:09
  „Nem ertem miert ez a savanyusag itt? Vegre jo iranyba halad az orszag!!!!!!!! Legyen mar turelem egy kicsit!!!!! Kevesebb duma, tobb cselekves. Ez a valsag a vilagra terjed ki, lassan vege lesz, addigra kell a torveny, ami korszeru es nem engedi a lopast, az agyak megvaltoznak, s nem komcsi szombatkent emlegetni azt, ha egy kozosseg csinal valamit esetleg a varosnak, uram bocsa az orszagnak. De meg az is, ha legalabb a haza elott a jardat rendbe tartja mindenki.”
 • 10. öröksoproni 2012. január 04. 13:36
  „Ki a tulajdonos? Az állam? Sopron? A NAV? Esetleg társadalmi munkában lebonthatnánk? Van ez a közrabszolgamunka-program, és most már az érettségihez is önkéntes munka kell: tessék, itt az új kommunista-szombat, tegyünk-vegyünk, alkossunk.”
 • 9. durva 2012. január 04. 13:28
  „3-4-5 biztos kint dolgoztok ausztriába, ugye ? akkor csak azért nem akartok állni a sorba! erre csak azt mondom ki ahova fizeti az adóját menjen oda lakni és éljen meg ott !!!! mert ugye bár az én mi adónkon világít a lámpa az utcákon meg egyéb dolgok. erről ennyit ! és az eu t azok szavazták meg akik kint dolgoznak, hány munkahely szűnt meg azóta, kérdem? sok nem de!”
 • 8. Ing.Böck 2012. január 04. 11:11
  „várjál vele, ha magyarországot kizárják az EU - ból ismét használhatod !!!!!”
 • 7. GD 2012. január 03. 23:36
  „A rajkai átkelő is megérne egy fényképes cikket....”
 • 6. Agent 2012. január 03. 22:26
  „4, mondasz valamit, mindig ez jut eszembe arról a mérhetetlen mennyiségű siránkozásról amit látok hallok, hogy elenyésző azoknak a száma, akik képesek feltenni maguknak a kérdést, hogy "esetleg nem én tehetnék a legtöbbet azért, hogy nekem jobb legyen?", sokkal egyszerűbb felemlegetni, hogy bezzeg Luxemburgban mennyi a minimálbér:):)”
 • 5. Agent 2012. január 03. 22:19
  „2, hát lehet, hogy itt dolgoztál, de én sem a határellenőrzéseket (a sokszor totálisan idióta határőrök idióta kérdéseivel), meg az évekkel ezelőtti helyzetet nem sírom vissza.”
 • 4. miracle 2012. január 03. 22:12
  „durva
  El vagy tévedve. Mi köze ehhez az EU-nak? Természetesen az ország saját magánok köszönheti, abszolut tipikus ahogy hagyjuk szétrohadni, meg az is tipikus, hogy - ahogy te is - jól másra kenjük.”
 • 3. ÁrtatlanBárányka 2012. január 03. 22:03
  „Állna a fene. Még így is van amikor állni kell, mert a Plázánál lévő közlekedési lámpa sokszor a cukorgyárig megállítja a sort.”
 • 2. durva 2012. január 03. 20:36
  „sír a szívem itt dolgoztam 16 évet és mi lett belőle, ezt is a nagy derék uniónak meg a schengennek köszönheti a derék magyar nép. szerintem sokan állnának még sorba csak ne itt tartana az ország!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mágel: Korábban nem tapasztalt fejlesztések Sopronban

A szocialisták megfeledkeznek arról, hogy a jelenlegi városvezetés pályázatainak köszönhetően… Tovább olvasom