Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kihajt a mag a kalászban...

Régió - A sok eső és az ezt követő meleg idő miatt térségünkben már csírásodik a kenyérgabona. A takarmány minőségű búzát tonnánként csupán harmincezer forintért adhatják el a gazdák.
A szokásoshoz képest térségünkben is kéthetes késésben van a gabona betakarítása. A táblák felében, negyedében még lábon áll a búza, tavaszi árpa. Azok a gazdák, akik időben learatták a gabonát, a búzát, még malmi minőségűként értékesíthették.

– A malmi egyes besorolású kenyérgabonáért tonnánként negyvenötezer forintot fizethettünk – mondta el Mitnyik János, a nagycenki Unser Lagerhaus kereskedőház vezetője. – A takarmány minőségű termény már lényegesen kevesebbet, harmincezer forintot ér.

Az elkövetkezendő időszakban már nem is számítunk arra, hogy nagy mennyiségű, jó minőségű búza érkezzen be hozzánk.

– Az bizonyos, lesz elegendő búza a liszthez, azaz a hazai fogyasztást mindenképpen biztosítani lehet.

Tavasszal, nyár elején a híradások szerint jó minőségű és magas terméshozamú búzát vártak a gazdák. Mostanra kiderült, hogy a sok eső és az ezt követő meleg idő miatt folyamatosan romlik a búza minősége. Térségünkben is elkezdődött a csírásodás, azaz a mag a kalászban kihajt. Az állatállomány – főként sertés és csirke – szinte megszűnt, így kérdés, hogy a gazdák kinek tudják majd eladni a még lábon álló, de kenyérnek nem megfelelő minőségű terményüket.

Ha búzából nem is túlságosan rózsás a helyzet, a repce esetében bizonyosan jó évet zárnak a gazdák. Kereskedőtől és minőségtől függően egy tonna olajos magért 90–110 ezer forintot adnak a kereskedők. Lényeges, az ár a helyszíni vásárlás esetén értendő, azaz a szállítás költsége ebben nincs benne. A helyzet azonban a repcénél is árnyalt. Hiába a jó hozam, a magas ár, az előállítási költségek is emelkedtek.

– A műtrágya ára egy év alatt a kétszeresére-háromszorosára nőtt, míg tavaly egy mázsáért hatezer forintot fizettünk, most már ugyanaz tizenháromezer forintba kerül – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Varga Gábor, a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. elnöke. – Mindehhez jön még az üzemanyagár. Ráadásul az erős forint miatt azok, akik most kötnek euróban szerződést, kevesebbet kapnak. Mindent összevetve, ugyanakkor idén a repce volt a legjövedelmezőbb termény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni ezüst a grazi kórusolimpián

Sopron - A Kórus Spontánusz elsőként jutott tovább a selejtezőből a grazi versenyen, ahol a nemes… Tovább olvasom