Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kifüstölik a vaddisznókat

Sopron - Az önkormányzat levélben szólította fel a Kutyahegy érintett telektulajdonosait, tegyék rendbe elhanyagolt ingatlanjaikat. A szakemberek ettől azt remélik, a lakott területektől kijjebb szorulnak a sok gondot okozó vaddisznók.
Kutyahegyről lakossági jelzések szóltak arról, hogy a vaddisznók elszemtelenedtek, bemerészkednek a házakhoz. Cikkünk nyomán a Taeg Zrt. zöldhajtást tartott, hogy elriasszák a vaddisznókat a lakott körzetből, de csak félsikerrel jártak: ráleltek ugyan a lakosságot aggasztó vaddisznókra, amelyek a Felsőerdő utca végén, elhanyagolt építőtelkek bokrokkal és cserjéssel sűrűn benőtt területein találtak maguknak életteret, viszont a vaddisznók sem a riasztólövésekre, sem a vadászkutyákra nem mozdultak ki helyükről. Mivel az adott térség nem vadászterület (belterület), lelőni sem lehetett őket. Így a probléma máig élő maradt: a napokban Németh Istvánéknál garázdálkodtak a vaddisznók. Mint mondta, nemcsak a hátsó udvarban, de az előkertben is megjelentek, a kiültetett dísznövényeket is tönkretették. Több tízezer forint a káruk.

A zöldhajtásnak ennek ellenére mégis lett hozadéka: a Taeg az önkormányzathoz fordult, hogy az elhanyagolt telkek gazdáit szólítsa fel az ingatlan rendbetételére, a vaddisznók ekkor biztosan elhagyják majd a környéket.

– A Taegtől kapott levél nyomán utánajártunk az említett területek gazdáinak. Őket hivatalosan is felszólítjuk, tegyék rendbe telküket – tájékoztatott Kuslics Balázs, a városháza szóvivője. – Ha a dzsumbujt megszüntetik, a szakemberek szerint a vad is kijjebb szorul. A Taeg a telkek rendbe rakásánál felajánlotta szakmai segítségét, hogy a munkák során ne kelljen „közelharcot" vívni a vaddisznókkal. A négy érintett terület két tulajdonosának a felszólító levél kézhezvételétől számított tizenöt napon belül kell ingatlanjaikon megszüntetni az áldatlan állapotokat. Amennyiben ez nem valósul meg, az önkormányzat lép, de a költségeket a tulajdonosokra hárítja.

Olvasóink írták

 • 8. clevi 2008. szeptember 11. 22:05
  „Nem tudom ,de hamarossan bejön a tél de az álatok csak élelmet keresnek.Ebböl nagyobb baj is lehet.Nem kéne ritkitani az álomanyt?És hivatalossan árusitani,lehet,hogy a befolytösszegböl a vadásztársaság is fejleszteni tudna.A lelöt vadak lényegébe hova kerülnek ?Lehet ,hogy sok szegény embereknek sokat tudnának segiteni ha árusitanák közben elejtett vadat.”
 • 7. Lárika 2008. szeptember 09. 23:13
  „Egyetértek erdésszel. Amíg van hely a városban, miért kell feltúrni az erdőt? Akik oda költöznek, utána sírnak, higy nincs infrastruktúra. Romantika? Vadregény? csak addig jó, míg meg nem tapasztalják...”
 • 6. erdész 2008. szeptember 09. 19:42
  „Ebből látni,hogy a Soproni városvezetők már olyan helyeken engedik az építkezéseket,ahol nem szabadna.Először a vasöntöde és hasonló elhanyagolt területeket kellene rendbe rakatni,nem azonnal az erdő közepére építkezni.Teleözönlötte a várost a sok betelepülő,és sikeresen tönkre is tette a sok építkezéssel.Elveszítjük a zöldterületeinket,de csak építkeznek,építkeznek,az engedélyeket meg megkapják.Nézzék meg mi lett a nyugodt,műemlékekben gazdag,erdőkkel körülölelt kisvárosból 1989-óta.Egy nagy sz.r!”
 • 5. VADDISZNÓ 2008. szeptember 09. 13:44
  „miracle!

  A vízaknának valószínűen nem volt teteje, s van vaddisznó bőven, annyi, hogy már nem találnak megfelelő életeret, megfelelő mennyiségű táplálékot ott ahol élniük kellene, ezért aztán megy oda ahol kaját szimatol.

  A vaddisznó népesség létszámát kiknek kellene szabályozni, s jól beállítani?

  A vízakna építettőknek?”
 • 4. miracle 2008. szeptember 08. 21:04
  „VADÁSZFELFOGÁS

  Miért szerinted ki a hibás, ha valakinek dszumbuj van a telkén, kerítés nuku, vagy gyenge, meg mint a korábbi cikkből kiderült a vaddisznó a vízaknában hentereg? Gondolom a tetejét 2 vaddisznó felemelte. Már ha volt.”
 • 3. kismalac 2008. szeptember 08. 14:02
  „állítólag fogy a népesség-mégis egyre több területet foglalunk el. aztán meg jön a reggeli/délutáni ki-bejárás a városból, azért is csak bosszankodunk.Miért nem lehet a városban lakást venni?? Kevesebb dugó, kevesebb elfecsérelt idö...”
 • 2. neubergdüllői 2008. szeptember 08. 13:39
  „Ezek a mai vaddisznók, mit meg nem engednek maguknak. :)

  Kérdem én mi volt ott elöbb, a vaddisznók, vagy a belterület??
  Szerintem a vadak.”
 • 1. VADÁSZFELFOGÁS 2008. szeptember 08. 10:11
  „TIPIKUS VADÁSZFELFOGÁS!

  MINDIG A MÁSIK A HIBÁS - KÖZÚTI VADBALESTENÉL IS A SOFŐR - ITT MEG A HÁZTULAJDONOS!

  MI - A VADÁSZOK - AZTÁN NEM ÁM! - MI MINDENT JÓL CSINÁLUNK!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarellenes választási kampány Ausztriában

Ausztria - Az ausztriai szélsőjobboldal bezáratná a megnyílt kishatár- átlépőket. Közben Zsirán az… Tovább olvasom