Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Kiemelten ellenőrzik a borászatokat

Sopron - Évente 12 ezer bort vizsgál meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatósága. Idén kiemelt ellenőrzési célpontjuk lesz a Soproni történelmi borvidék is.
A forgalomban lévő borok ellenőrzése is a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatóságának feladatai közé tartozik. Hogy mennyire indokolt az ellenőrzés, azt mutatják a számok: a tavaly megvizsgált italok 41 százaléka volt kifogásolható. Idén is komoly ellenőrzésekre számíthatnak a borászok, akik előtt az sem titok: az ellenőrök elsősorban a Balaton környéki, az egri szépasszony-völgyi és a soproni termékekre fókuszálnak.

Az intézet minősíti a borászati termékeket a forgalomba hozataluk előtt is. A vizsgálatra beküldött nedűk 8,7 százaléka nem kapja meg az engedélyt. Nemcsak hazai termékekkel foglalkozik az intézet; a Magyarországon forgalmazott, importból származó külföldi italok ellenőrzése is az igazgatóság hatáskörébe tartozik. Az egyik leggyakoribb probléma az eredetvédett borok nevével történő visszaélés.

A soproni borok kiváló minőségűek, a gazdáknak legfeljebb az adminisztráció okozhat gondot.
A soproni borok kiváló minőségűek, a gazdáknak legfeljebb az adminisztráció okozhat gondot.

Keményen járnak el a szabálytalankodókkal, a megbüntetett cégek neveit nyilvánosságra hozzák két országos napilapban és a helyi sajtóban. De nemcsak a borászok munkája után kutakodnak, szúrópróbaszerűen sorra kerülnek egyes nagykereskedelmi raktárak és üzlethálózatok is.

Nem aggódik a minőségi vizsgálatok miatt Taschner István, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – A soproni borászoknál fel sem merül a hamisítás, a csalás, efelől teljesen nyugodt vagyok. Ami aggaszt kissé, az a borászkodást megkeserítő hatalmas mértékű adminisztráció, a hivatal esetleg abban találhat hibát. A büntetést gyorsan kiszabják és bizony 50 ezer forintnál kezdődik a bírság. Amit lehet, azért megteszünk, tagjaink figyelmét legközelebbi ülésünkön felhívjuk a fokozott ellenőrzésre, az adminisztráció pontosságának fontosságára – mondta el a hegyközségi tanács elnöke.

Olvasóink írták

 • 5. albatrosz 2009. március 12. 09:22
  „A 60-as években Sopronban voltam katona. Rengeteg kékfrankost meg ittunk! De az BOR volt! A mostaiak ahhoz képest lőrék!”
 • 4. F.L. 2009. március 12. 05:45
  „Nem tudom... Nekem személy szerint a soproni borokkal kapcsolatban csak pozitív élményeim vannak. Mindegyiktől azt kaptam, amit elvártam. Tényleg inkább az import borokkal kell foglalkozni, amik csak "lőrék" az igazi magyar borokhoz képest.”
 • 3. szilver 2009. március 10. 19:37
  „Puszolom a Sárosi urat,kívánok neki a Vinexben további sok sikert.
  Az OBI ellenőrség nem összeegyeztethető a korábbi és mostani tevékenységével.”
 • 2. szilver 2009. március 10. 19:30
  „A nyolcvan forintos borok biztosan kóserek igaz Olaszországból jönnek.
  Szürkén vagy feketén 500ft-os magyar bor lesz belőlük.”
 • 1. zhall 2009. március 10. 17:12
  „Gondolom a Tescos Csilei,és Argentin,és egyéb borokat is ellenőrzik,hiszen úgy lenne fair.Elég baja van a mezőgazdaságnak ezek nélkül az ellenőrizgető Jancsi-bohócok nélkül is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszafogják a jóléti kiadásokat is a falvak

Kistérség - Visszafogják a beruházásokat, kevesebbet költenek a pályázatok előkészítésére és csökken… Tovább olvasom