Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 13°C | 25°C Még több cikk.

Kiemelkedő évjárat az idei

- Ilyen egészséges, magas cukorfokú és gyümölcsös illatú szőlő legalább harmincnyolc éve nem termett a borvidéken – állítja Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke.

Sopronban és környékén a hétvégén gyakorlatilag befejeződött a szüret. A tőkéken már csak a késői szüretelésű fajták várják a szorgos kezeket. Az időjárás ugyan kedvezőtlen volt szombaton és vasárnap, mindez azonban összességében már nem befolyásolta az idei szüretet.
A tőkéken már csak a késői szüretelésű fajták vannak. A soproni nagyfelvásárlók 50 forintot adtak a kékfrankos kilójáért. Mások viszont, elsősorban az Alföldről, 53–60 forintot is kínátak, azonnali fizetéssel. Így aztán a korábbi évekhez képest jelentős mennyiségű soproni kék frankos került el a borvidékről...

– A várakozásnak megfelelően – a tavalyihoz képest – mint egy harminc százalékkal kevesebb szőlő termett ebben az évben – mondotta Molnár Tibor, akit arra kértünk – igaz még nem a végleges adatok birtokában –, hogy értékelje az idei tapasztalatokat.

– A mennyiség ugyan kevesebb – úgy 80 ezer má zsa körül alakul –, de a minősége egészen fantasztikus, jobb, mint a csúcsnak számító kétezres évjáraté volt. A borvidék legfontosabb faj tája a kékfrankos, ezért ezt a szőlőt érdemes elemezni. A legfontosabb, hogy nagyon egészséges a termés, magas – átlagosan 18 és 18,5 – cukorfokkal, de nem volt ritka a 21 fok sem, ami a kékfrankosnál valóban kiemelkedő. Ez azt jelenti, hogy a csúcsminőségű szőlőből valóban nagy és szép borok készül hetnek. Ehhez ma már megfelelő technológiák és az új találmányok (vitaminozás, élesztők adagolása) is hozzájárulhatnak, amelyek ugyan 3–5 forinttal megdrágítják egy liter bor előállítását, de megéri.

Nem gazdaságos
A kistermelők az elmúlt hóna pokban sokat aggódtak a felvá sárlási árak miatt, hiszen a szőlő termesztés Magyarországon még mindig nem gazdaságos. Egy hektár művelési költsége átlago san 460–500 ezer forint. Ezzel szemben az 50 forintos kilónkénti felvásárlási árral számolva csupán 350 ezer forint a gazdák bevétele.

– A soproni nagyfelvásárlók tehát 50 forintot adtak a kékfrankos kilójáért – fejtegette Molnár Tibor.
– Mások viszont – még időben fel ismerve a lehetőséget –, elsősorban az Alföldről, 53–60 forintot is kínáltak, azonnali fizetéssel.

Korábban aggódtak
A termés minősége ismeretében tehát nyugodtan mondhatjuk, el taktikázták az árakat a helyi felvásárlók. Fogja is a fejét Szita Miklós, a Vinex Kft. igazgatója.
– Ha tehetném, visszafordítanám az idő kerekét, de már késő. Korábban aggódtunk az eladatlan készletek miatt, de ezt a problémát sikerült megoldanunk. Ma már egyértelmű, hogy magasabb árakkal itt tarthattuk volna azt a mennyiséget is, amelyet most az „új" felvásárlók elszállítottak. Valóban keresett lett a soproni kékfrankos, hiszen nagyon jó évjáratú borok készülhetnek belőle.

A legjobb kékfrankos
A Vincellér Kkt. pincészetének 2000-es évjáratú kitűnő bora lett az idei évben Sopron legjobb kékfrankosa. Az immár har madik alkalommal megrendezett versenyen kilenc kékfrankos közül választotta ki – rendkívül szoros versenyben – a zsűri azt a bort, amely egy éven át birtokolhatja az egyre rangosabb címet.
Második legjobbnak a Lövér pincészet, harmadiknak pedig a Princzes család kékfrankosát ítélte a szakmai és a társadalmi bírálóbizottság. Az uniós országokban a termelési költségek 60–70 százalékát az állam fedezi, mert felismerték, hogy a szőlészet és a borászat jelentős szerepet játszik a természet- és kulturális turizmusban, a táj szépségének megőrzésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakbérhátralék

Az elmúlt két hónapban öt soproni önkormányzati lakásból lakoltatták ki a bérlőket. Valamennyien… Tovább olvasom