Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kiéleződhet az állás-konkurenciaharc

A Burgenlandba ingázókat segítő szervezet szerint konkurenciaharchoz vezethet a magyarok között a májusi munkaerő-piaci nyitás. A munkahelyek száma ugyanis nem nő olyan arányban, mint az érdeklődés.

Az IGR – Jövő a határtérségben projekt dolgozói 12.600 Burgenlandba dolgozni járót számoltak össze a határátkelőknél a közelmúltban. Győr-Moson-Sopron megyében kilenc, míg Vas megyében hét helyen voltak jelen a forgalomszámlálók. Ott is figyelték az ingázókat, ahol a behajtani tilos tábla miatt nem lehet átkelni, például Zsiránál, Fertőrákosnál és Sopronkőhidánál.

Számos magyar rendszámú autó lépi át a határt nap mint nap, májustól pedig egyre több lehet belőlük. Fotó: Magasi
Számos magyar rendszámú autó lépi át a határt nap mint nap, májustól pedig egyre több lehet belőlük. Fotó: Magasi

– A kishatárok megnyitása után azt láttuk, hogy az előző méréshez képest a soproni átkelő forgalma csökkent. Úgy tűnik, sokan kihasználják a kisebb átkelők nyújtotta lehetőségeket – mondta a Kisalföldnek Tóth Eszter, a projekt ausztriai vezetője. – Fontosnak tartottuk, hogy a májusi munkaerő-piaci nyitás előtt egy hozzávetőleges képet kapjunk az ingázás mértékéről és arányairól, hiszen ezzel is felkészülhetünk a jövőre. A tanácsadásainkon ugyanis azt tapasztaljuk, sokan érdeklődnek a májusi változásokról, és várják már a nyitást. Ami aggodalomra adhat okot, hogy a munkahelyek nem nőnek ezzel arányosan, így jelentős konkurenciaharc alakulhat ki a magyar munkavállalók között. Főleg a mezőgazdasági munkáknál éleződhet ez ki, ahol nincs szükség szaktudásra. Picit tartunk is attól, hogy aki olcsóbban vállalja a munkát, az megfoszthatja állásától azt, aki már régebb óta Ausztriában dolgozik, és már egyéb juttatásokra is jogosult, ezt mindenképpen szeretnénk elkerülni – tette hozzá Tóth Eszter.

Olvasóink írták

 • 15. barca10 2010. október 21. 17:11
  „Muskátli drága!
  Nincs kedvem tovább vitázni, de próbáld meg értelmesen elolvasni amit írtam. Nem az anyám 86 hanem a két néni akik után takarítok. Édesanyám 55 éves én meg 32. Szerintem nem nőttem ki a gyermeket vállalók korából, de ha így lenne sem érdekelne a véleménye senkinek.
  A magyar állam meg nem attól van nyakig a kakaóban, hogy pár ezer forinttal megkárosítom. Hanem az olyan vállalkozók miatt, akik a fekete munkások mellett azt a pár embert is minimálbérre jelentik be, meg saját magukat is. Miért nem kukacoskodik senki egy cég tulajdonosával, aki 80-90 ezerre jelenti be magát? Legalább olyan egyértelmű, mint a magyar autó látványa ausztriában.”
 • 14. muskátli 2010. október 21. 16:40
  „Szerintem tudnak takaritani, csak ha elmegy 40 vagy több órában dolgozni, amit jól megfizetnek akkor nincs sok ideje a takaritásra. A sok keresetböl meg nevetve kifizeti a takarítás díját, és nincs stressz! A szabadidejében meg pihenhet. Ennyi a helyzet szerintem. :))
  Viszont ausztriában sem tudja mindenki ezt megengedni magának, ott sem mindenki gazdag. A másik meg ha dolgoznak akkor az idös szüleikhez vesznek fel sokszor takarítószemélyzetet, és szintén akkor nekik a munka után már nem kell takaritaniuk.
  Nincs az egészben semmi különleges, csak én kötelezövé tenném a tak.szem. bejelentését, és nem feketén menne az egész.
  Nekem nem a takaritó hölyekkel van a gondom, hanem azzal hogy minden feketén zajlik le!”
 • 13. Csetneky 2010. október 20. 23:23
  „A hozzászólásokat böngészve felmerült bennem, hogy a jelek szerint az osztrákok nem tudnak takarítani. Pedig túl sok ész nem kell hozzá. Érdekes helyzet, az biztos.”
 • 12. muskátli 2010. október 20. 18:16
  „Ja még annyit, hogy ha az édesanyád és anyósod 86 évesek, akkor TE még nem múltál ki a gyermeket válalók korából? Mindamellett ha nincs miböl felnevelni, én biztos nem válalnék gyereket. De persze ti tudjátok :)”
 • 11. muskátli 2010. október 20. 18:13
  „Ha lendületbe jön a hatóság, és ellenörizni fog könnyü dolguk lesz. Ha az ember végigmegy egy osztrák utcán minden 5.ház körül áll egy magyar autó. Hát nem feltünö ez?
  A feketemunkásokat csak jól büntessék meg, de a munkaadójukat a 100szorosára!”
 • 10. barca10 2010. október 20. 17:51
  „Kedves muskátli!
  Ha érdekel nem dolgozik kint az egész családom, én is kb egy hónapja tudok kimenni hetente két délelőtt. Kiszámolhatod mennyit keresek. Előtte közel egy évig semmi bevételem nem volt és nem sírtam, hogy milyen rossz.
  Nem mindenki hülye, aki közgázt végzett. Én személy szerint nem érzem magam annak, nekem kényszer volt, hogy kimenjek. Nem az álmom két 86 éves néni után sz-art pucolni. Éppen ott tart az életünk, hogy gyereket szeretnénk. Szerinted mennyit fogok kapni, ha nem tudok dolgozni? Nem minden feketéző él jobban, mint az aki itthon melózik. Én például szeretnék hivatalos munkahelyet itthon, de nincs. Aki nincs ilyen helyzetben, az nem tudja.
  Egyébként csak hogy tisztában legyél vele, akkor kaphatnak el, ha munka közben buksz le. Szerinted ki megy oda és kopog be minden házba, hogy van e ott éppen takarítónő? Most gyorsan próbálják kihasználni az utolsó lehetőségeket, mert áprilistól úgyis az megy ki dolgozni aki akar.
  Kiváncsi leszek muskátli és gall, mikor fog először eszetekbe jutni, hogy megpróbáljátok? Vagy lehet, hogy itthon is annyit kerestek, hogy nem lenne érdemes?”
 • 9. gall 2010. október 20. 15:22
  „barca10..muskátli jól összekaptatok:-DDDD---én csak annyit fűznék hozzá:minden feketén-dolgozót elkapnék,aztán elvenném mondjuk az autóját--ha nem akarna fizetni.”
 • 8. muskátli 2010. október 20. 13:02
  „Gondolod másnak nincs lakáskölcsöne, csak nektek? Amúgy meg pont azok nyafognak a legjobban ahol szinte az egész család kinnt dolgozik, függetlenül hogy hivatalos vagy sem. Bevétel az megvan, többszöröse az otthon dolgozóknál. Ezt most bebizonyitottad :))))
  A 70 ezer az bruttó, hogy ne irigykedj!
  Amúgy a közgáz végzettségeddel nem csoda hogy takaritani jársz. Ha odafigyelnél a gazdaságra, akkor belátnád hogy miröl beszélek.
  -Egyrészt az ország pénzének helytelen beosztásáról! Amit persze a közgázon végzettek csinálnak. Ezért áll az ország ahol van. Talán jobb lenne ha az országot az egyszerü paraszti ésszel gondolkodók irányitanák, és nem a többdiplomások (amiböl persze sok a piacon vásárolt diploma is). Magad is irtad, ha beteg..........nyugdij. Ebböl is látszik hogy az egész szisztéma itt mo-n egy kupac szart sem ér.
  -Másrészt az igazságtalanságról.

  De csak járj takaritani amig tudsz, sokáig már nem fogsz úgysem. Egyre több az ellenörzés Ausztriában, amit jó dolognak tartok. Ráálltak a feketékre, ideje volt.”
 • 7. barca10 2010. október 20. 12:46
  „Kedves Muskátli!
  Csak hogy még irigyebb lehessél elárulom, hogy a férjem is ausztriában dolgozik, hivatalosan és adózik is. Az én szüleim még dolgoznak- anyám 55 évesen takarít reggeltől délutánig, ez volt az álma tudod- de az anyósom és az apósom már nyugdíjasok. Ketten ledolgoztak 90 évet, mégsem éri el kettőjük nyugdíja a 100 000 Forintot. Sajnos most már nem engedi az egészsége, de apósom nyugdíj mellett kijárt feketézni, egy vágóhídon zsírt sütött. Jól jött az a pénz a nyugdíj mellé. Tőle is sajnálod? Most nem tud már dolgozni, ezért kénytelenek vagyunk mi segíteni. Nekünk is van lakáskölcsönünk, nem kevés, plusz a többi kiadás, ehhez hozzájön amivel nekik kell segíteni. Csak hogy tudd, én a munkanélkülit feladtam két hónap után, mert elég sokat követelnek azért a 20 000-ért az utolsó három hónapban. Csókoltatom édesanyádat, még sokáig éljen egészségben, abból a 70 000 nyugdíjból. Az én anyám és a hozzá hasonló sorsú emberek addig kapnak pénzt, amíg dolgoznak. Tudod, ha bármit történik vele, sem táppénz, sem majd nyugdíja nem lesz. És akkor megint csak nekünk kell segíteni.
  Tudod, nem minden arany, ami fénylik.”
 • 6. muskátli 2010. október 20. 12:06
  „Kedves Barca!
  Igen irigylem töled, mert ha már kijársz takaritani abból nagyon jól megtudsz élni. Akkor viszont nincs szükséged a munkanélkülire. Az a 20 ezer akkor már ide vagy oda, nem mindegy? Ha a sok a környéken lakó azt a 20 ezret nem követelné, akkor a sok 20ezerböl, mert az itt a környéken biztos rengeteg van, egy nagyobb összeg adódik ki. Ezt az összeget akár másra is lehetne forditani, mert ebben az országban rengeteg lyuk van amit be lehetne tömni, vagy pedig ha azt nézzük az ország másik oldalán is rengeteg a munkanélküli, akiknek nincs meg az a lehetöségük, hogy Ausztriában takaritsanak.
  Minthogy ott sem tudnak megélni a 20 ezerböl, talán akkor fel lehetne emelni a munkanélküli összegét, ha nem osztódna annyi felé az adatott összeg, az ilyen "takarítók" miatt is. Mindamellett a hatóságoknak ezt valahogy ellenörizni kéne, hogy ha valaki kinnt feketézik annak ne adjanak. Ennek igy volna a rendje!

  De ez a gond az emberekkel, csak azzal foglalkoznak hogy a zsebük tele legyen, a szomszéd meg már le van szarva. Ez a mentalitása a mai embernek, ami elszomoritó.
  Amúgy rengeteg a munkanélküli luxusautóval, luxusházzal. Nem furcsa ez? Sirnak aztán megvan mindenük. Itt nem rád gondolok mivel nem ismerlek, de sajnos ismerek több ilyent is.

  Ha a takaritásnál megkapják a takarítónök a 8 EUR-t óránként, és napi 6 órát dolgoznak, durván számitva 50 EUR (48). Egy héten ha 5 napot veszünk, a hónapot 4 héttel számolva 1EUR=270 Ft-tal, akkor 270.000 Ft amit keres. Semmit sem adózik Magyarországon, ugyanakkor elvárja hogy itt munkanélkülit......stb kapjon. Hol van itt az igazság? Rokkant édesanyám meg megkapja a 70.000 Ft-ot bruttóban amiböl még jönnek a levonások. Neki nincs lehetösége a fekete munkára!!!!! És sajnos van több ilyen is. Az olyanok mint ti, meg kijárnak fusizni, és jól eléldegélnek a pénzböl. A nyugdijas meg dögöljön éhen, ez tipikus magyarország.
  Gondolj bele abból hogyan lehet élni!
  Ez az ország szarik a nyugdijasokra, a hülye viktorka is csak pofázik de nem csinál semmit. És ezek után megkérdezed miért vagyok irigy? Nem irigy vagyok, hanem mérges az takarítónökre. Mocskos ez az ország a lakossággal egyetértve (van kivétel is, de egyre kevesebb, sajnos).”
 • 5. barca10 2010. október 20. 10:40
  „Kedves muskátli!
  Néha nem kéne véleményt nyilvánítani, ha nem vagy érintett. Édesanyám munkahelye 15 éve szűnt meg, ő akkor negyven éves volt. Hónapokig keresett munkát, de nem talált. Volt ahova "idős" volt, volt ahova nem felelt meg, és mivel vidéken lakik, ez is rengeteg helyen hátrány volt. Hála istennek ismerősök szereztek neki takarítást. Azóta is naponta kijár. Egy éve munkanélküli lettem, kb száz helyre adtam be önéletrajzot, de egyszerűen nem tudok elhelyezkedni. Pedig a városban lakom, alig multam 30, négy féle végzettségem van mégsincs munkahelyem. A munkanélküli három hónapig volt 60 000, aztán következő három hónapban 35-40, aztán még három hónapig kb20 ezer. Ez pont éhen halni elég. Ezt irigyled? Képzeld, közgáz végzettséggel én is kijárok feketén, mert valamiből élni kell.
  Biztos jól fizető, biztos állásod van, hogy így vélekedsz. De tudod mit? Próbálj meg megélni a munkanélküliből.”
 • 4. muskátli 2010. október 20. 07:35
  „azért fáj mert mellette meg felveszik a munkanélkülit. így most már érted?”
 • 3. bogote 2010. október 20. 01:47
  „muskátli s miért fáj neked ha valaki feketén dolgozik odakint? Főleg ha itthon nem talál munkát.”
 • 2. muskátli 2010. október 18. 12:46
  „azt nem számolták meg hogy hányan járnak ki takaritani ? ök nincsenek bejelentve! mind feketemunkás! ezt kéne inkább beszüntetni. legyenek bejelentve azok is!
  röhej volt ez a számlálás amit csináltak. nem lett volna egyszerübb a bejelentett munkavállalókat számitógéppel kiszámolni? a feketemunkás meg nem 6 és 8 között megy ki, ök teljesen kimaradtak a számlálásból!!!!!!!!!!!”
 • 1. gall 2010. október 18. 12:39
  „pedig ez lesz esztike-drágám...a magyarok közt 1ébként is hatalmas széthúzás van kinnt,és amelyik magyar nem nyal be eléggé a gazdájának odakinnt,a kanyhaló (észér)burgesz azt az embert veszi fel,aki olcsóbban ellátja a munkát. őt baromira nem érdekli,h ki dolgozik nála,robot,és rabszolga minden magyar kinnt,minél olcsóbb annál jobb..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztény szüreti bál Sopronban - galéria

Az elmúlt hétvégén tartották meg Sopronban a keresztény szüreti bált. Képriport. Tovább olvasom