Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után - fotók

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után - fotókFotó: Tudósító
A reggeli, mintegy 30 ezerhez képest mostanra már csak 6900 fogyasztási helyen nincs áram.
18.03 - Rábapatonán csütörtök 22 óra óta nincs áram - írta Olvasónk. Reméljük, hamarosan megoldódik a probléma.

15.05 - A helyreállítás után a Szombathely - Szentgotthárd, valamint a Sopron - Kapuvár szakaszon megindult a vonatforgalom.

11.36 - A csütörtök esti  heves zivatarok során sok helyen 100 kilométer/órásnál is erősebb  volt a szél a Nyugat-Dunántúlon - közölte az Országos Meteorológiai  Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.     

Úgy fogalmaztak, hogy "durva szélvihar tombolt" csütörtökön  este az Alpokalján. Térképük szerint sok helyen rögzítettek 90  kilométer/óra körüli szélerősséget, volt ahol 100-110  kilométer/órát is meghaladta a szél erőssége. A maximum 137 kilométer/óra volt, amelyet Sopronban regisztráltak.   

Bár csapadék csak a nyugati határszél közvetlen közelében  hullott, a rendszer kifutószele a Dunáig is eljutott - tették hozzá.   
   
Péntek délelőtti, az az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben  azt írták: délutánig a Nyugat-Dunántúlon, utána, az éjszaka első  feléig a Dunántúl középső és keleti harmadán, végül hajnalban a  középső országrészben és az Északi-középhegység vidékén lehet  többfelé zivatar. Szombaton napközben általában kis eséllyel lehet  zivatar, majd este, késő este kezdődhet a Tiszántúlon "kiterjedtebb  zivatartevékenység". A zivatarokat felhőszakadás, viharos (néhol  70-80 kilométer/órát meghaladó) széllökés, itt-ott jégeső kísérheti.   
   
A heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt péntekre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.   
   
Emellett országszerte a hőség miatt is figyelmeztetnek. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és  Jász-Nagykun-Szolnok megyében továbbra is a legmagasabb, harmadfokú  figyelmeztetés van érvényben. A csúcshőmérséklet általában 32-38 Celsius-fok között valószínű, de a nyugati határvidéken csupán 29,  30 fok valószínű. Késő estére 22-30 fok közé hűl le a levegő.   
   
Azt írták: lassanként kezd visszaszorulni a meleg délkelet  felé, pénteken a Nyugat-Dunántúlon már 25 fok alá csökken a napi  átlaghőmérséklet, míg másutt még marad a 27-29 fokos középérték.  Szombaton már csak a Tiszántúlon alakul 25 fok körül a napi  középérték.

11.24 - Sopron a vihar után
 
Fotók11.15 - Agyagosszergény községben több ház is áram nélkül maradt az éjszakai vihar miatt. A problémát  a falu elején (Tercia étterem felől) leszakadt vezetékek illetve letörött ágak okozzák, amelyek az úton hevernek. Ez a szakasz le van zárva, így a falut Vitnyéd felőli úton lehet megközelíteni.

10.05 - Egyre több helyen van ismét áram. Az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan kapcsolják vissza a fogyasztási helyeket hálózatba. Győr-Moson-Sopron megyében a reggeli, mintegy 30 ezerhez képest mostanra már csak 6900 fogyasztási helyen nincs áram.

9.14 - A villanyvezetékre dőlő fák miatt még szünetel az áramszolgáltatás harmincezer fogyasztónál a megyében.

"A vihar számos helyen károkat okozott az áramhálózatban, a szakemberek - ahol szükséges, a Katasztrófavédelemmel közösen - dolgoznak a kidőlt fák és a leszakadt villanyvezetékek miatti károk elhárításán. A károk felszámolása jelenleg is tart" - közölte weboldalán az E-ON.

9.09 - A csütörtökről péntekre virradóan tapasztalt szélvihart követően a Győr-Szol Zrt. a városi faállomány kezelőjeként teljes kapacitással gyűjti az erős légmozgás által éjjel letört faágakat. A közszolgáltató jelentős személyi állomány mellett két darusautót is bevon a munkába. A letört ágak elszállítása folyamatos. A Győr-Szol Zrt. megköszöni a lakosság türelmét és megértését.

9.02 - Olvasóink fotói
 
Olvasónk fotói8.35 - A GYSEV Zrt. vonalhálózatán több helyszínen is elzárták a vasúti pályát ill. felsővezeték-szakadást okoztak a csütörtök esti viharban kidőlt fák, valamint letört faágak. A helyreállítás jelenleg is zajlik, emiatt várhatóan péntek délig, ill. a kora délutáni órákig több szakaszon is vonatpótló autóbuszok közlekednek. A 17-es vonalon Zalaszentiván és Szombathely, a 21-es vonalon Szombathely és Szentgotthárd valamint a 8-as vonalon  Sopron és Kapuvár között vonatok helyett autóbuszok szállítják az utasokat.
 
A vasúttársaság kéri a közlekedők türelmét és megértését.

7.36 - Győr-Moson-Sopron megyében a csütörtök esti viharos időjárás az esti óráktól folyamatos munkát ad a tűzoltóknak. Jellemzően útra dőlt fákhoz, leszakadó faágakhoz riasztják őket, az esetek több mint a felében Sopronból és környékéről érkeztek a bejelentések.

A kora reggeli órákig már több mint kettőszáz viharkárt számoltak fel a hivatásos és önkéntes tűzoltók, a kidőlt fák utakra, járművekre, villanyvezetékre dőltek, de épületeket is megrongáltak. A leszakadt vezetékek miatt most is többezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás.

A káresetek felszámolása, illetve a kárbejelentések most is folyamatosak megyénkben. Személyi sérülés nem történt a viharos káresemények kapcsán.

Csütörtökön írtuk

22.22 - Szélvihar Sopronban


20 óra 40 perckor heves zivatar érte el Sopron városát. Egészen 21:40-ig dörgött az ég. A csapadékhullás előtt nem mindennapi 137 km/h-s széllökés mértünk 21 óra 27-kor a Kurucdombon, Fertőrákoson 104 km/h volt a legerősebb széllökések! A levél megírásáig 5,4 mm csapadék esett Sopronban - közölte Zsombok Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Főállomásának ügyeletes észlelője.

 
 
22.19 - Munkát ad a vihar a tűzoltóknak

Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye számos pontján ad munkát a tűzoltóknak a viharos időjárás, illetve az általa okozott károk felszámolása.

A legtöbb, viharkárral kapcsolatos bejelentés és segítségkérés Zalaegerszegről, Őriszentpéterről, Szentgotthárdról, Körmendről, Lentiből, Hévízről és Nagykanizsáról érkezik a katasztrófavédelemhez. Győr-Moson-Sopron megyében Sopron térségében okozza a legtöbb gondot a vihar.
 
Vihar után Sopronban - fotók: Tudósítók


Több helyen a vasúti közlekedésben is fennakadást okoz a viharos erejű szél. Sínekre dőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, valamint a Zalaegerszeg és Bak közötti vasúti szakaszokon. A katasztrófavédelem tűzoltóerői folyamatosan fogadják a segélyhívásokat, valamint felderítik a helyszíneket és felszámolják a káreseményeket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba hajtott egy autó a 85-ösön Hegykő közelében

Árokba hajtott egy autó a 85-ösön Hegykő közelében
Egy ember megsérült a balesetben. Tovább olvasom