Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kiderült: A miniszterelnök Sopronban beintett az ellene tüntetőknek

Hogy kultúrkampf lenne Magyarországon? Elég szétnézni a hazai színházigazgatók között, elég számba venni művészeti egyetemeink vezérkarát, elég tájékozódni a média tartalomszolgáltatóinak körében, hogy higgadtan csóválhassuk a fejünket.

Nem kultúrkampf van Magyarországon, csak a rendszerváltás húzódik a kelleténél tovább - írja a hetivalasz.hu.

A balliberális véleménymonopóliumok mostanra repedeztek meg, töredeznek szét, és - ahogy Vidnyánszky Attila színházrendező mondja a számára megnyíló honi sajtóban - megszűnik a maffiaszerű működésük. Amelyben a fortélyos ízléskényszer igazgat. Alkotót és kritikust egyaránt.

Súlyos állítás egy súlyos egyéniségtől. De tényszerű.

A sajtóban például a Hír Tv beindulásáig és az internet térfoglalásáig fontos híreket lehetett politikai megrendelésre láthatatlanná tenni. Ahogy még 2004-ben Medgyessy Péter soproni kampánybeintését el lehetett tüntetni a szemek elől. És a feltakarásban épp az a "szabad sajtó" jeleskedett, amely ma előszeretettel értekezik az új médiatörvény szabadságkorlátozó hatásáról, az öncenzúra visszatértéről.

A kultúra talán még egysíkúbb volt. A világ posztmodern tükörképével ajándékozott meg bennünket, s a másként látókat nem juttatta fényhez és térhez. Pénzhez és elismeréshez kiváltképp nem. S most itt a legnagyobb a változás.

Már nem csak azok férnek forrásokhoz, akik besorolnak, betagozódnak a régi rendbe. Akik - mint titkos kódot - ismerik az érvényes mondandó hívószavait. Akik nem tévesztik szem elől az IGAZI demokráciát, nem hivatkoznak másra, csak a MÉRTÉKADÓ szakirodalomra, témaválasztásuk GLOBÁLIS kitekintésű, és TRENDszerű. Ők a fősodratúak. Szemben a bugrisokkal, a bőgatyásokkal, a provinciálisokkal, a húsz éve kívülről fújjuk már, kikkel.

Ma nincs kultúrkampf. Ma tágul a világ. A kultúrmonopólium épp eddig tartott. Így fordulhat elő, hogy önmagunkra mint emberszabású lényekre tekinthetünk. És még szoknunk kell, hogy nem csak bűnösök és szerencsétlenek lehetünk. Hogy merhetünk álmodni. Nem kicsit, nagyot.

A teljes írás>>

Olvasóink írták

 • 12. komady.csokmo 2011. április 04. 17:21
  „Mikor? Kiknek? Hogyan intettek be? Ja, Medgyessy intett be a Széchenyi téren, úgy kulturált kádárista labancként, a középső újával (legalábbis úgy emlékezem, de nem állítom). Mostanság csendesen pénzt keres az exminiszetrelnök, akit Gyurcsány, ugyancsak exminiszterelnök puccsolt ki...
  Sajnálom, hogy a nyugatmagyar.hu még 2006-os sztorikra torzít. Hiába minden tény, ők továbbra is félre tájékoztatnak. Még nem ébredtek fel. Szerintem nem is fognak; de áttételesen se hörögjenek, legalább...”
 • 11. mindigatutit 2011. április 04. 10:31
  „istenem,ekkora ferdítést.komolyan ,ha valaki ezeket olvassa ,akkor tényleg az jön le,hogy itt mekkora elnyomás volt”
 • 10. SZILAJ 2011. április 03. 14:55
  „Mások meg éppen a sok változás miatt panaszkodnak... Új alkotmány, kettős állampolgárság, nyugdíjpénztár stb..Az isten se igazodik ki rajtatok balosok! Nektek max. az a problémátok, hogy most más csinálja azokat a
  változásokat amiket az elöző kormánynak már rég meg kellett volna tennie. És hogy visszamutogatnak ?
  Szerintem van mire, még évtizedekig...”
 • 9. orchis 2011. április 03. 12:59
  „Micsoda ócska duma! Már megint az előző korszak szidásával akarnak nagyoknak mutatkozni, és így gyártanak ideológiát a saját demokráciakorlátozó lépéseikhez. Komolyan mondom, még hajlandó is lennék tapsolni neki, ha azt látnám, hogy tényleg az ország felemelésén dolgoznak gőzerővel. De csak azt látom, hogy folyton az előzőeket pocskondiázzák, és közben minden változatlan marad.”
 • 8. SZILAJ 2011. április 03. 11:24
  „Tényleg. Miért nem fogalmaztak pontosan?" Kiderült, 2006-ban a miniszterelnök beintett a tüntetőknek."
  Így lett volna helyes és tényszerű. Aki csak a főcímet olvassa arra gondolhat , hogy Orbán Viktor intett be....
  Véletlen, vagy szándékos húzása a Kisalföldnek???”
 • 7. neduddgi 2011. április 03. 08:07
  „3-ra
  Igazad van.Így vegyétek a Kisalföldet!”
 • 6. Rozmaringvirágszál 2011. április 03. 02:04
  „Jellemző a Kisalföldre!”
 • 5. adamvok 2011. április 02. 14:28
  „@gall, csak most esett le... tenyleg ugy jon le.”
 • 4. KáTi 2011. április 02. 13:21
  „És ha teljesen széttöredeztek az lesz a jó világ. Egyensajtó, egyengondolkodás, egyenemberek Volt már egy ilyen rendszer, úgy hívták kommunizmus”
 • 3. gall 2011. április 02. 10:24
  „mit történne?? kisalfödszerű tényközlés:mintha O.V intett volna be...tipikus”
 • 2. Csetneky 2011. április 02. 10:20
  „A jó öreg D-209-es. Nocsak, nocsak.”
 • 1. adamvok 2011. április 02. 09:46
  „nicsak micsoda cikk a kisalfoldon, mi tortenik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerges Ferenc: Nem zár be a GyIK

Országos pályázatot hirdetünk a rendezvényházként való működtetésére, a GyIK nem zár be -… Tovább olvasom