Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Kibővült a vámhivatalok hatásköre

A vámtisztviselők idén már a számla- és nyugtaadási kötelezettség mellett  a „fekete-munkaerő” területét is ellenőrizhetik.
– A vámhivatalok hatásköre január elsejétől kibővült – nyilatkozta a Kisalföldnek Sipos Jenő alezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szóvivője.

– A korábbi vámos szerepkör – így például a jövedéki kontrollok és más feladatok ellátása – mellett a vámtisztviselők egy-egy kiszállás során a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a leltárkészletek nyilvántartásait, illetve a be nem jelentett munkaerők alkalmazását is ellenőrizhetik. Az állomány elméleti és gyakorlati felkészítése folyamatban van: a vámosok az adóellenőrökkel közösen és külön is tartanak akciókat.

Gazdaságosabb ellenőrzés

A hatáskör kiszélesítésének okairól a szóvivő érdeklődésünkre elmondta: ésszerűnek tűnt, hogy egy-egy ellenőrzött helyszínen – az eddig megszokott vámtevékenységen túl – rögtön adóügyi vizsgálatokra is sort kerítsenek, fölöslegessé téve egy másik hatóság, az APEH ilyen irányú kiszállását. Mindez gazdaságosabbá és hatékonyabbá teszi az ellenőrzések gyakorlatát. A vámosok egyúttal mulasztási bírságot is kiszabhatnak, továbbá jogosítványuk van arra, hogy az elkövetett szabálysértések súlyosságától függően üzleteket zárjanak be különböző időtartamokra. A pénzügyőrök a megtett intézkedésekről tájékoztatják az adóhatóságot is.

Nincs napirenden a fúzió

– A januárban életbe lépett változás, a vámosok és az adóellenőrök ilyen jellegű kapcsolódási pontja okozhatta annak a híresztelésnek a felröppenését, hogy várható a VPOP és az APEH szervezeti összevonása – folytatta Sipos Jenő alezredes. – A pénzügyminiszter nyilatkozata szerint erről azonban nincs szó, a két hatóság fúziójának kérdése nincs napirenden.

A szóvivő elmondta még: az év eddig eltelt időszakában országos szinten több száz ellenőrzést hajtottak végre, és számos szabálytalanság felfedését eredményezte munkájuk. Ugyancsak hatékonyan dolgoznak az úgynevezett mélységi ellenőrzési csoportok, amelyek gyorsforgalmi utakon, főútvonalak mentén kontrollálják a leállított gépjárművek – jórészt tehergépkocsik – okmányait és szállítmányait, fuvarleveleit, az áruk eredetét.

Nem adtak számlát

– A nyugat-dunántúli térségben az év eddig eltelt szakában közel negyven ellenőrzést tartottunk, és öt – számla-, illetve nyugtaadási kötelezettség megszegésével kapcsolatos – jogsértést fedtünk fel – tájékoztatott Tajti Tamás alezredes, a soproni vámkirendeltség munkáját is felügyelő győri fővámhivatal parancsnoka. – Emiatt az érintettekre maximum kétszázezer forintig terjedő mulasztási bírság szabható ki. A szigorú jövedéki és telephelyi ellenőrzések folytatódnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker a Művészetek Palotájában

Nagy sikert aratott a Petőfi Színház társulata Budapesten a Művészetek Palotájában. Tovább olvasom